Slik fornyer du garderoben med brukte klær

Det er en trend blant de yngre, og utvalget byr på unike kvalitetsvarer til en rimeligere penge. Vi gir deg tipsene for å fornye garderoben med brukte klær.

Ingela (16) viser klær handlet på bruktbutikker i Asker
Ingela (16) bor i Båtstø og går på Røyken videregående skole. Hun er medlem i Asker kommunes ungdomsråd og handler nesten alle klærne sine brukt.

Kristiane Rabben fra Slemmestad har jobbet med design, tekstiler og klær i over ti år. Hun har erfaring fra etablerte kleskjeder og motekonsern, og har handlet brukt så lenge hun kan huske.

Hun har vært med å starte Asker kommunes Instagram-profil asker_ombruk. 

Nå har hun gått på skattejakt i Askers ombruksbutikker for å inspirere deg til å handle brukte klær. Fire innbyggere har sagt ja til å vise frem hva hun fant. Dette kan du se av på Instagram-profilen.

Kristiane Rabben forsøker moteklær
Kristiane Rabben har gått på skattejakt i Askers bruktbutikker og funnet mye gull. Hun håper å inspirere flere til å handle brukte klær. 

En trend blant de unge

- Å handle brukte klær er en trend blant de unge, som jeg håper vil smitte over på oss andre. Brukt fremfor nytt er fint for lommeboka, samtidig som det bidrar til å redusere overforbruket av knappe ressurser og senke klimagassutslippet. 

Jeg håper vi kan inspirere flere innbyggere i Asker til å handle brukt, sier Kristiane.

Butikker i Asker

I Asker kommune er det fire aktører som selger brukte klær: Fretex, Pre-loved (barneklær), iSustain og Handover Copenhagen (hvis det er flere butikker, ønsker vi i Asker kommune ).

Fretex er Norges største secondhand-kjede og kjent for mange. Der finner du klær og assesoirer til unge og voksne. Butikken ligger i Asker sentrum, de er også på Instagram.

Pre-loved ligger også i Asker sentrum og er en secondhand-butikk med kommisjonssalg av pent brukte merkeklær til barn i alderen 0-14 år. Se mer om Pre-loved på Instagram

iSustain selger og leier ut moderne secondhand og design-vintage. Her er det fokus på plagg med unike historier fra inn- og utland. iSustain har hatt pop-up butikk på Trekanten, men denne finner du nå på Paleet i Oslo. Følg de på instagram.

Handover Copenhagen er en nettbutikk med base i Asker som selger vintage og second mote med tungt fokus på kvalitet og trend. Hvert plagg er silt ut fra mengden med tanke på kvalitet og stil. Følg de på instagram.

Kvinne i moteklær
Dette er Marianne Feng som jobber på Yggeset gjenvinningsstasjon og har på klær fra iSustain. 

 

 

Moteklær
Ingela har på seg en kjole som ble funnet på Fretex. 

God kvalitet på brukte klær

Når man skal handle brukte klær, har Kristiane noen tips, for det er litt annerledes å handle enn nytt. Hvert brukte plagg er unikt og kommer ikke i andre størrelser, de kan ha krympet i vask eller de kan ha blitt sydd inn eller ut.

Derfor er det lurt å tenke på en litt annen måte når du handler brukt. Dessuten er klærne ofte rimeligere, og det kan gi flere muligheter. 

-Det er en mer åpen måte å handle på. Det er ikke sikkert du finner akkurat den shortsen du ønsker deg, men kanskje finner du en blazer som passer perfekt og som blir en favoritt til mange anledninger i flere år fremover. Og kanskje kan andre bruke den etter deg, forklarer Kristiane.

Fem tips når du handler brukte klær

  • Vær åpen – kanskje finner du en favoritt du ikke visste fantes.
  • Tenk plagget i kombinasjon med klærne du allerede har og som du er glad i.
  • Se etter kvalitet du liker.
  • Bruk et belte, eller sy inn hvis plagget er for stort.
  • Vær klar over at du kan deponere på varene, og prøve de hjemme med det du har.