Ordfører Lene Conradi, Franz Tandberg, prosjektleder Jan Wanggard, Espen Tandberg, Gudbrand Tandberg, statsminister Erna Solberg, juryleder Karin Moksness
FOTO: Vibeke Glosli

Statsminister Erna Solberg delte ut kulturprisen lørdag 25. mai under Asker kulturfestival. – Vi føler oss beæret over tildelingen av en slik gjev pris, sier Espen Tandberg.

Asker kommunes kulturpris gikk til prosjektleder Jan Wanggaard og eierne og pådriverne Tandberg Eiendom, som brakte polarskuta Maud tilbake til Asker.

– Det er stor stas for oss få en slik utmerkelse. I fjor fikk vi folkets anerkjennelse da tusenvis var tilstede under Mauds hjemkomst. All oppmerksomhet og entusiasme rundt prosjektet har gledet oss stort.  At vi nå også får en offentlig anerkjennelse i form av kulturprisen betyr mye, ikke minst med tanke på fremtiden og det kommende «Maudhouse – museum», sier Tandberg.

18. august 2018 ble Maud brakt hjem til Vollen, vel 100 år etter at ble bygget og sjøsatt i 1917. «Maud ble fraktet tilbake til Vollen etter en stor og omfattende reise; både rent bokstavelig og ikke minst sett i forhold til planlegging, ressursbruk og mobilisering på alle måter», står det i juryens begrunnelse.

Har satt Asker på kartet

– Sammen har vinnerne utført en bragd som har satt Asker på kartet, som gjorde at Asker fikk en meget verdifull museal gjenstand, og som gjorde Askers innbyggere veldig stolte av egen kulturhistorie, sa statsminister Erna Solberg fra scenen da hun delte ut kulturprisen.

Statsministeren fremhevet at oppdraget var meget risikabelt, faglig krevende og ikke minst kostbart.

– Oppdraget innebar planlegging over lang tid - og ikke minst tid til å gjennomføre og å få oppdraget vel i havn, sa statsministeren.

Prisen henger høyt og det er en stor begivenhet for Asker

Ordfører Lene Conradi var også til stede og gratulerte prisvinnerne og takket statsministeren for tilstedeværelsen.

– Kjære statsminister Erna Solberg! Vi er så stolte og glade for at du har tatt turen hit til oss, i denne høytidelige anledningen. Det setter vi stor pris på. Og det er heller ikke helt tilfeldig, for det passer nemlig veldig bra at årets utdeling får et touch av nasjonalt preg over seg, sa Lene Conradi fra scenen.

Ordføreren sa at Asker er en mangfoldig kommune der «vi er velsignet med et rikt og kompetent kulturliv».

– Det er mange gode og kvalifiserte kandidater som vurderes før kulturprisen kan deles ut. Prisen henger høyt, og dette er en stor begivenhet for Asker, sa ordfører Lene Conradi.

Hun sa til de fremmøtte at «dere kan være stolte over askerbøringer som gir seg ut på dristige eventyr med lyst og begjær.

Om kulturprisen

Hvert år hedrer Asker kommune enkeltpersoner, grupper eller organisasjoner som har gjort en ekstra innsats for kunst- og kulturlivet i kommunen. I fjor vant Trafo kunsthall, og prisen har tidligere gått til forfatter Vigdis Hjort, artist May Britt Andersen, kunstmalerne Ida Lorentzen og Ulf Nilsen.

Kulturprisen skal være med å anerkjenne en kunstnerisk eller kulturell innsats utover det vanlige. Vinnerne får et pengebeløp og et bilde av Asker-kunstneren Bjørn Carlsen.

Asker kommune har utdelt Kulturprisen 32 ganger siden 1987. Kommunestyret oppnevner en jury hvert fjerde år med tre politikere og to representanter fra administrasjonen i Asker kommune.

De siste fire årene har juryen bestått av Karin Norlie Moksness (leder), Trine Bendixen, Svein Hillestad - og fra administrasjonen: Ragnar Sand Fuglum og Tuss Benum. Sekretær for prisen har vært Rigmor Stenvik.

Polarskuta Maud

Lørdag 18. august 2018 kom polarskuta "Maud" tilbake til Vollen i Asker, 101 år etter at hun ble sjøsatt. "Maud" var Roald Amundsens båt bygget for hans andre ekspedisjon til Arktis. "Maud" ble bygget av Christian Jensen i Vollen og ble sjøsatt i juni 1917. Etter Amundsens ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen ble "Maud" solgt til et kanadisk firma og brukt som transportskute langs nordvestkysten av USA og Canada. Siden 1930 har "Maud" ligget i isen i Cambridge Bay i Canada.

Prosjektet med å heve og bringe skuta tilbake i Asker er finansiert og gjennomført av Tandberg Eiendom AS.