Gratis livmorhalsprøve hos jordmødre i Asker kommune

Jordmortjenesten i Asker kommune, i samarbeid med Norske kvinners sanitetsforening ved Holmen Sanitetsforening, ønsker velkommen til gratis livmorhalsprøve på selveste kvinnedagen, 8. mars mellom kl. 09.00 og 17.00.

Tre jordmødre hos jordmortjenesten sitter rundt et bord
Foto: Marit Asheim

Kort fortalt

Gratis livmorhalsprøve blir tilbudt til kvinner mellom 25-69 år som ikke har tatt livmorhalsprøve på 3 år eller mer.

Om du ønsker å ta imot dette tilbudet kan du melde deg på via skjemaet. Du oppgir navn, telefonnummer og om du ønsker å komme til Midtbygda eller Asker sentrum. En av jordmødrene vil deretter ta kontakt med deg for å bekrefte time og avtale tidspunkt.

Skjemaet for påmelding er stengt. Alle som har fylt ut skjemaet vil bli kontaktet.

Vi tar bare livmorhalsprøve, og gjør ingen andre undersøkelser. Hvis du har symptomer som blødninger eller unormale smerter eller utflod, må du snakke med fastlegen din for å få en utredning. Mange gruer seg til og utsetter å ta denne prøven av forskjellige grunner. Hos oss har du mulighet til å treffe kvinner som jobber med kvinner!

Vi ønsker å gi flest mulig dette tilbudet, men det er begrenset hvor mange vi rekker. Når det er fullt på listen vil vi stenge påmeldingsmuligheten. Beklager på forhånd til de som eventuelt ikke får mulighet. Vi skal strekke oss så langt vi kan for at alle skal få mulighet!

Hva er en livmorhalsprøve?

En livmorhalsprøve blir tatt ved en underlivsundersøkelse. En liten børste føres opp til livmorhalsen for å samle opp celler. Undersøkelsen tar noen få minutter.

Livmorhalsprøven sendes til laboratoriet og testes for HPV. Testen brukes for å finne hvem som trenger eventuell behandling av celleforandringer, før symptomer på livmorhalskreft har oppstått. Vi anbefaler alle kvinner og alle som har en livmor å ta livmorhalsprøve fra de er 25 år. Å ta livmorhalsprøve gir ingen garanti mot å få livmorhalskreft, men reduserer risikoen betydelig.

Hvordan kan du forberede deg?

Livmorhalsprøven skal helst ikke tas mens du har menstruasjon. Noen foretrekker å ha på skjørt, kjole eller annet langt plagg når de skal til gynekologisk undersøkelse. De to siste dagene før undersøkelsen bør du helst ikke ha samleie, bruke tampong eller vaginale medisiner, kremer eller geléer. Dette kan påvirke prøveresultatene.

Du trenger ikke å ta noen spesielle forholdsregler etter en livmorhalsprøve. For noen kan undersøkelsen være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det blir ikke noen sår på slimhinnen. Det er helt normalt om det blør litt etterpå.

Hva skjer etterpå?

Når vi har tatt livmorhalsprøven tar det noen uker før vi får svar. Om prøvesvarene er normale sender vi brev i posten med svar, og anbefaling om når du skal ta neste prøve. Om vi skulle få vite at dine prøver bør følges opp videre ringer vi og gir deg denne informasjonen. Videre henviser vi til gynekologisk poliklinikk og informerer din fastlege.

Om kampanjen #sjekkdeg

Kreftforeningen startet kampanjen #sjekkdeg i 2015 i samarbeide med journalisten Thea Steen, etter at hun selv fikk livmorhalskreft. Målet med kampanjen, er å få flere kvinner til å følge Livmorhalsprogrammet. Før pandemien deltok 7 av 10 kvinner i Livmorhalsprogrammet. Ifølge et grovt estimat fra Kreftregisteret var det rundt 55 000 færre enn forventet som tok livmorhalsprøve i 2020.