Humanitære organisasjoner sørger for beredskap, aktivitet og omsorg

– Samfunnet vårt er helt avhengig av frivillig innsats, sier leder for Hurum Røde Kors, Marte Ramborg.

Oda Bergli Henriksen og Andrine Malmåsen fra Asker Røde Kors Ungdom
Oda Bergli Henriksen og Andrine Malmåsen fra Asker Røde Kors Ungdom var med og markerte Verdensdagen for psykisk helse i Asker sentrum. Foto: Azra Numanovic/ Asker Røde Kors Ungdom

Røde Kors er en av flere humanitære organisasjoner, som alle har en viktig samfunnsrolle. Organisasjonen representerte de humanitære organisasjonene, da den ble invitert for i forkant av kommunestyremøtet 1. februar, å fortelle om sin aktivitet og betydningen av frivillighet for et lokalsamfunn.

I Asker tilbyr Røde Kors leksehjelp for barn, treff for ungdom, førstehjelp, søk og redning, og aktiviteter for flyktninger, eldre og ensomme.

Økt livskvalitet og felleskap

Ramborg mener frivilligheten spiller en viktig rolle i Norge av flere grunner.

– For det første løser vi oppgaver som det offentlige eller næringslivet verken kan, og ofte heller ikke skal, løse. For det andre betyr frivilligheten økt livskvalitet både for den som er «mottaker» og den som er frivillig. Frivilligheten tilbyr fritid med mening, personlig utvikling og felleskap.

Trenger flere frivillige i hele kommunen

For tiden er det et ekstraordinært behov for frivillighet relatert til konsekvensene av krigen i Ukraina. Men det er også konkrete behov for flere flyktningguider, leksehjelpere og frivillige til ulike aktiviteter for barn og unge.

Røyken Røde Kors vil starte opp Barnas Røde Kors – gratis aktivitet for barnefamilier der de fremmer moro, mangfold og mestring ute i det fri. De trenger voksne frivillige som vil være med å starte opp og drive aktiviteten som vil skje en gang i uken.

Hurum Røde Kors har en velfungerende besøkstjeneste, der de matcher frivillige med mennesker som av ulike årsaker trenger en å gå en tur med, ha en telefonsamtale med, drikke en kopp kaffe med eller hva enn dere blir enige om. De har flere som ønsker seg besøksvenn, en aktivitet som tar 1-2 timer hver eller annenhver uke.

– Hvorfor engasjere seg i en humanitær organisasjon?

– Du vil bety noe for andre, du lærer og utvikler deg og du blir en del av et sosialt felleskap, avslutter Ramborg.

Asker kommune har et samarbeid med Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Kvinners Sanitetsforening. Ønsker du å bli frivillig for en av disse organisasjonene, klikk på lenkene under.

Aktuelle linker


Månedlig hyllest av frivillighet i Asker kommune

Hver måned gjennom Frivillighetens år 2022 hylles ett felt innen frivilligheten i Asker kommune som «månedens frivilligkraft».

«Månedens frivilligkraft», representert av én organisasjon, presenterer den frivillige aktiviteten innen sitt felt i forkant av kommunestyremøtene.

1. februar 2022 holdt Røde Kors Hurum sin presentasjon om humanitære organisasjoner for Asker kommunestyre.