Frivillighetens år 2022 – det begivenhetsrike året

I Frivillighetens år 2022 har mange spennende og verdifulle frivillige aktiviteter engasjert og gledet oss. Mange inntrykk har festet seg. Her er noen smakebiter av det som har skjedd i Asker i løpet av dette året.

Ordfører på tur med Asker DNT
– Jeg håper og tror at feiringen av Frivillighetens år har gitt Askers innbyggere gode opplevelser – og samtidig mer kunnskap om betydningen av frivillig arbeid i samfunnet vårt, sier ordfører Lene Conradi – her som en av deltakerne på turen «Asker på langs» med Asker DNT Turlag. Foto: Lars Chr. Iversen

04-1BN Logo_Hovedlogo_Negativ_bakgrunnsfarge.png

– Viktig at frivilligheten er fri!

Kanskje har noen blitt inspirert til å bidra med egen innsats?

Jeg håper at mange frivillige har fått kjenne litt ekstra på storsamfunnets glede og takknemlighet. Alle former for frivillighet har stor verdi, og det er egentlig ikke så viktig hva man kaller det. Det handler om å være med og ta ansvar for fellesskapet, som medborger og medmenneske.

Som kommune kan vi legge til rette for frivilligheten, men det er kjempeviktig at frivilligheten fortsetter å være nettopp fri. Dette er avgjørende for kreativiteten, spontaniteten og det lystbetonte, alt som kjennetegner frivilligheten, og som gjør frivilligkraften til noe helt for seg selv.

Jeg er helt overbevist om at frivilligkraften er den sterkeste, viktigste og mest positive drivkraften i verden. Den representerer engasjement, livskraft, livskvalitet, deltakelse, kjærlighet, omsorg og glede! sier ordfører Lene Conradi.

Frivillig medarbeider i Kirkens Feltarbeids bruktbutikk

Ove Hansen jobber tre dager i uka som frivillig medarbeider hos Bra Brukt, Kirkens Feltarbeids bruktbutikk i Asker sentrum. Én dag i uka er han også å finne i produksjonslokalene til Feltarbeidets lysfabrikk i Heggedal.

– Tidligere jobbet jeg i mer enn 60 år i forskjellige butikker i Asker, forteller Ove Hansen.

– Jeg er glad for å kunne fortsette å jobbe. Det er så godt å ha noe meningsfylt å gjøre.

Aktiv pensjonist

Ove begynte som frivillig medarbeider i Kirkens Feltarbeids bruktbutikk i 2008, etter først å ha vært hos den Glade baker i fem år.

Sist høst flyttet Feltarbeidets bruktbutikk inn i nye lokaler rett ved Trekanten kjøpesenter. Hit kommer folk med gjenstander som kan selges videre. Hele overskuddet av salget går til Kirkens Feltarbeid.

– Jobben min som frivillig i Bra Brukt består i å ta imot det som blir levert inn til oss. Jeg priser gjenstandene og setter dem i hyllene, og jeg ekspederer kunder. Min drivkraft er å få lov til å være ute blant folk. Jeg kjenner mange folk, og mange vet hvem jeg er. Det synes jeg er veldig hyggelig, sier Ove Hansen, som nærmer seg 88 år.

Frv 3B Ove Hansen Kirkens feltarbeid bruktbutikken-5 foto Vibeke Glosli.jpg
 – Jeg vil fortsette med frivillig arbeid for Kirkens Feltarbeid så lenge de vil ha meg – jeg stortrives, sier Ove Hansen. 
Foto: Vibeke Glosli.

Pengedryss fra Røykenmila til lokalsamfunnet

Røykenmila er et godt eksempel på frivillighet i praksis. Bortimot 150 mennesker er i sving på arrangørsiden.

Arrangørene lar halvparten av overskuddet gå tilbake til de lag og foreninger som er med på å jobbe dugnad for å få dette store løpsarrangementet vel i havn.

Per Vatn sitter i styret for Røykenmila. Han forteller at 35 lag og foreninger bidrar på løpsdagen. Alle som deltar betaler en løpsavgift. I tillegg er mange sponsorer med.

– Det har ført til at vi har hatt et overskudd på mellom fire og fem millioner hvert år. Halvparten går tilbake til lokalmiljøet, sier Per Vatn.

Frv 4B Røykenmila1.jpg
– Penger fra Røykenmila har gått til bygging av skaterampe og flere gapahuker, og dessuten får alt fra sangkor til idrettslag støtte av oss til sin drift, sier Per Vatn. 
Foto: Røyken og Hurums Avis.

Besteforeldrene i skolegården

I storefri møter skolebarna på Hofstad de snille besteforeldrene Petter Horgen, Ronny Skjold og Stener og Astri Johnsen, som skaper trygghet og glede.

Frv besteforeldre IMG_4605.jpeg
Besteforeldrene Petter Horgen, Ronny Skjold og Stener og Astri Johnsen i skolegården på Hofstad skole. Foto: Svein-Ivar Fors

 

– Vi blir aldri for gamle til å leke, sier de. – Barna deler med oss, og vi med dem. Å være der for elevene gir oss like mye tilbake.

Per i dag har Hofstad skole i alt ni aktive besteforeldre.

– Besteforeldrene er til stede, har et våkent øye og er gode samtalepartnere, forteller avdelingsleder ved Hofstad skole, Margrethe Hoff.

– Vi får gode meldinger fra barn, foreldre og lærere der de forteller at den ekstra voksentettheten, de ekstra hendene og øynene er gull verdt, sier rektor Melinda E. Løver.
Hun oppfordre andre skoler til å la seg inspirere.

Trives som frivillig hos Asker Produkt

Da Roger Kristmoen ble pensjonist, gledet han seg til mer tid på hytta, men etter ett år ringte han Asker Produkt.

– Jeg ønsket å bidra med frivillig arbeid, og meldte meg til tjeneste hos Asker Produkt, en bedrift som gir tilrettelagt arbeid til personer som ellers ville hatt utfordringer med å komme inn i arbeidslivet, forklarer Kristmoen.

– Jeg har lang næringslivserfaring, og har brukt noe av den den kompetansen ved deltakelse i prosjekter som bygging av nye lokaler til Asker Produkt. Jeg har også vært kontaktperson mellom bedriften og næringslivslauget deres, og tatt del i styrearbeid. Samtidig er det veldig moro å trå til på det praktiske planet der jeg hjelper til med pussing, maling, snekring og pakking i skilt- og treproduksjonen.

Kristmoen trives veldig godt som frivillig på Asker Produkt.

– Jeg blir jo så glad i arbeidstakerne her. Jeg får gjerne en klem eller tre når jeg kommer inn døra.

Jeg kommer og går litt som jeg vil, og har fortsatt nok av tid til hytteturer og annet. Jeg får det beste av begge verdener, konkluderer han.

Frv 0B Roger Asker Produkt-4.jpg
Roger Kristmoen tar gjerne et tak i skilt- og treavdelingen på Asker Produkt. Her jobber han sammen med Malin Sollie Nilsen.
Foto: Vibeke Glosli

Asker Musikkorps – 90 år og vel blåst

Asker Musikkorps feiret 90 år med egen jubileumskonsert i Asker kulturhus i oktober.

Under jubileumskonserten tryllet Asker Musikkorps fram magiske musikalske opplevelser i møte med sitt publikum.

– På vår 90-års jubileumskonsert ønsket vi å la tilhørerne få bli med på en uforglemmelig reise med musikk og magiske høydepunkter fra de siste 10 årene i korpsets historie. I tillegg var Jon Ensor – en magiker i topp internasjonal klasse – med i et eget show under konserten, forteller leder Frode Wold i Asker Musikkorps.

Travelt jubileumsår

Asker Musikkorps har hatt et travelt jubileumsår; med jubileumstur til København, konsert på Utescenen på Askerdagen og eget ministevne med Gardens Musikktropp og lokale musikanter i Asker tidligere i høst.

Det var skolekorpsene Asker, Bondi og Vettre, Heggedal og Blakstad, Holmen, Sætre og Folkestad – og Tranby skolekorps, Slemmestad Janitsjar og Gardemusikken som deltok på dette ministevnet. Gardens Musikktropp og Drilltropp vartet opp med drilloppvisning på Føyka.

Frode Wold var glad og fornøyd etter denne begivenheten:

– Tusen takk til alle som ble med på å markere våre 90 år, uttalte han.

– Vi er spesielt takknemlige for at HMK Garde ville kaste glans over arrangementet sammen med Slemmestad Janitsjar og bygdas skolekorps.

Frv 5B Asker musikkorps DSC_0075.jpg
Asker Musikkorps har en historie som går tilbake til 1932. Med unntak av krigsårene har korpset hatt sammenhengende drift og vært et kjent og synlig innslag i kulturlivet i Asker. 
Foto: Anne Haarstad

Seniornett – gode digitale hjelpere

Det er ikke alle som henger med i den digitale hverdagen som blir stadig mer avansert og integrert. Da er det godt å ha Seniornett.

Stein Torget og Lars Opsahl er to av nesten femogtyve veiledere som hjelper eldre med å orientere seg i en digital verden.

– Langt fra alle nordmenn er på nett, understreker Torget.

– Vi kan lære folk å sende SMS, bruke nettbank, lagre bilder, og mye mer, sier Opsahl.

Som frivillige veiledere i Seniornett tilbyr de sine tjenester gratis til befolkningen gjennom telefontjeneste, kurs og personlig veiledning på innbyggertorgene. Les mer om Seniornett på www.seniornett.no/lokalforening/asker/

Frv 6B Stein og Lars seniornett.jpg
Laila Weidemann får god digital hjelp av Seniornetts Stein Torget og Lars Opsahl.
Foto: Vibeke Glosli

– Historie er gøy, sier Asker Museums Venner

På museet skjer det noe hele tiden. Asker har et levende museum med mange spennende aktiviteter og utstillinger for alle aldre.

I Asker er det en rekke venneforeninger, og en av dem er Asker Museums Venner.

– Gjennom venneforeningen vår har vi muligheten til å bli enda mer kjent med det flotte museet og alle skattene der, sier Marit Mediaas Hasvang, leder i Asker Museums Venner.

– Samtidig bidrar vi til å ivareta lokalhistorien i Asker og er med på å forvalte og verne den kulturarven som Asker museum representerer.

– Venneforeningen betyr mye for oss og er av stor verdi for museet, sier museumsbestyrer Fredrikke Hegnar von Ubisch. – Vi kunne ikke greid på langt nær så mye som det vi får til nå, uten Asker Museums Venner.

Vil du bli medlem? ​

Medlemmene i Asker Museums Venner får innblikk i museumsarbeidet «bak fasaden», og opplever fellesskap, gleder, samfunnsnytte og nye venner.
– Du får være med på turer og besøk til andre museer og severdigheter og pølsefest i forbindelse med museumsdagen. Grøtfesten oppunder jul er legendarisk. Du får gratis kurs og spesialopplæring for deltakere i ressursgruppene ved museet, sier Marit Mediaas Hasvang.

Frv 7B Asker museumsvenn2.jpg
Fredrikke Hegnar von Ubisch er museumsbestyrer ved Asker museum og Marit Mediaas Hasvang er leder i Asker Museums Venner. 
Foto: Svein-Ivar Fors

Damedagen – et fristed

En gruppe på mellom ti og 15 frivillige kvinner har holdt liv i Damedag på Hasselbakken i 12 år.

Hver torsdag møtes de for å ordne i stand til arrangementet som til og med overlevde korona-pandemien.

– Tanken var å lage et fristed for kvinner fra alle typer kulturer. Noen av dem bruker hodeplagg, og ettersom vi har laget en regel om at ingen menn har adgang på disse treffene, føler kvinnene seg friere – når de samles, for å bruke de 12 symaskinene vi har til disposisjon. Deltakerne reparerer tøy, og syr kjoler og andre plagg. Og så serverer vi alltid en god lunsj, forteller Jorunn Schie, som er daglig leder på Asker frivilligsentral. 

Frv 8B Internasjonal damedag IMG_5125.jpg
Damedag på Hasselbakken er et møtested for kvinner i alle aldre og av alle nasjonaliteter. Her er foran f.v. Saeech, Ranma, Nazdar og Khadra og bak f.v. Annette Staugaard, Berit Lous, Liv Salvesen, BRM og Anniken Briseid. 
Foto: Svein-Ivar Fors

Graabeinløpet – suksess på første forsøk

Asle Lien er identisk med fjorårets vinner av frivillighetsprisen i Asker kommune. Denne prisen inspirerte Sætre-mannen til å stå på enda mer for menneskene i sitt nærmiljø, så han startet like godt opp med Graabeinløpet.

I historiens første Graabeinløp stilte 130 deltakere opp. Løypa er på ti kilometer. Det er også en femkilometer og et barneløp.

– Veldig inspirerende å se at barn, unge og voksne sluttet så bra opp, så vi slår til med nytt løp også neste år, forteller Asle Lien.

I ryggen har han Sætre Idrætsforening Graabein, som i år kan feire sitt 150-årsjubileum, som en av Norges aller eldste idrettslag.

Frv 9B Graabein Asle Lien _DSC1330.JPG

Asle Lien fikk frivillighetsprisen i fjor – og da ga han hele prissummen til Hurum Sjakklubb. I år har han lagt mye av sin energi inn i å starte Graabeinløpet. 
Foto: Tore Shetelig

Asker symfoniorkester ønsker seg flere musikere

Spiller du et instrument? Har du erfaring med å spille klassisk musikk?

– Vi er cirka 35 ikke-profesjonelle musikere – mange med flere års praksis i samspill, noen musikklærere og andre med færre år innen orkester-musisering. Vi har et godt miljø, hyggelige mennesker og har – bokstavelig sagt – harmoniske forhold, forteller leder Ingrid Dahl i Asker symfoniorkester.

– Dyktige, profesjonelle dirigenter hjelper oss med den rette harmoni, riktig stemning og god rytme.

– Vi håper at du tar kontakt dersom du spiller et instrument som passer i symfonisk musikk og har lyst til å bli med og utvikle deg i samspill med oss!  Strykere er alltid velkomne, men vi har også ledig plass på enkelte blåserstemmer. Vi ønsker å bli flere og hele tiden forbedre oss, slik at vi kan glede alle interesserte i Asker med variert og god klassisk musikk, med utøvelse av verdens beste hobby!

Frv 10B Asker symfoni2.jpg
Asker symfoniorkester har øvelse på Borgen ungdomsskole hver tirsdag kveld. 
Foto: Asker symfoniorkester

Stor jubileumskonsert

Asker symfoniorkester har musisert i 50 år. I oktober holdt de stor jubileumskonsert i Teglen på Spikkestad, og dagen etter i Asker Kulturhus, med fantastisk, romantisk musikk.

– Uten musikk ville livet vært en misforståelse, uttalte filosofen F. W. Nietzsche. Asker symfoniorkester ordner opp i dette.

Ta gjerne kontakt på e-post leder@asym.no eller med Ingrid Dahl, telefon 917 02 242, eller Steinar Hopland, telefon 924 83 600 fra styret.

Knut og Lise i Vollen vel og med Vollenstikka

05-1BN Vollenstikka_DSC0856.jpg
Lise og Knut Førsund har siden 2008 gitt ut VollenStikka. Foto: Tore Shetelig

Ekteparet Lise (81) og Knut Førsund (81) er svært aktive i Vollen Vel med 500 medlemmer. Knut er styreleder og Lise er miljøleder.

– Hvordan endte du opp som leder i velet, Knut? 

– Jeg rakte opp hånden da noen på et velmøte sa at de manglet leder. Jobben ble raskt min. Det var ingen konkurrenter, ler mannen som i 14 år har vært styreleder.

Og ikke nok med det:

De to gir også ut VollenStikka – den populære næravisen som kommer til alle som bor i Vollen.

I VollenStikka er det Lise som intervjuer og Knut som tar bilder – og dette er frivillig arbeid i tråd med Knuts tidligere jobb som redaktør og eier av bladet Fotografi.

– Hva gir det dere å være frivillig?

– Det er en god følelse å gi noe tilbake – til stedet vi er blitt så glad i. Dessuten gir det oss en god anledning til å bli kjent med mange mennesker i lokalmiljøet, sier de to.

Året som verken var bratt eller flatt

– Frivillighetens år 2022 går mot slutten. Det er jo synd vil sikkert mange si, vi har jo gjort så mye gøy og fint i år. Heldigvis vil noen si, det har vært mye å styre med i år. Det er ikke over sier jeg, det har ikke engang begynt. For hvordan kan et frivillighetens år egentlig begynne og slutte, det er jo frivillighet i alle år. Uansett hva årene kalles, uansett hvor mye ressurser og tid vi legger i årene, det skjer frivillighet uansett om man vil eller ikke. Det er liksom en forutbestemt skjebne, det.

Frv 12B Erik-9.jpg
Erik de Mora er leder av Asker frivillighetsutvalg. 
Foto: Vibeke Glosli

Samfunnet er avhengig av frivillig innstas. Slik har det vel egentlig vært helt siden starten, altså for noen millioner år siden eller hvor lenge mennesket egentlig har eksistert. For skal vi leve, bo, arbeide, spise, sove og ha det litt artig på fritiden kommer vi ikke utenom frivilligheten. Frivilligheten liksom bare er der, den. Hele tiden og ofte helt uten at vi legger merke til den. Egentlig litt rart når jeg først tenker på det. Så er det vel slik at så lenge noen, hvem nå det kan være, står på og engasjerer seg iherdig for mer og bedre frivillighet, ja så blir det frivillighet ut av det. Det være seg for steder å være eller ressurser og penger til å være frivillig. Eller bare være et medmenneske som stiller opp når noen spør.

Så takk, da, for året som var og deg som stilte opp. Du er ikke nevnt, men langt fra glemt.

Erik de Mora
leder av Asker frivillighetsutvalg

Tekster: Tore Shetelig, Aina Skoland, Kjersti Salvesen, Svein-Ivar Fors