Hva gjør jeg med ødelagte tekstiler?

Alle rene og tørre tekstiler, også det som er hullete og slitt, kan leveres i tekstilboksene i Asker eller til en av våre gjenvinningsstasjoner.

Utfordringen

Du har kanskje lest at aktører som UFF og Fretex ikke lenger ønsker å samle inn ødelagte tekstiler. Mengden tekstiler av dårlig kvalitet øker rundt oss, og dette merker innsamlerne som mottar mer slitte og ødelagte tekstiler nå enn tidligere. Det finnes et marked for materialgjenvinning av tekstiler til nye og andre produkter, men det er fortsatt ungt og under utvikling. I dag er mengden ødelagte tekstiler vesentlig større enn behovet i markedet for tekstilråvarer. Per dags dato finnes det altså ikke en god nok løsning for håndtering den store mengden ødelagte tekstiler, noe som er en nasjonal utfordring.  

Midlertidig løsning 

Asker kommune samarbeider med flere aktører for å finne en god løsning på dette, men fram til dette er på plass kan du gjøre som før. Vi har blitt enige med Fretex og UFF om at de fortsatt må ta imot ødelagte tekstiler fra innbyggerne i Asker enn så lenge. 

Den langsiktige løsningen må avfallsbransjen, innsamlerne, myndighetene og produsentene finne ut av sammen. Dette vil ta tid. Bransjen jobber kontinuerlig med å finne nye markeder for ødelagte tekstiler og bærekraftige løsninger.  

Dette kan du levere 

Alle rene og tørre tekstiler, også det som er hullete og slitt, kan leveres i tekstilboksene i Asker eller til en av våre gjenvinningsstasjonerDu kan også levere brukbare sko, vesker, belter og annet tilbehør. 

Dette kan du ikke levere 

Våte og sølete tekstiler (eks. med malingsflekker) kan kastes i restavfallet. Vått tøy smitter over på resten og kan ødelegge kvaliteten. Tenk på at posen din kanskje ligger i tekstiltårnet i flere dager før noen henter den.

Fem tips 

Vi har alle en viktig rolle i kraft av å være forbrukere. Her er fem tips til hva du kan gjøre:

  1. Kjøp mindre og smartere! Tenk på hva du trenger.  
  2. Kjøp brukt, og vær oppmerksom på hva slags materiale klærne er av. Kan de vare lenge? Er de enkle å reparere? 
  3. Ta vare på klærne dine og reparer de om de mister en knapp, får et hull eller lignende. Hjelp til dette kan du blant annet få på Reparasjonskafé. 
  4. Bruk klærne lenge og gi bort eller selg det du ikke bruker lenger. 
  5. Sy om tekstilene til noe annet! Du kan finne masse inspirasjon til redesign på nettet, i tillegg til kurs.  

Her kan du lese mer om kommunens tilbud omkring ombruk. Sjekk gjerne ut kontoen @asker_ombruk på Instagram også.