– Tør å være litt annerledes og dyrk det mangfoldet dere har, var ett av budskapene, da NRK-programlederen Leo Ajkic besøkte Borgen ungdomsskole i går. Han snakket til ungdommene om flukten fra Bosnia, om å være ny i Norge og om mangfold og toleranse.

Leo Ajkic fikk høre rappen "Lost", som Magnus i 10. klasse fremførte foran skolen. Sangen handler om båtflyktninger, hvor han prøver å sette seg inn i deres situasjon og hva vi kan gjøre bedre. Sangen laget han i norsk fordypningsfaget på skolen, som har en mer praktisk tilnærming til norskfaget og hvor de jobbet med hver episode av Leo Ajkics serie "Flukt". Robin er mentor på skolen. Jobben hans er å skape trygghet og trivsel for dem som begynner på skolen. 

Praktisk tilnærming 

– Norsk fordyping har lite skriving og pugging, og her får elevene tilnærme seg norskfaget på en praktisk måte. Vi så serien "Flukt" og tenkte at mange av elevene i klassen har minoritetsspråklig bakgrunn og noen har vært på flukt, så det passet bra, sier lærerne for faget, Kristina Dawood og Tale Lind. 

Lærerne for norsk fordypningsfaget tror at elevene på Borgen er litt spesielle når det gjelder å være raus, ta i mot og ønske velkommen til de som trenger det.

– De bor og lever i et miljø der det er mange med ulike kulturer og de ser alt det positive som følger med, sier Lind.

Lyttet til Leo 

Bakgrunnen for Leo Ajkics besøk var NRK-serien «Uro» om det som bekymrer det norske folk, blant annet uroen for innvandring og ''svenske tilstander'. Leo Ajkics innboks ble fylt opp av hyggelige meldinger fra lærere og elever som har sett «Uro». Han bestemte seg for å besøke en skoleklasse for å snakke om programmet. Valget falt på Borgen ungdomsskole.

– Vi har hatt en tøff uke. Så så vi på hverandre og sa: Vi er Borgen skole. Og det er ikke så rart at de lytter til Leo. Han snakker til dem uten å moralisere, sa rektor ved Borgen, Therese Fløtre, til Budstikka. 

Her kan du lese mer om Borgen ungdomsskole