Holmen og Landøya har fokus på et sunt og balansert kosthold for barna. Dette imøtekommer vi ved at det serveres brødmat til lunsj 4 dager i uken og varmmat 1 gang i uken. Vi ønsker å gi barna variasjon, men samtidig utfordre de på nye smaker. Vi har også fokus på at maten vi serverer skal ha et lavt sukker og saltinnhold.

Brødmat

Barnehagen serverer grovt brød og økologisk lettmelk til lunsj. Påleggene vi tilbyr er valgt ut både for å gi en grad av variasjon, smaksbilde og konsistens. Påleggene har, generelt sett, et lavt sukker- og saltinnhold. Det serveres også oppskårede grønnsaker til lunsj, som tomat, paprika og agurk.

Helsedirektoratets anbefalinger er at et fullverdig måltid for et barn vil være måltider sammensatt av produkter fra disse 3 gruppene;

Gruppe 1:

Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.

Gruppe 2:

Grønnsaker og frukt/bær

Gruppe 3:

Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.

Mat og måltider i barnehagen. Retningslinjer fra helsedirektoratet.

Barnehagen følger i dag disse retningslinjene.

Varmmat

Leverandøren av varmmaten til barnehagene heter Barn til bords. Barn til bords leverer næringsrik, hjemmelaget mat med ferske råvarer. Maten fra barn til bords tilpasses barn med allergier og intoleranse. Barn til bords serverer også Halal-slaktet kjøtt. Barn til bords streber også mot et redusert sukker og saltinnhold i maten de serverer.

Hensikten med varmmat i barnehagen er at den foruten om å være et fullverdig måltid, skal ha som mål å gi barna et bredere smaksbilde gjennom forskjellige typer mat. Varmmaten skal gi barna erfaring og trening i å spise med bestikk, og det å forsyne seg selv med mat. Vi ønsker å skape matglede og trivsel rundt matbordet!

Frukt

Barnehagen serverer et variert utvalg frukt og grønt til barnas 3-måltid. Dette alene, er ikke ment som et fullverdig måltid, men som et friskt, sunt og fargerikt supplement.

3-måltidet

Barnehagen oppfordrer foreldrene til å ta med seg næringsrik mat til barnets 3-måltid. Dette kan gjerne være varianter ut fra de allerede nevnte kjernegruppene. Ta gjerne med middagsrester. Det er opp til hver familie til å avgjøre hva deres barn skal ha med i 3-matboksen og dermed spise i barnehagen, men vi anbefaler at det tas med lite sukkerholdige produkter spesielt yoghurter/smoothies med redusert sukkerinnhold.