Ordfører Lene Conradi avduket sitt eget portrett før det siste kommunestyret i gamle Asker kommune, tirsdag 19. november.

Lene Conradi er den siste ordføreren i gamle Asker, og har sittet fra 2007 til 2019. Asker kommune har hatt en uavbrutt tradisjon å portrettere ordførerne i Asker, utført av Askerkunstnere stort sett.

Det er billedkunstneren Ida Lorentzen, bosatt på Nesøya, som har portrettert ordfører Lene Conradi.

– Vakkert utført og imponert over alle detaljene

– Det har vært en interessant og spennende prosess å sitte som modell og kunne følge Ida Lorentzens arbeider underveis, sier ordfører Conradi, som har sittet i flere omganger og ikledd seg Askerbunaden hver gang.

Ordføreren synes det bare har vært hyggelig å kunne bidra til litt høytidelighet.

– Bunaden understøtter at ordførerportrettet er et offisielt bilde, sier Conradi, som syns bildet er vakkert utført og er imponert over at alle detaljene på den flotte Askerbunaden har kommet godt frem.

Det som gledet henne mest under selve sittingen, var å se hvor tett Ida Lorentzen og hennes mann Ulf, som også er billedkunstner, arbeider sammen og hjelper hverandre.

– Jeg innrømmer gjerne at det vil være litt spesielt og å sitte i kommunestyresalen og se portrettet av meg selv på veggen, i rekken etter de mannlige ordførerne før meg. Men jeg stolt av å ha vært den eneste kvinnelige ordføreren i «gamle Asker», sier ordføreren.

– En stor ære og glede

– Det var en stor ære og glede å få oppdraget ettersom jeg er en stor beundrer av ordfører Lene Conradi og – og alt hun har utrettet for vår kommune, sier Lorentzen.

Hun sier at hun så for seg en komposisjon som er frontal og solid som ordføreren selv.

– Hennes blikk er rettet mot oss og følger oss hvor vi enn beveger oss i rommet. Askerbunaden bærer hun med stolthet og styrke.

Ida Lorentzen er en anerkjent og veletablert kunstner kjent for sine motiver med interiør og rom – og fra portretter. Hun har blant andre portrettert dronning Sonja. Hun er innkjøpt av internasjonale og nasjonale institusjoner. Asker kommune har flere av hennes arbeider i kunstsamlingen.

Om ordførererportrettene i Asker

Portrettene av ordførerne fra 1837 og frem til og med ordfører Morten Strand (1995 – 2007), har til nå hatt sin plass i kommunestyresalen i Asker rådhus.

Billedkunstneren Otto Valstad har malt de fleste av portrettene; noen etter fotografier og noen i deres samtid.

Lene Conradi er den siste ordføreren i «gamle Asker» fra perioden 2007 – 2019. Hennes portrett vil få plass ved siden de fire ordførerne som har virket i Asker rådhus siden det ble tatt i bruk i 1964:

• Arnt Nordstaa
  • Jon Fossum
  • Eyvind Wang
  • Morten Strand
  • Lene Winger Conradi

De øvrige portrettene er nå flyttet til formannskapssalen på Venskaben, der flere av dem virket som ordførere før Asker rådhus ble tatt i bruk i 1964.