Visste du at mye av gavepapiret som selges i butikkene ikke kan gjenvinnes? La din julegave til miljøet i år være miljøvennlig gaveinnpakning.

Hver jul bruker nordmenn 60 000 km med gavepapir. Det tilsvarer gavepapir som går halvannen gang rundt jordkloden.

Det finnes gode miljøvennlige alternativer til det vanlige julepapiret. Vi har samlet tipsene om hvordan du lager miljøvennlig gaveinnpakning. 

Miljøvennlig gaveinnpakning

Se etter svanemerket gavepapir, kraftpapir eller gråpapir når du er ute å handler. Disse kan materialgjenvinnes og du kan kildesortere dette papiret i papirdunken hjemme slik at det blir gjenvunnet til nye papirprodukter. Vanlig gavepapir må kastes i restavfallet!

Her har vi brukt gråpapir og laget en Rudolfnese av restegarn.

Ombruk av gamle blader, aviser, kart, noteark eller plakater. Finn fine tekster, kakeoppskrifter, dikt eller fine motiver som vil gi gaveinnpakningen noe ekstra

Her har vi brukt et gammelt notehefte og ombruk av gavepapir.

Her har vi brukt en gammel avis og ombruk av silkebånd.

Her har vi brukt en papirpose om igjen og hentet litt granbar fra naturens skattkammer.

Ombruk av gamle og nye kakebokser. Kanskje du har noen gamle liggende i kjelleren? Bruk kakeboksene slik de er eller dekorer dem med noe du har liggende hjemme. Bruk gjerne elementer som kan brukes om igjen enten som gavepynt eller på en annen måte.

Klipp ut oppskrifter fra en gammel kokebok eller magasiner. Kanskje gaven er hjemmelagde kaker?

Ombruk av Norges glass og syltetøyglass. Glassene i seg selv kan bli veldig dekorative, spesielt dersom du bruker silkepapir rundt selve pakken og legger den nede i glasset.

Bruk tekstiler eller tøystykker som gamle gardiner, sengetøy, gamle klær eller stoffrester.

Du kan enten sy enkle stoffposer som gavene kan puttes i. Posene kan brukes om igjen som gaveposer eller til andre nyttige ting.

Ombruk av stoffposer du har fått som innpakning tidligere – som ofte kommer med når du kjøper smykker.

Ta i bruk den gamle japanske tradisjonen Furoshiki, som bruker ulike bretteteknikker med tøystykker som er både stilig og dekorativt, og ikke minst miljøvennlig. Se to forskjellige knyteteknikker under, eller søk på "Furoshiki" på nettet.

Hvis du ikke har tekstiler er det fortsatt mer miljøvennlig om du kjøpe inn nytt stoff, enn å kjøpe gavepapir. Siden tøystykket kan brukes om igjen mange flere ganger enn et sterkt gavepapir kan.

 

Spar på gavebånd eller fint gavepapir fra alle høytidelige anledninger gjennom året. Dette kan brukes flere ganger og er et bra miljøalternativ.

Ta vare på nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende gjennom året. Med litt kreativ dekor, kan det bli et personlig og morsomt gavepapir. Er reklame eller liknende på utsiden, kan du sprette opp esken og vrenge den med innsiden ut, eller finne på noe å dekorere over. Bruk kreativiteten og gi en uforglemmelig gaveinnpakning.

Vurder om du faktisk trenger å pakke inn gaven. Skiene til poden kan kanskje gjemmes i kjelleren uten innpakningspapir? Kanskje han kan gå på pakkejakt med spennende oppgaver som må løses eller følge en tråd for å finne gaven. Kanskje fruktkurven eller vinflasken ikke trenger mer enn et fint bånd og et kort?

Det er kreative Tilla, kundeveileder på Yggeset gjenvinningsstasjon, som gir deg gaveinnpakningstipsene.

Kast gavepapir som ikke er miljøvennlig i restavfallet

Det finnes knapt noe som har mindre levetid enn gavepapir. Vanlig gavepapir er dessverre vanskelig å resirkulere, fordi det ofte inneholder lite papirfibre og store mengder leire og fargestoffer.

Vi deler ut rød sekk for å gjøre det enkelt å sortere

I desember får alle husstander i Asker utdelt en rød julesekk til gavepapir. Får du gaver pakket i gavepapir som ikke er miljøvennlig. Huske å kaste dette i den røde julesekken for gavepapir eller i restavfallet. Den røde sekken setter du ut sammen med restavfallet ditt i romjulen, så henter våre flinke renovatører den.