Bærekraftige byer og samfunn

Wessel-kvartalet i Asker sentrum

Samfunnet står overfor store endringer. Det krever blant annet at vi må utforme byer og tettsteder som klarer å møte fremtidens utfordringer. For hvordan skal vi ta vare på naturområdene våre samtidig som vi blir flere som bor i Asker? Og hvordan skal alle komme seg frem når veiene våre allerede er overbelastet? Kan vi fortsette å bo som i dag?

Eneboliger fasade
Foto: Vibeke Glosli
Ikon hus

Hva må gjøres?

I dag bor vi i store eneboliger, gjerne kun en til to personer. I lengden vil det skape større utfordringer fordi stadig flere bor alene. Om lag 80 prosent av boligene i kommunen er eneboliger og rekkehus, mens kun 42 prosent av husholdningene våre er barnefamilier som vil trenge denne typen boliger. På den måten utnytter vi ikke arealene våre effektivt. Det gjør det også vanskelig for førstegangsetablerere og folk med vanlige inntekter å etablere seg i Asker. For å sikre en god balanse må det bygges flere mindre boliger.

Mange eier mer enn én bil per husholdning og kjører til og fra jobb både innad i kommunegrensene og utenfor. Hovedveiene i kommunen er overbelastet i rushtiden, og du har kanskje sittet i lange køer, selv på bussen? Flere må bli motivert til å velge alternativ transport som sykkel og gange, og i tillegg må kollektivtilbudet i hele Asker forbedres. Derfor vil du kunne se at det bygges høyt og tett rundt kollektivknutepunkter. Om flere kan bo i gåavstand til buss, tog, båt og lokalsentre, kan vi tenke oss at presset på veiene blir mindre. 

Ved å satse på lokalsentrene skaper vi også gode, lokale og sosiale steder. I Asker har vi definert ni slike lokalsentre, i tillegg til kommunesenteret, Asker sentrum. Lokalsentrene har til felles at de skal være i nær tilknytning til kollektivtilbud og ha tilbud innen handel, service, møteplasser og næringsliv.

Asker kommune skal sikre høy arealutnyttelse i tettstedene, og tilrettelegge for at boliger, arbeidsplasser, offentlig tjenesteyting, privat service og kultur- og idrettstilbud lokaliseres kollektivnært og ved knutepunktene.
Av kommunens 38 000 boliger er 84 % familieboliger.
Av kommunens 38 000 husstander er 42 % barnefamilier.
Uteområde mellom boligblokker på Landås
Foto: Vibeke Glosli
Ikon bok

Framtidens boliger

I 50 000 år levde vi mennesker i ulike former for kollektiv. Så kom den industrielle revolusjonen, og kjernefamilien ble den nye normen. Svinger pendelen nå tilbake? Eller vil framtiden by på helt nye måter å bo på?

Les hele saken om framtidens boliger i Askermagasinet.

Fasade av nye hus under bygging i Heggedal
Foto: Vibeke Glosli
Ikon informasjonssymbol

Interessert i stedsutviklingen i Asker?

Lær mer om hvordan Asker skal utvikles som en flersenterkommune med en definert senterstruktur!

Les mer på våre nettsider om tettstedsutvikling og senterstruktur.

Les mer om temaplanen for bærekraftig boligutvikling.