I Asker kommune i 2016 kastet vi nesten 2 400 tonn med mat som kunne vært spist, og det er alt for mye. Det vil vi gjøre noe med! Asker kommune går nå foran og har satt som mål å kaste 30 % mindre mat innen 2025. Vi skal sette fokus på hvordan småbarnsfamilier, skoler, barnehager, kommunen selv, butikker og andre lokale arenaer kan ta bedre vare på maten vår.

Du kjenner sikkert følelsen av å finne den gamle agurken bakerst i kjøleskapet eller når du innser at du lagde for mye mat til middag. De fleste av oss kaster dessverre alt for mye mat og med det sløser unødvendig med både ressurser og egen lommebok.

For å nå målene vi har satt trenger vi deg med på laget!

10 tips for å unngå matsvinn

1. Gjennomgå kjøleskapet før du skriver handleliste
  2. Husk at best før faktisk er best før, og ikke ødelagt etter
  3. Innfør en restemidDag i uka
  4. Bruk rester som en utfordring til å lage noe helt nytt
  5. Lukt alltid på maten før du kaster den
  6. Grønnsaker som er slappe kan fint brukes i gryteretter
  7. Lag din egen grønnsaksblanding av restene og hiv i fryseren
  8. Eksperimenter med annet tilbehør enn du vanligvis bruker
  9. Oppbevar maten riktig slik at den holder seg lengre og bedre
  10. Lag en ypperlig middag til Brutus (husk at husdyr ikke kan spise all mat)

Bli en MatVinn-familie

Asker kommune og Fremtiden i våre hender har gått sammen om prosjekt MatVinn for å sette søkelyset på det store matsvinnet i samfunnet. Som en del av dette prosjektet utfordret vi fem familier til å kartlegge hvor mye mat de faktisk kastet, for så å sette inn tiltak for å redusere mengden. Resultatene er gode, derfor ønsker vi nå å tilby noe av det samme til alle i kommunen.

Kartlegg eget matsvinn

Ved å bruke skjemaet du finner i lenken under kan du selv kartlegge ditt matsvinn og se at du blir bedre etterhvert som du blir mer bevisst og følger noen enkle rutiner og huskeregler.

Gjør en innsats; bli en MatVinn-familie!

Hva med maten jeg MÅ kaste?

Er du nødt til å kaste maten, så må den selvsagt kastes i matavfallet! Alt matavfall går nemlig til Greve biogass sitt anlegg. Matavfallet blir deretter blandet med gjødsel fra husdyr i området og omgjort til biogass og biorest ved forråtnelse.

Det er innovasjon, og en helhetlig tankegang på hvordan beholde mest mulig av ressursene i avfallet, som gjør at Greve biogass sitt anlegg i Vestfold har fått navnet Den Magiske Fabrikken.

Les mer om Askers matavfall her.