Løft blikket!

Det er normalt å møte på motgang i livet, og det beste du kan gjøre når du har det vanskelig er å snakke med noen om det. Helsesykepleier Franziska ber unge om å løfte blikket og tenke på hva de selv kan gjøre for å få det bedre.

Franziska Sakrisvold

Kort fortalt

Asker kommune har et stort hjerte som banker for alle våre innbyggere. God helse og økt livskvalitet er noe av det viktigste vi jobber for. Vi har mange tilbud som fremmer god helse. Hjertebank gir deg råd om hvordan du kan investere i din egen helse, og informasjon om hva du selv kan gjøre. 

Møt Franziska

Franziska jobber som helsesykepleier på en videregående skole i Asker kommune. Hun møter mye ensomhet og utenforskap, både i jobben, men også hos egne barn. Hun sier at alle mennesker har et grunnleggende behov for å høre til.  

"Det å høre til er en viktig del av livet vårt, og kanskje spesielt når man er ungdom. Som helsesykepleier møter jeg ofte på ungdom som kjenner på det at de står litt utenfor og at ting er litt vanskelig, og at de ikke har det fellesskapet de ønsker seg. Alle trenger å bli sett, forstått og inkludert, for å ha det bra med oss selv. Fellesskapsfølelse bidrar til at vi opplever tilhørighet, som igjen gjør at vi har det bra og takler livet bedre."  

Ta i mot hjelp 

Hjemme opplevde Franziska at sønnen plutselig opplevde stod utenfor vennegjengen.

"Min sønn Jonas opplevde å bli kastet ut av sin russebuss da han var 16 år. For ham var dette helt ufattelig vanskelig. Han ble stående alene, uten vennene han hadde hatt i flere år, og med en følelse av at det var noe galt med ham. En tom og vanskelig følelse for en gutt på 16 år, ingen steder å høre til og ingen venner som inkluderte eller ville være sammen med han. Han fikk angstsymptomer, ble deprimert og ville ikke på skolen."  

Hun forteller at det som hjalp han videre, var å ta ansvar og starte med selv. Jonas tok imot hjelp og gjorde noe for å få nye venner. Han opplevde at det  gjorde han sterkere og i dag har han det som 22-åring veldig bra.

Ungdataundersøkelsen 2022 viser at en stor andel av ungdom i Asker kommune opplever at det ikke har det bra i perioder. Én av fem svarte at de den siste uken hadde følt seg ganske mye plaget av å føle seg ulykkelig, trist eller deprimert. 9 prosent svarte at de hadde vært veldig mye plaget av dette.  

Franziskas råd til ungdom

Hennes råd på veien er å starte med deg selv. 

  1. Husk at det er normalt å møte motgang i livet.
  2. Tenk gjennom hva du kan gjøre for å endre hvordan du har det, og hvem du vil være.
  3. Snakk med noen tidlig. En venn, en i familien, en helsesykepleier eller en annen du stoler på. 

Det er du som bestemmer over ditt liv. Sett grenser. Det er mye du kan ta ansvar for selv, hvis du ønsker en endring.

Hvis du strever med tyngre psykiske utfordringer, blitt utsatt for vold eller overgrep, så er det en helt annen sak. Og hjelpen er en annen.

Her kan du få hjelp

Hvis du har det vanskelig kan du blant annet ta kontakt med

Les mer på vår samleside om psykisk helsehjelp til barn, unge og familier i Asker.