Her er en adventskalender som handler om å dele opplevelser. Den gir koselig tid med familien, er bra for miljøet og lommeboken.

IMG_9853_.jpg

Lag en kalender full av opplevelser med dine barn

Vi bruker stadig mer penger på å kjøpe ferdige kalendere eller fylle kalenderen med kanskje dyre og unyttige ting.

Jula er en fin tid å tilbringe kvalitetstid sammen og kanskje er det den beste gaven vi kan gi til barna våre. Adventskalenderen skal være en fin måte å glede seg til jula og det trenger ikke å koste mye.

Hva med å la adventskalenderen inneholde aktiviteter dere kan gjøre sammen frem mot jul. Dette alternativet krever ikke mye innsats å få til, og den produserer minst mulig avfall. Vi har lagt til rette for en rekke fine aktiviteter du kan gjøre med barna i førjulstiden.

Maler til kalender

Her kan du printe ut ferdig mal.pdf for aktivitene dere kan gjøre sammen i adventstiden. Malen inneholder også tomme felt som en kan fylles inn med egne aktiviteter.

Aktivitetsoversikt

 • Ha gjerne deigen og pynt klart på forhånd -  kjøpedeig er helt ok!
 • Pakk gjerne inn pepperkakeformer, forkle og pynt så blir det enda mer spennende og åpne kalenderluken.
 • Sett på julemusikk og lag kakao.

Å lage hjemmelaget julepynt er en veldig hyggelig aktivitet å gjøre sammen. Dere kan lage veldig mye fint ved hjelp av enkle midler. Finn frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter/penner, klistremerker og glitter. Inviter gjerne med barnas venner.

Forslag til enkel julepynt

 • Dorullnisser
 • male på aluminiumsfolie
 • lag en lykt av et syltetøyglass
 • male på syltetøyglass
 • Lage ting i fimoleire/silkeleire/trolldeig

Denne aktiviteten er flott å ha tidlig i desember. Barna kan tegne, klippe ut fra reklame eller skrive ned ønskene sine. Putt gjerne listen inn en konvolutt med adressen til julenissen.

Å lese julefortellinger for barna er ekstra koselig når det nærmer seg jul. Dette kan gjøres både i sofaen eller i sengen når barna skal legge seg.

Asker bibliotek anbefaler «Snøsøsteren» av Maja Lunde. Dette er en fantastisk fin adventsbok for hele familien fra ca seks år og oppover. Ellers er alt av Prøysen og Lindgren om jul populært.

Finn gjerne frem noen nisser du har i samlingen og pakk dem inn, eller la barna gå på skattejakt/ «følg tråden» for å finne nissesamlingen de skal bruke til å pynte huset med.

Det blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt i løypa. Et tips er for eksempel å lage en liten løype med reflekser som lyser opp når barna kommer med lommelykten. Kanskje det til og med henger en liten en sjokolade på noen av dem!

Piknik er alltid en hyggelig måte å tilbringe tid sammen. Flytt middagen eller kveldsmaten til gulvet. Gjør det koselige -  legg ut myke tekstiler og puter på gulvet, demp belysningen. Barna kommer nok til å syntes det er veldig artig å gjøre noe helt annerledes enn vanlig. Tips: server enkel mat, der man kan bruke hendene fremfor bestikk.

Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Ta i bruk gamle kunstner med å lage stempel med potet. Dere kan også bruke gamle tøyrester som dere har liggende hjemme. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir! Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som skal kastes i restavfallet.

Lån bøker dere kan kose dere med sammen – gjerne julebøker som passer i romjulstiden. Finn adventsbøker som «Nissenoppes eventyr», «Karsten og Petras julebok», «Snekker Andersen og julenissen», «Pulverheksa møter julenissen», «Doctor Proctor redder jula».

Se en julefilm sammen!

Lag en haug med popcorn og benk dere foran tv-en med masse puter og pledd. Demp belysningen og tenn stearinlys. Kanskje middagen også kan spises i stuen denne dagen?

Filmtips: «Pippis jul», «Grinchen», «Alene hjemme», «Reisen til julestjernen», «Polarekspressen», «Arthurs julegaverace», «Gutten og snømannen», «Snekker Andersen og julenissen».

Tips: Filmer kan også lånes gratis på biblioteket, eller dere kan dra på besøk til Asker bibliotek.

Velg en uteaktivitet som passer dine barn og mulighetene i ditt nærmiljø. Er det snø der dere bor er en akekonkurranse veldig morsomt.

Tips: Været kan til tider være uberegnelig, ha alltid en alternativ aktivitet for hånden dersom været gjør det utfordrende.

Ta i bruk gamle kunstner og klipp ut snøkrystaller fra ark. Alt du trenger er et hvitt ark og en god saks, og dere kan lage de lekreste snøkrystaller. Er du usikker på hvordan det gjøres finnes det mange eksempler på nettet. Heng dem gjerne opp til pynt i vinduet.

Her finnes det masse forskjellige eksempler på artige og kreative fuglematere dere kan lage sammen. Ekstra hyggelig er det jo når fuglene starter å besøke fuglemateren.

Tips: heng den et sted som dere kan se fra vinduet.

Enkle eksempler:

 • Bland fett (eks. delfiafett) og fuglefrøblanding sammen og legg dem oppi forskjellige former, dere kan bruke pepperkakeformer på en bakeplate, muffinsformer, yoghurtbeger, melkekartonger osv. HUSK å ha i tråd før massen, og gjerne la tråden gå litt rund i bunn slik at massen fester seg i masse tråd.
 • Tre cheerios på ståltråd og heng den opp.
 • Bruk kongler og rull dem i peanøttsmør og frø.
 • Bruk et appelsinskall og fylt det opp med deilig fuglemat.
 • Lag en fuglemater ut av en melkekartong og få barna til å dekorere den.

Denne aktiviteten kan gjøres enten dage før Lucia eller samme dag. Kanskje den kan kombineres med å invitere noen av barnas venner hjem på felles baking eller at dere drar på overraskelses-Lucia besøk med nybakte lussekatter til noen dere kjenner?

Omvendt legging er alltid morsomt! Barna pusser må pussetennene til de voksne, fortelle eventyr, synge godnattsanger, snakker strengt osv. For å få en enda artigere opplevelse kan de voksne gjøre seg litt vanskelig, da vil barna gjøre og si det samme som dere pleier. Tips: begynn leggingen litt tidlig enn hva dere normalt ville gjort.

La det gamle få nytt liv og la barna få bruke sin kreativitet. Finn frem gamle julekuler, lim, glitter, maling, tusjer eller kanskje noen kan dyppes i neglelakk vannbad.

Finn et juletre sammen. For å gjøre det ekstra spennende, kan dere kanskje besøk en gård i nærmiljøet der dere kan hugge treet helt selv. Mange steder tilbyr grilling ved bål og andre hyggelige opplevelser.

Bland sammen vann og litt konditorfarge i en ketchupflaske, vipps så kan du male på snøen. Barna vil syntes det er ekstra gøy å dekorere og lage bilder. Kanskje dere har en snømann i hagen som kunne fått litt farge? Siden aktiviteten er vær avhengig, kan det være lurt å ha en annen aktivitet i bakhånd.

Frys ned en beholder med vann på forhånd. Finn frem vannmaling og la barna få male på isklumpen. Det er alltid veldig spennende å se hvordan maling brer seg utover i isen og hva som skjer når isen starter å smelte. Lurt å legge isklumpen i en beholder slik at vannet som smeltes underveis blir samlet opp.

Dette er en hyggelig aktivitet for hele familien. Tips: pakk gjerne inn terninger, brikker eller kort fra en kortstokk. La barna få velge sitt favorittspill. Lag en hyggelig stemning med julemusikk og dempet belysning. Kanskje det er lov å smake litt på julekakene dere har laget tidligere!

Ta en tur til svømmehallen eller finn på noen morsomme opplevelser i badekaret hjemme. Lat som dere er på Nordpolen og la barna leke med isbiter i badevannet. Lag masse skum og få barna til å lage ulike skum fjes. Pakk gjerne inn ungenes badetøy.

Demp lysene, finn frem rockefoten og lag juledisco! Tips til julediscomusikk: 

 • Hey Ho (Freddy Kalas)
 • Jingle Bell Rock (Bobby Helms)
 • Rudolph The red nosed reindeer (The Dixie Cups) 
 • Last Christmas (Wham)
 • All I want for Christmas Is You (Mariah Carey)
 • Hei er det jul igjen (Wenche Myhre)
 • The Støvel Dance (Travellin`Strawberries)
 • Julenissenkommer i kveld (Wenche Myhre)
 • Den lure nissen (Svingenkoret)
 • Engler i sne (eMMa)
 • Rockin`Around the Christmas Tree (Brenda Lee).

Lag gjerne pepperkakehuset i forkant om det ikke er tid til begge deler. Kjøpedeig eller kjøpehus er også helt ok. La kreativiteten blomstre og husk og smak litt på pynten mens dere arbeider – det er jo sånn det skal være!

Sjekk hva som skjer av juleaktiviteter for barn der du bor, eller lag en plan om en overraskelsesdag sammen med familie medlemmer som f.eks. besteforeldrene. Kanskje det er noe du allerede pleier å ta barna med på som kan være del av kalenderen?

Barn synes det er ekstra stas å få velge middag. Tips er å la dem velge på morgenen slik at dere kan handler på vei hjem fra jobb, eller handler sammen med barnet på ettermiddagen. Mange vet jo kanskje hva barna mest sannsynlig kommer til å velge, så her kan man fuske litt og sørge for at maten allerede er kjøpt inn i forkant. Er det flere barn har du plutselig flere aktiviteter – et middagsvalg fra hvert barn.

En kickstart på dagen. Det blir god alltid stemning når en gjør noe annet på morgenen enn hva en vanligvis gjør!

Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. La barna stå for pyntingen og kanskje barna har selvlaget julepynt som kan brukes?

Inviter barnas venner på grøtfest. Lag hyggelig stemning med dempet belysning, julemusikk og kanskje det gjømmer seg en liten mandel i gryta?

Julen skal være koselig og fin, men den er også kontrastenes tid. For mange er julen er en spesielt vanskelig tid av ulike årsaker. Engasjer deg og la barna få oppleve givergleden. Pakk inn en julegave til noen som ikke har alt. Det finnes flere av nissens hjelpere i Asker, sjekk ut dine lokale frivillighetssentraler og se hvordan du kan bidra.

 • Møt nissen på ..... Kanskje det er noen som arrangerer et nissetreff i ditt nærmiljø?
 • Se en juleforestilling. 
 • Lag islykter. Vær kreativ med hva du dekorer islyktene med, bruk ting fra naturen som kongler eller kanskje de visne rosene fra bordet inne! Hvis du koker vannet før dere fryser det – vil du få et mye klarere isvann.
 • Lag snølykt.
 • Gå på ski, skøyter eller besøk en lekeplass
 • Blåse is-såpebobler ute i snøen
 • Bygg en snømann. Kanskje dere kan lage snømannen opp ned?
 • Ha bakvendtdag – spise dessert før middag
 • Dra på fotosafari
 • Pynte juletreet
 • Lage islykter
 • Lag julekort
 • Skriv julekort til noen du er glad i
 • Lage egne pakkelapper
 • Bygg en snømannfigur med ting du finner hjemme (bruk knapper, pinner og filt/ark)
 • Lage engler
 • Lage et reinsdyr
 • Bake julekaker
 • Lage marsipanfigurer
 • Lag dine egne pepperkakeformer
 • Dra på besøksgård. Sjekk ut lokale gårder.
 • Dra på julekonsert.
 • Dra på kino

IMG_9800_.jpg