UDI legger ned Filtvet akuttinnkvartering for asylsøkere

Asker kommune har mottatt brev fra Utlendingsdirektoratet (UDI) med beskjed om at siste driftsdato for Filtvet Helsetun midlertidig akuttinnkvartering er 12.10.2023. Dette er i henhold til avtalen mellom UDI og Asker kommune.

Bilde av tidligere Filtvet omsorgssenter

Asker kommune har på vegne av UDI drevet akuttinnkvartering på Filtvet siden våren 2022. Nå har UDI besluttet å avslutte kontrakten, kommer det fram i brev til kommunen. De skriver også at de vil komme tilbake med nærmere informasjon om flytting av beboere. Ansatte og beboere er onsdag orientert om beslutningen.

- Det har vært et spennende, krevende, intenst og ikke minst givende oppdrag med å bygge opp og drifte akuttinnkvarteringen. Jeg vil takke alle ansatte og frivillige for solid innsats. Jeg håper alle beboerne som har bodd her i løpet av denne perioden har opplevd å få en god start på oppholdet i Norge. Jeg vil også berømme lokalsamfunnet, samarbeidspartnere og lokalt næringsliv for godt samarbeid, sier Ingeborg Sølvsberg Dolven, avdelingsleder på Filtvet akuttinnkvartering.

- Vi har vel og merke fortsatt to måneder igjen av oppdraget, og vi skal ivareta beboere også i denne perioden på en god måte. Samtidig skal vi bruke tiden som gjenstår til å avvikle mottaket på en god og profesjonell måte, sier hun.

Tilstrekkelig antall ordinære asylmottak

UDI meldte allerede i juni 2022 på sine nettsider, at de skulle redusere antall akuttinnkvarteringsplasser da man ikke lenger skulle drifte langvarige akuttinnkvarteringer. Disse skulle erstattes av ordinære asylmottak så langt det lar seg gjøre, ifølge UDI. Det er derfor i høst Filtvet akuttinnkvartering sin tur til å avslutte driften.