Holmsbusymposiet 2024

Velkommen til et symposium om kunsten, lyset og den mangfoldige arven fra Holmsbukolonien lørdag 14. september fra kl. 11.00 til 16.30.

Illustrasjon maleri
Oluf Wold Thorne ”Fra Støa, flagg” (1911). Tilhører Asker kommunes kunstsamling / Lorangesamlingen

Hvor finner Symposiet sted?

Vi vil bevege oss rundt i Holmsbu under symposiet. Vi starter i Holmsbu kunstnerkirke. Vandrer så gjennom Holmsbu sentrum til Holmsbuhyttene. Nest siste stopp er Holmsbu kunstmuseet, som åpnes spesielt for anledning, før vi avslutter med en kunståpning på Støa. 

Program

HOLMSBU KUNSTNERKIRKE

10:30 Registrering, kaffe og kringle

11:00 Velkommen ved arrangørene

Kunstnerkolonien i Holmsbu i et europeisk perspektiv, ved Målfrid Ravnåsen Vangen

Hvordan har det seg at 15 Holmsbukunstnere utsmykket kirken i 1954? ved Frank Tangen og Linda Lyngstad Marthinsen

50 minutters vandring gjennom Holmsbu

12:30 HOLMSBUHYTTENE

De lykkelige øyer. Kunsten og kunstnerfelleskapet i Holmsbukolonien ved Målfrid Ravnåsen Vangen

Nåtidens moderne kunstnerkoloni
Kunstnersamtale mellom Yola Maria Tsolis, Berit Myrvold og Magdalena Malinowska

Enkel servering

15 minutters vandring gjennom skogen

14:15 HOLMSBU KUNSTMUSEUM

Sørensens kunstneriske og politiske ambisjoner - med eksempler fra hans kunstneriske virke, ved Kari J. Brandtzæg 

Regionale kunstsatsinger – Bredde, spiss og miljø i skjønn forening?
Om kunst som del av lokalsamfunn og lokale kulturarenaer som nye kraftsentre, ved Boel Christensen-Scheel

10 minutters vandring gjennom skogen ned til Støa og Drammensfjorden.

16:00 STØA

Kunståpning, performance og konsert

Symposiet har invitert Gunvor Nervold Antonsens til å være årets Holmsbukunstner.

Det blir åpning av hennes prosjekt "Lyset i din kropp", som består av to stedsspesifikke skulpturer laget til Støa, og en tekst knyttet til skulpturene, stedet og historien.

På symposiet vil hun gjøre en performativ lesning av teksten i samarbeid med den eksperimentelle støyrock duoen Burning MF.

16:30 avslutning

De som vil, er invitert til å bli igjen på en enkel og hyggelig middag.

Bakgrunn

Vi er inspirert av Platons "Symposium". Dette er en filosofisk tekst som skildrer en samtale mellom flere av datidens mest fremstående tenkere og kulturpersonligheter i antikkens Athen. Samtalen dreide seg rundt temaet kjærlighet (eros), og hver deltaker holdt en lovprisningstale til Eros, hvor de presenterte ulike perspektiver og innsikter. Deltakerne inkluderte Sokrates, Aristofanes, Alkibiades og flere andre.

Som i Platons "Symposium" vil formen på Holmsbusymposiet være dialogisk, noe som gir rom for dyptgående refleksjon og utveksling av ideer. Samtidig som det gir et levende og dynamisk bilde av de ulike filosofiske og kulturelle perspektivene på temaet, som i vårt tilfelle er kjærligheten til kunsten, lyset og arven fra Holmsbukolonien. 

Arrangørene

  • Asker kommunes kulturavdeling og kunstordning
  • Drammen kommunes avdeling for kunst og kulturarv
  • Yola Maria Tsolis og Buskerud Bildende kunstnere

Påmelding

Arrangementet er gratis. Bindende påmelding til å delta på hele symposiet innen 10. september. Kunståpningen kl. 16:00 på Støa er åpen for alle.

Send en mail til  

Presentasjon av bidragsyterne

Bilder av kunstnerne

Målfrid Ravnåsen Vangen er kunsthistoriker. Hun er forfatter av boken «Innseilingen til de lykkelige øyer. Historien om kunstnerkolonien i Holmsbu 1911-1961» (Skald 2018). Hun har jobbet 15 år som formidler og museumspedagog. Nå er hun ansatt som forsker ved NIA med arbeidssted på Telemark kunstmuseum i Notodden. 

Frank Tangen er engasjert i formidlingen av kunsten i Holmsbu kirke og kulturarrangementene i sommersesongen. Han har bakgrunn som journalist og redaktør, bl.a. i NRK og Røyken og Hurums Avis, og som kommunikasjonsrådgiver og medietrener. Har skrevet og medvirket i en rekke bøker om historie og kultur i Hurum, blant annet boka om kunstnerkirken.

Kari J. Brandtzæg er seniorkurator ved Munchmuseet. Hun ferdigstilte sin PhD  i kunsthistorie våren 2024 med avhandlingen  Henrik Sørensen og mellomkrigstidens tendenskunst i et transnasjonalt avantgardeperspektiv ved Universitetet i Oslo.

Boel Christensen-Scheel er avdelingsleder ved Fagskolen Kristiania/Bårdar akademiet og professor i kunstteori og -formidling. Christensen-Scheel har en PhD i nyere performance-teori fra UiO, etter det jobbet hun i ti år som førsteamanuensis og professor i kunstteori- og formidling ved OsloMet. Der var hun forskningsgruppeleder for Art in Society Research, og utgav blant annet spesialnummer av et fagfellevurdert tidsskrift om kunstneriske og kunstbaserte forskningsmetoder. Hennes spesialfelt er sosialt engasjert kunst og opplevelses-/erfaringsteorier i nyere kunst. Hun har jobbet som kunstkritiker, redaktør for vitenskapelig tidsskrift og praktisk med formidlingsfeltet i kunstmuseer. Våren 2024 gjennomførte hun en evaluering av det regionale kunsttiltaket Kunst rett vest for Asker kommune og de tidligere kommunene i Vestregionen.

Yola Maria Tsolis jobber og arbeider i Drammen og Oslo. Ved bruk av abstraksjon undersøker Yola Maria Tsolis hvordan persepsjonens vante og gitte forventninger påvirker måten man leser sine omgivelser. Til dette arbeidet kombinerer Tsolis analoge og digitale teknikker, og materialene er primært fotografi og tekstil. Parallelt med eget kunstnerskap jobber Tsolis med Siren Dversnes Dahle og Mari Kjøll i kunstnergruppen Svartjord. Tsolis har vært aktiv kunstner siden endt avgang i 2014 fra KhiO med utstillinger både nasjonalt og internasjonalt. Hun er kunst-politisk aktiv og sitter som styreleder i Buskerud Bildende Kunstnere.

Berit Myrvold er maler som sier om seg selv: Jeg har undersøkt landskapet på Holmsbu/Hurum siden 1997, har atelier i Småland og oppholder meg i Norge, Sverige og Danmark og arbeider i alle tre land. Det er likevel landskapet på Holmsbu  som er tema for mine evigvarende undersøkelser.

Om stedene vi besøker

Støa

En klynge hus helt nede ved Drammensfjorden som eies av Asker kommune. Brukes til kunstutstillinger i regi av Hurum kunstlag på sommerstid og leies ellers ut til konfirmasjoner, bryllup og selskap. Populært sted å besøk med fin badeplass. Enkel standard. Oluf Wold Thorne med familie bodde her på tidlig 1900-tallet, og de hadde bl.a. Henrik Sørensen og Thorvald Erichsen som gjester.

Kunstnerkirken på Holmsbu

Holmsbu kirke ble påbegynt bygget i august 1886, og sto ferdig i mars 1887. Henrik Sørensen var initiativtageren til en storstilt utsmykning i 1954t, der vi kan finne arbeider av ham selv, Oluf Wold Torne, Åge Storstein, Reidar Fritzvold, Gösta Lovén, Anita Greve, Astrid Karlsen, Knut Hermod Knutsen, Erling Clausen, Willi Midelfart, Gunnar Bergstø, Kåre Øijord, med flere.

Kunstnerhyttene på Holmsbu

Kunstmaler Knut Hermod Knutsens testamenterte hyttene som gave til Drammen Kommune på slutten av 60-tallet. Forutsetningen var «udelelig og uselgelig til benyttelse som feriehjem, studiehjem og hvilehjem» for kunstnere. Buskerud bildende kunstnere forvalter og har open call for knyttet til bruk av hyttene i dag. Sette inn en lenke

Holmsbu kunstmuseum

10. juni i år overtok Asker kommune Holmsbu kunstmuseum. Museet oppgraderes og parken skal skjøttes, før det åpner opp for publikum. Museet er kjent for sine malerier av Henrik Sørensen, Oluf Wold Torne og Thorvald Erichsen. Bygningen er tegnet av arkitekt Bjart Mohr og bekostet og oppført av professor i atomfysikk Sven Oluf Sørensen, sønn av kunstmaler Henrik Sørensen, for at kunstsamlingene hans skal vises der.