Askers innbyggere støtter klimamålene

Askers innbyggere støtter fortsatt kommunens klimamål. Det viser vår ferske klimaundersøkelse blant innbyggerne.

Tre barn som bøyer seg ned og kikker på et lite insekt på bakken
Foto: Getty Images

Kort fortalt

Asker kommune gjennomfører en innbyggerundersøkelse om klima hvert år, for å måle endringer i adferd og holdninger. 

Undersøkelsen dekker temaene transport og reiser, forbruk og ombruk, mat, kildesortering,  energibruk i egen bolig og oppslutning om klimamålet i kommunen. 

Det er Sentio som gjennomfører undersøkelsen. 

Den samme undersøkelsen gjennomføres i Bærum kommune. 

Kommunens klimamål er å redusere klimagassutslipp med 67 prosent innen 2030. I årets innbyggerundersøkelse svarer 76 prosent at de er svært og ganske enige i at det er viktig å nå klimamålet. 12 prosent mener det er uviktig.

- Når vi ser så mange av innbyggerne støtter arbeidet for å kutte utslipp, er det en sterk og tydelig oppslutning om dette viktige arbeidet.

Så ser vi at flere klimatiltak også gir oss en økonomisk gevinst, for eksempel det å kjøpe brukt fremfor nytt. Det å ta bevisste valg som både har en positiv effekt på lommeboka og på klima og natur, trenger vi mer av, sier ordfører Lene Conradi.

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio på vegne av Asker kommune, og omhandler transport, forbruk og ombruk, sortering av avfall, matsvinn og energibruk i egen bolig.

Litt i overkant av 3 000 personer har svart på undersøkelsen. Den gjennomføres årlig av oss i Asker kommune og i samarbeid med Bærum kommune. Hensikten er å måle endringer i adferd og holdninger knyttet til klimaendringer hos Askers innbyggere.

Transport i hverdagen

Flertallet bruker bil til jobb og skole

Det mest brukte transportmiddelet til jobb eller skole er bil, og på andre plass finner vi kollektivtransport før gange og sykkel.

Vi ser en liten nedgang i bilbruken fra 2023 til 2024. 

Illustrasjon

Det er de unge voksne som reiser mest kollektivt. 42 prosent av de som er i alderen 25–34 år reiser kollektivt til jobb og skole, og denne andelen er nesten dobbelt så stor som blant dem som er 55 år eller eldre.

Andelen som sykler til jobb eller skole, er størst blant menn i alderen 35–44 år, og det er hovedsakelig tradisjonell sykkel som brukes av denne gruppen.

Ønsker flere avganger i kollektivtransporten
De som kjører bil til jobb eller skole, ble spurt om hva som er viktigst for at de skal gå, sykle eller reise kollektivt i stedet. For å reise mer kollektivt, er flere avganger (50 prosent) og billigere billetter (47 prosent) viktigst. På en tredjeplass kommer kortere reisetid (41 prosent).

Når det gjelder å sykle, svarer respondentene at tryggere sykkelveier (27 prosent), mer tid i hverdagen (25 prosent) og kortere reisevei (22 prosent) er de tre viktigste grunnene for å skulle endre reisevaner.

Så mange som 37 prosent svarer at mer tid er det viktigste for å gå mer i hverdagen.

Mange som eier elsykkel kjører mindre bil
43 prosent av de som eier elsykkel sier seg enige i at de kjører mindre bil som følge av at de har fått seg elsykkel, mens 27 prosent er uenige.

Forbruk og ombruk

Flere sjekker om man kan kjøpe brukt

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forbruk. Og det er nok manges opplevelse også. For 64 prosent er helt eller ganske enige i at man har mange klær som sjelden brukes.

Så ser vi en antydning til at pilene peker i positiv retning når det gjelder å kjøpe brukt.

Hvis vi sammenligner årets resultat med fjorårets, ser vi at flere svarer at de sjekker om man kan kjøpe en vare brukt før man kjøper nytt. Det er en økning fra 39 prosent i fjor til 48 prosent i år.

Illustrasjon

Det er også flere som oppgir at de har kjøpt brukte klær (40 prosent), sammenlignet med fjoråret (37 prosent). Denne økningen ser vi også på de som svarer at de har kjøpt sport- og fritidsutstyr, der tallet har steget fra 23 prosent i 2023 til 27 prosent i 2024.  

Flertallet sier at de handler brukte varer på nettet (72 prosent), og 34 prosent svarer at de handler i lokale bruktbutikker. 28 prosent handler på loppemarked eller bruktmarked.

Det er en mindre andel som svarer at de ikke kjøper brukte ting (16 prosent).

Kildesortering

Flertallet synes det er enkelt å kildesortere
Et stort flertall opplever at det er enkelt å kildesortere (89 prosent). De fleste svarer også at det er lett å finne informasjon om kildesortering (73 prosent). 

Når det gjelder trygghet om at kildesortert avfall blir gjenvunnet, er resultatene mer delte. Det er bare 47 prosent som sier seg enige i at de er trygge på at det kildesorterte avfallet blir gjenvunnet til nye materialer. 21 prosent sier seg uenige i påstanden og 25 prosent svarer verken eller.