God helse

Sykepleier og beboer smiler til hverandre inne på avdelingen ved Risenga bo- og omsorgssenter.

Det er mye som påvirker vår helse og livskvalitet. For eksempel spiller det en rolle om vi har tilgang til aktive nærmiljøer og om de fysiske omgivelsene våre er utformet på en god måte for den enkelte. Hvilke vaner vi har i det daglige har også mye å si.

Hvordan har vi det der vi bor og hvilke tjenester er tilgjengelige? Kommunen du bor i må tilrettelegge for at alle kan delta og leve friske og sunne liv. Arbeidet med å sikre dette blir aldri ferdig, men det er noen definerte delmål i kommuneplanen som hjelper oss med å se hvordan vi ligger an.

Voksne og barn som leker på Borgen innbyggertorg
Foto: Elin Eike Worren

Hvordan jobber vi for god helse og livskvalitet for alle, gjennom hele livet?

Askersamfunnet sikrer god helse og fremmer livskvalitet for alle, uansett alder - det er hovedmålet i kommuneplanens samfunnsdel innenfor bærekraftsmålet om god helse.

Vi blir stadig flere eldre og vi lever lenger, og endringer i befolkningssammensetningen vil få stor betydning for samfunnet vårt. Endringer krever at vi tenker nytt. Nye løsninger må derfor til for å sikre alle en god ramme for et godt liv – hele livet.

På denne siden kan du blant annet lese om hvordan vi skal møte eldrebølgen og hvilke utfordringer, og muligheter, den fører med seg.

 

Asker kommune skal tilrettelegge for informasjons og opplæringstiltak og andre virkemidler som bidrar til at innbyggerne tar gode valg for egen helse og livskvalitet.
Ergoterapeut stiller inn leselys og lupe for mann som skal lese avisen.
Foto: Vibeke Glosli
Ikon bok

Lenge leve livet – hele livet

Helsefremmende og forebyggende arbeid og aktivitet er innsatsområder framover. Et sentralt mål er at du som bor i Asker kan leve et aktive liv og bo trygt i eget hjem så lenge som mulig. Da må vi blant annet legge til rette for nye boformer for eldre.

Eldrebølgen vil prege samfunnet og helsevesenet i tiårene som kommer. Da er det viktig at vi legger en plan for hvordan vi alle best mulig kan leve hele livet. Vi må i større grad gjøre det mulig at hver enkelt skal kunne klare seg selv, enten ved å skaffe hjelpemidler eller velferdsteknologi til hjemmet, legge til rette for nye boformer, tilby nødvendig fysisk trening eller aktiviteter for å motvirke ensomhet.

I Askermagasinet kan du lese om Birger Grønli (92) som bor hjemme, men som ved hjelp av enkle tiltak, klarer seg selv.

Asker kommune skal i samarbeid med ulike aktører arbeide aktivt for å motvirke utenforskap og konsekvenser av sosiale ulikheter, og fremme tilhørighet og samfunnsdeltakelse.
Gangvei rundt Semsvann
Foto: Vibeke Glosli
Ikon bok

«Asker på langs»

Sammen med Den Norske Turistforening (DNT), Asker Turlag, har det gjennom høsten 2022 vært mulig å gå «Asker på langs». Turene har vært en fantastisk mulighet til å bli kjent i kommunen vår.

Målsettingen har vært å skape best mulige friluftsaktiviteter for innbyggerne i Asker. DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv, og ser dette i et folkehelseperspektiv.

Les mer om prosjektet «Asker på langs» i Frivillighetsmagasinet.

Les mer om folkehelse i Asker.

I Asker kommune viser årsrapporten for 2021 at andelen unge som er fornøyd med helsen sin ligger på 73 prosent. Landsgjennomsnittet er på 70 prosent.
Egenvurdert helse er en viktig indikator for sykelighet og bruk av helsetjenester. Ungdataundersøkelsen for 2022 viser at gutter i gjennomsnitt er noe mer fornøyd med egen helse enn jenter.
To jenter klatrer i klatrestativ i Risenga idrettspark.
Foto: Vibeke Glosli
Ikon nedlastning

Er du interessert i å lese mer om dette temaet?

Les kommunens temaplaner om helse! En temaplan er kommunens strategiske plan om et spesifikt tema. Temaplaner har gjerne et 12-årsperspektiv, og revideres hvert fjerde år.

Les mer om temaplanen Leve hele livet - i et aldersvennlig Asker.

Les mer om temaplanen for psykisk helse og rus.

Les mer om temaplanen for "På lik linje" – personer med nedsatt funksjonsevne.