Vaksinasjons- og smittevernkontoret tilbyr blant annet reisevaksiner, influensavaksiner og tuberkulosekontroll.

Du bør ta influensavaksine hvert år. Vaksine mot pneumokokk bør tas hvert 10. år hvis ikke annet er anbefalt av fastlegen. Vi utfører hver høst vaksinasjon av sesonginfluensa og vaksine mot pneumokokk. Vaksinen kan du også få hos din fastlege.

Du trenger vaksiner før avreise til enkelte reisemål. Vi anbefaler at du bestiller time for konsultasjon og vaksinering, dersom du skal reise til andre steder enn Vest-Europa, Sør-Europa (utenom Tyrkia), Kanariøyene, Madeira, Australia (unntatt studenter og langtidsreisende), New Zealand, USA eller Canada.

Hvilke vaksiner du trenger vil bli avklart i konsultasjonen. Husk å ta med vaksinasjonskortet ditt hvis du har.

Mer informasjon om reisevaksiner finner du på Folkehelseinstituttet

Vi tilbyr også vaksine mot skogflåttencefalitt som er en type hjernehinnebetennelse man kan få ved flåttbitt, samt oppfriskningsvaksiner for voksne som du kan lese mer om i Vaksinasjonshåndboka fra Folkehelseinstituttet

Du trenger tuberkulosekontroll når du:

  • kommer fra et land som har mye tuberkulose og skal oppholde deg mer enn tre måneder i Norge. Kontrollen er obligatorisk. Les her hvilke land dette gjelder.
  • jobber innen helse- eller barneomsorg og har vært på reise i noen av disse landene mer enn tre måneder.
  • har jobbet i helsevesenet i disse landene selv om oppholdet var kortere tid enn tre måneder.

Om tuberkulosekontrollen

Tuberkulosekontrollen består av en obligatorisk helsesamtale og kartlegging hos helsesykepleier på Vaksinasjons- og smittevernkontoret, og en henvisning til Bærum sykehus for nødvendig undersøkelse i form av blodprøve, røntgen av lungene eller begge deler.

Hvor er det konsultasjon og vaksinering

  • Se egen kontaktside for Vaksinasjons- og smittevernkontoret for å bestille time for konsultasjon og vaksinering.
  • Grunnvaksiner til barn og ungdom gis på helsestasjonene og gjennom skolehelsetjenesten.
  • Barnevaksinasjonsprogrammet: Barn og ungdom har rett til vaksinene som er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet gratis frem til de er 20 år. Dette gjelder også HPV for jenter, og det er skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom som gir tilbudet. Vaksinasjonskontoret tar et gebyr for hver vaksinasjon men selve vaksinene er gratis.

Du finner mer informasjon om vaksiner og vaksinasjon på Folkehelseinstituttets nettsider.

Mann får vaksine