Friskliv og hverdagsmestring - Arendalsuka

Friskliv og hverdagsmestring er en viktig del av folkehelsearbeidet i enhver kommune, og temaet er oppe til debatt i Arendal.

Padler i kajakk på Rødbyvannet på Kana
Foto: Ronny Boysen

Leder i hovedutvalg for velferd Cecilie Lindgren deltar i en paneldebatt i regi av Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) om betydningen av frisklivssentraler, helsestasjoner og skolehelsetjenesten.

Frisklivssentralen Asker gir tilbud til hele befolkningen, innenfor levevaneområdene fysisk aktivitet, kosthold, tobakk, søvn, samt ved lettere psykiske utfordringer. Tilbudet ble styrket med midler i kommunesammenslåingen og de ansatte jobber aktivt med et større utviklingsarbeid og harmonisering av tilbudet.

- Vi tenker Friskliv skal være en vei inn i et mer aktivt og friskere liv i eget nærmiljø. Frisklivssentralen tilbyr ikke varig trening for den enkelte, men satser på å gi folk gode erfaringer med aktivitet og mestringstro, i tillegg til bedret fysisk helse, sier Lindgren.

Asker forsøker å tenke helhet og sammenheng i arbeidet ved Frisklivssentralen gjennom blant annet kurs i livsstyrketrening. I tillegg til livsstyrketrening har kommunen også kurset Hverdagsglede som er et viktig supplement til arbeidet med de ulike levevaneområdene.  

- Forebyggende og helsefremmende arbeid som et sosialt bærekraftstiltak er godt forankret hos de folkevalgte i Asker gjennom blant annet kommuneplan og temaplaner. Vi har erfart at nærhet til innbyggere er viktig for at frisklivstilbudet skal oppleves som tilgjengelig, sier leder for Velferdsutvalget.

Med den nye storkommunen, ble større avstander en utfordring. Samtidig har storkommunen satset på innbyggertorg for å ivareta nærtilbud og deltagelse. Samarbeidet mellom torgene og Friskliv er i utvikling for nettopp å demme opp for stor geografisk avstand.

Les mer om frisklivsarbeidet til Asker kommune.

Les mer om innbyggertorgene.

Se programmet på nettsidene til Arendalsuka.