Oppdatert informasjon om koronaviruset. Information on coronavirus.

Informasjonssider om koronasituasjonen i Asker / corona in Asker.

Etablerer arbeidsgruppe for Maud

Tandberg Eiendom, Asker kommune og MiA – Museene i Akershus var i forrige uke samlet på Tofte for å diskutere fremtid for kulturskatten Maud.

Maud i Oslofjorden
– Det er helt fantastisk at Tandberg Eiendom med Jan Wanggaards team har lykkes med å frakte Maud til Norge og Asker! Nå jobbes det med å konseptualisere formidlingen av både skipets historie, håndverket og ikke minst Maud-ekspedisjonens sju år, som regnes som en av de viktigste polare forskningstokt gjennom alle tider, sier ordfører i Asker kommune Lene Conradi.

MiA – Museene i Askershus driver Oslofjordmuseet i Vollen. Der opplever de stadig at publikum lurer på hva som skjer med Maud. Det tar Tandberg-brødrene med knusende ro.

–  Det er ikke avgjørende for oss om Maud blir liggende på Tofte eller i Vollen, men om hun får en fremtid vi føler oss sikre på er den beste vi kan gi henne, sier Gudbrand Tandberg. Sammen med sin bror Espen, møtte han forrige uke både politisk og administrativ ledelse i Asker kommune, samt ledelsen i MiA. Hensikten med møtet var å etablere dialog om Mauds fremtid. Cecilie Øien, direktør i MiA, er fornøyd med den etablerte kontakten mellom de tre aktørene.

– MiAs oppgave er ikke primært å mene noe om beliggenhet, men å bidra med det vi kan til at Maud får en best mulig fremtid, og at historien blir tilgjengelig for flest mulig. Vi er glade for at både eier og kommunen tar oss med på diskusjonene, slik at museumsfaglig kompetanse kan spilles inn så tidlig som mulig i prosessen, sier hun.

Hvor Maud skal ende sin ferd er altså ennå ikke bestemt. Den første lokaliseringen som skal utredes er Vollen, hvor skipet ble bygget og sjøsatt i 1917. Inntil videre ligger den mye omtalte kulturskatten trygt på Tofte.

– Mens arbeidsgruppen fortsetter å diskutere mulige løsninger, jobber vi ufortrødent med å konservere Maud der hun ligger. I sommer vil vi holde åpent for publikum, slik at alle interesserte kan få oppleve henne på nært hold, avslutter prosjektleder Jan Wanggaard.