Asker kommune sparer millioner på ombruk

I tillegg til en betydelig miljøgevinst har Asker kommune spart 16 millioner kroner på å bruke kontormøbler om igjen i etableringen av ny kommune.

Resepsjonen på Senter for innovasjon og læring.  Fargen er blåturkis og den er laget av sammensatte stolben og skrivebordstopper. Alt er lakkert i samme farge,
Resepsjonen på Senter for innovasjon og læring, i Lensmannslia 4 i Asker sentrum, er laget av stolben og topplater fra skrivebord.

Da de tidligere kommunene Røyken, Hurum og Asker skulle slå seg sammen, skulle mange medarbeidere flytte på seg.  En nærliggende løsning ville være å kaste de gamle kontormøblene og kjøpe nye. Men noen visste at det lå et stort potensial i de gamle møblene. 

Store verdier i brukte møbler

 - Vi fikk tidenes mulighet til å vise hva ombruk er. Ved å ikke kjøpe nytt, sparer vi miljøet for forbruk, styrker det sosiale ved å sysselsette folk som ikke kommer inn på arbeidsmarkedet og sparer penger, forklarer prosjektleder Anja Østerli i Asker kommune. Ombruksprosjektet ble en pilot fordelt på 25 ulike lokasjoner.

Så langt har kommunen spart 16 millioner kroner, 90 tonn avfall og 234 tonn CO2e. 

Ombruk er ukjent for mange. Betyr det at interiørtrendene fra 80- og 90-tallet skal følge oss i flere tiår fremover? Svaret på det er nei, sier Anja Østerli. 

- Ombruk betyr at noe brukes på nytt, men ikke nødvendigvis i sin originale form eller farge. Du kan trekke om, lakke, male eller redesigne. Man kan også ombruke materiell av et møbel for å skape noe helt nytt. Slik som resepsjonen på Senter for innovasjon og læring.

- Man kan også reparere, rense, kjøpe eller bytte reservedeler slik at et møbel og gi det lengre levetid, forklarer Anja. 

Bare to prosent nye møbler

Barbord med stoler.jpg
Brukte barbord og barstoler rett ved kaffemaskinen på Senter for innovasjon og læring.

I Lensmannslia 4 har flere avdelinger i Asker kommune flyttet inn, hvor de fyller fire etasjer. Der er 62 prosent av interiøret ombruksmøbler fra kommunen, ni prosent er kjøpt brukt, 27 prosent er redesign og bare to prosent er nyinnkjøpte møbler.

Senter for innovasjon og læring i Asker kommune er fornøyde med de brukte kontormøblene.

- Senteret skal være kommunens kraftsenter i bærekraftsarbeidet. For oss var det derfor viktig å få vist frem at ombruk og redesign kan skape flotte lokaler med et moderne uttrykk, sier avdelingsleder for innovasjon og læring, Lene Hvistendahl Bergseth.

De brukte møblene registreres og lagres i den digitale databasen Loopfront. Derfra kan man planlegge interiøret og reservere møbler til prosjekter. Verktøyet gir også verdifull informasjon om besparelser for miljø og økonomi. Så langt har Asker kommune over 7 000 møbler lagret i databasen.

Bilde av en ombrukssofa
Brukte bord og stoler for møtevirksomhet på Senter for innovasjon og læring. 
Møtebord.jpg
Brukte bord og stoler for møtevirksomhet på Senter for innovasjon og læring. 

Gir jobb til folk utenfor arbeidslivet

Asker kommune har samarbeidet med Circular Ways som fremmer det grønne skiftet og gir jobb til mennesker som står utenfor arbeidslivet. Circular Ways har laget resepsjonen på Senter for innovasjon og læring. Solbrå arbeidssenter i Asker har også vært en viktig bidragsyter i ombruksprosjektet. De satser på ombruk og redesign. 

- Dette er bærekraft i praksis. Vi fremmer det sosiale, det økonomiske og ivaretar miljøet, forteller Anja Østerli. Ombruksprosjektet er ikke helt i mål ennå, først våren 2021 avsluttes pilotprosjektet. De økonomiske besparelsene er forventet å øke frem til da. 

- Forbruk er en av de største klimautfordringene i Asker kommune. Jeg håper ombruksprosjektet bidrar til mer ombruk og redesign av kontormøbler, ikke bare i Asker, men i hele kommune-Norge og i næringslivet, sier Anja Østerli.