Informasjon om koronapandemien og vaksinering i Asker

Les om smittesituasjonen og registrer deg for vaksinering.

En hyllest til alle medborgere

I den nye kommunen vår har medborgere og medborgerskap blitt sentrale begrep. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så viktig?

Frivillig på sykkeltur

Kort fortalt

I Asker kan du nå oppleve en utendørs fotoutstilling som ønsker å vise hva medborgerskap er. I ord og bilder forklarer ti Asker-borgere hva det er som gjør at nettopp de er medborgere. Utstillingen er en hyllest til den store innsatsen som legges ned av innbyggerne rundt omkring.

Å være en medborger er å delta

– Å være en medborger betyr rett og slett å delta, forklarer Charlotte Sætre, leder for innbyggertorgene i Asker kommune.

– Hensikten med utstillingen er å vise hvordan folk i hele kommunen deltar og tar medansvar for å fylle ordene «medborgerskap» og «medborger» med innhold. Vi ønsker å vise at alle kan bidra, at alle kan være medborgere, sier Sætre.

Se temaplan for medborgerskap og hva det betyr i Asker kommune.

Med i et fellesskap

Politiker Kari Sofie Bjørnsen (H) er leder for Utvalg for medborgerskap. Hun har gjort seg noen tanker om hva en medborger er.

– Det skjer noe med et ord når man setter «med» foran det, sier hun.

– Se bare på medmenneske – menneske, medsammensvoren, medarbeider - arbeider, og så videre. Ordet «med» gjør at den som blir omtalt plutselig er en del av noe, et fellesskap. Det er på samme måte med «medborger». Det er en borger som er med i et fellesskap, sier Bjørnsen.

Både politikerne og kommuneadministrasjonen er opptatt av å involvere innbyggerne, og Bjørnsen er klar i sin tale.

– Vi vil at folk skal ønske å delta, at de skal ønske å ta ansvar. Det er bra for fellesskapet at vi kan nyte godt av alle de gode ressursene, og det er fint for den enkelte som selv bidrar – det kan være med på å forhindre utenforskap.

#JegErMed

Ønsker du å bli en frivillig deltager, og gjøre noe for fellesskapet? Kampanjen #JegErMed viser deg hvordan du kan bidra. Som frivillig i Asker kommune hjelper du til med å inkludere alle i samfunnet, og gi likeverdige rettigheter og muligheter for alle.

Vi har satt opp en fotoutstilling ute i Asker sentrum, som en hyllest til alle som deltar. Utstillingen blir stående til 1. november, og deler av den kan også ses på flere av innbyggertorgene.