Blir senterleder på ombrukssenteret Omigjen

Desirée Hagman (46) har jobbet med klær hele livet. Nå tror hun fremtiden er å selge de om igjen.

Viser den nye senterlederen står  i et kontorlandskap

-Klær og tekstiler blir betegnet som en av verstingene når gjelder overproduksjon. Jeg har brukt mye tankevirksomhet på hvordan den komplekse floken kan løses.

Dette sier Desirée Hagman. Hun er den ferske senterlederen på ombrukssenteret Omigjen som åpner i Slemmestad i november.

Senteret er på 1 500 kvadratmeter og er et initiativ fra Asker kommune i arbeidet med å redusere avfall og øke ombruk av varer.

Senteret får finansiell støtte fra Miljødirektoratet.

Les mer om ombrukssenteret her

-Kundene ønsker ikke overforbruk

Desirée går fra å være kommersiell direktør i mote- og livstilskjeden Høyer til å selge brukte varer i Slemmestad. Overgangen kan virke stor, men den nye senterlederen har ikke gått seg vill.

-Det haster med å knekke koden på å redusere avfall og overproduksjon i varehandelen, og det gjelder å følge med i timen, for endringene skjer raskt.

Handlemønsteret til forbrukerne har endret seg drastisk de siste årene. Vi vet at kundene ikke ønsker overforbruk. De ønsker å leve et liv som tar vare på miljøet, forteller Desirée.

Hun mener løsningen på å redusere avfall og overproduksjon blant annet handler om å finne ut hvordan man kan drive lønnsomt ved å selge brukte varer og tilby reparasjonstjenester.

Oppvokst i en gründer-familie

Desirée Hagman er oppvokst i en gründerfamilie og har fått handel, kundeservice og salg inn med morsmelka.

Selv åpnet hun sin første butikk i Oslo som 23-åring, har designet titalls egne kleskolleksjoner og har prøvd seg som butikkeier i København.

De siste årene har hun hatt lederstillinger i store norske etablerte motekjeder.

-Jeg har sett hvilke endringer som har truffet bransjen over tid. Nå skal jeg bruke all min erfaring og kompetanse på å finne ut hvordan vi kan få til lønnsom drift. Jeg er på rett plass, sier en fornøyd Desirée.

Skal ha fornøyde kunder

Det er mye som skiller ombrukssenteret fra et vanlig kjøpesenter. Desirée skal bruke mye tid på kundene de neste to årene. Hun er opptatt av at de skal få hjelp til å finne det de trenger i bruktbutikkene.

- Å handle brukt krever en del av både kunder og butikkeiere. Man har ikke mange eksemplarer av varene i ulike farger og størrelser.

Det krever ryddige og oversiktlige butikker og en utpreget god kundeservice slik at kunden får hjelp til å finne det man har behov for, forteller Desirée som nå jobber med å få de siste brikkene på plass til åpning.

På ombrukssenteret Omigjen blir det blant annet salg av brukte klær til barn og voksne, sport- og fritidsutstyr, leker, møbler og reparasjonstjenester innen søm. Og du kan ta deg en matbit eller kaffe i kaféen.

Vil gjøre det enkelt å handle brukt

Senteret sikter seg inn mot barnefamilier fordi det er en gruppe som allerede er godt orientert mot bruktmarkedet.

Den ferske senterlederen ønsker at ombrukssenteret blir en destinasjon for flere enn folk fra Asker.

- Vi vet at mange vil handle brukt, men bruktbutikker ligger ofte spredt og flere har begrenset åpningstid. Nå samler vi et godt utvalg av brukte varer under samme tak for å gjøre det enklere for folk.

Jeg håper ombrukssenteret også vil gi positiv effekt for de flotte bruktbutikkene vi allerede har i Asker, ved at vi får økt oppmerksomhet om temaet, avslutter den nye senterlederen.

Asker kommune skal tilrettelegge for og bidra til flere butikker og tjenester med en sirkulær økonomi der målet er at varer skal vare så lenge som mulig. Målet for ombrukssenteret er lønnsom drift etter to år.