Slik etablerer du en nedgravd avfallsløsning

Kort fortalt

I områder med konsentrert bebyggelse, som i borettslag og boligsameier, kan nedgravde avfallskonteinere være et godt alternativ til beholdere på hjul.

Hva er en nedgravd avfallsløsning?

En nedgravd avfallsløsning består av én nedgravd konteiner for hver avfallstype: matavfall, restavfall, papp/papir/drikkekartong, plastemballasje og glass- og metallemballasje. I Asker må minst 20 boenheter være knyttet til en nedgravd avfallsløsning. 

Det finnes to ulike typer nedgravde avfallsløsninger på markedet i dag: 

Helt nedgravd avfallsløsning

En helt nedgravd avfallsløsning egner seg for minimum 20 husstander. Slik fungerer den:

  • Avfallet legges i et innkasthus over bakken, og går videre ned i en oppsamlingskonteiner i stål som ligger under bakken. Disse senkes ned i en betongramme som er gravd ned i jorden. Alt avfallet oppbevares dermed under bakken, hvor det lagres til kommunen henter det.
  • De nedgravde konteinerne tømmes av en renovasjonsbil med kran som løfter opp den fulle konteineren, og tømmer avfallet over i renovasjonsbilen. Denne løsningen må derfor ha to kroksystemer påmontert for løftekranen.

Helt nedgravde løsninger kommer i en rekke forskjellige størrelser. Vanlige størrelser i Asker er 3 000, 4 000 og 5 000 liter.

Her får dere hjelp til å beregne volumet dere trenger på avfallsløsningen.

Delvis nedgravd avfallsløsning

En delvis nedgravd løsning egner seg for 20 eller flere husstander. Slik fungerer den:

  • Delvis nedgravd løsning består av en konteiner som er to tredels nedgravd, og en utløftbar sekk for tømming.
  • Avfallet oppbevares delvis under bakken.
  • Sekken tømmes av en renovasjonsbil med kran. Kranen løfter den ut og tømmer avfallet over i renovasjonsbilen. Delvis nedgravde avfallsløsninger må derfor ha krokfeste påmontert for løftekranen.

Delvis nedgravde løsninger kommer i en rekke forskjellige størrelser. Vanlige løsninger i Asker går fra 300 liter og opp til 5 000 liter, avhengig av leverandør.

Her får dere hjelp til å beregne volumet dere trenger på avfallsløsningen.

Slik går dere frem for å etablere en nedgravd avfallsløsning

Hvordan dere går frem for å etablere en nedgravd avfallsløsning, avhenger av om området er ferdig utbygget eller ikke:

For eksisterende sameier
  1. Bli enige innad i sameiet om dere ønsker nedgravde konteinere. 
  2. Ta kontakt med en av våre godkjente leverandører for rådgivning. Listen over leverandører finner dere lenger ned på denne siden.
  3. Når dere har funnet forslag til plasseringer og størrelser, kan dere sende en henvendelse til avdeling Avfall og gjenvinning på med beskrivelse av løsningen dere har blitt enige om. Lurer dere på hvor store konteinere dere trenger, se avsnitt under om mengdeberegning.
  4. Henvendelsen behandles i første omgang av avdeling Avfall og gjenvinning for å forsikre at renovasjonstekniske forhold er ivaretatt. 
  5. Etter positiv tilbakemelding fra avdeling Avfall og gjenvinning, må dere sende en byggesøknad til avdeling Byggesak. Mer informasjon om byggesøknader finner du her.
For utbygginger


Mengdeberegning

Som en tommelfingerregel kan følgende gjennomsnittlige mengder brukes når det skal beregnes volumbehov i en felles avfallsløsning for husholdninger. Tallene er basert på hva én familie med barn gjennomsnittlig produserer av avfall:

  • Restavfall: 100 liter per boenhet (50 liter per uke, tømmes hver andre uke).
  • Matavfall: 40 liter per boenhet (20 liter per uke, tømmes hver andre uke).
  • Papp, papir og drikkekartong: 340 liter per boenhet (85 liter per uke, tømmes hver fjerde uke).
  • Plastemballasje: 160 liter per boenhet (40 liter per uke, tømmes hver fjerde uke).
  • Glass- og metallemballasje: 36 liter per boenhet (4,5 liter per uke, tømmes hver åttende uke).

For flere detaljer, se vår renovasjonstekniske norm.

Retningslinjer

I vår renovasjonstekniske norm beskrives krav til avfallsløsninger under bakken. Se også normen for krav knyttet til brannvern. 

Alle nedgravde konteinere skal ha innkastbegrensning for å hindre at det kastes uønsket avfall.

  • For matavfall, plastemballasje og restavfall skal det være en volumbegrensning (for eksempel en trommel eller skuff) i innkastet.
  • For papp, papir og drikkekartong og glass- og metallemballasje, skal man benytte en innkastbegrensning tilpasset disse avfallstypene (for eksempel en slisse til papp, papir og drikkekartong og en sirkulær åpning til glass- og metallemballasje). 

Leverandører av nedgravde konteinere

Leverandører av nedgravde konteinere må være forhåndsgodkjent av kommunen. Her er en liste over godkjente leverandører:

Leverandører

Fordeler med å lagre avfallet under bakken

Avfall som oppbevares under bakken holder en lav temperatur. Dette reduserer eventuelle luktproblemer.

En avfallsløsning under bakken er mer renslig og ryddig enn vanlige beholdere, i tillegg møter de kravene til universell utforming. Noe service og vedlikehold må påregnes. Se siden vår om drift og vedlikehold av nedgravde konteinere.