13. mai: Disse smittevernrådene gjelder fortsatt

Skal vi redusere smittespredningen i samfunnet, er vi nødt til å følge flere smittevernråd i flere måneder fremover.

Mange barn og unge er nå tilbake i barnehagen og på skolebenken, og flere av oss voksne forlater hjemmekontor og setter kursen mot arbeidsplassen. Noen hopper på toget for å kommer dit de skal, andre stikker innom frisøren på vei hjem for en etterlengtet klipp. Vi treffer våre venner igjen og kjører gjerne innom kjøpesenteret for å få med oss et par nye joggesko. Det kan se ut som om samfunnet er tilsynelatende på vei dit det var før koronapandemien oppsto, men slik er det ikke.

- Nå som samfunnet gjenåpner igjen, er det lett å tenke at vi har vunnet over viruset og kan gå tilbake til hverdagen slik den var før. Men det er faktisk nå det gjelder. Det er nå vi må vise ansvar og ta smittevernrådene på alvor. Norge har gjort en formidabel jobb de ukene samfunnet har vært nedstengt, nå må vi fortsette den gode innsatsen slik at vi begrenser en ny smittebølge, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Enkle råd å følge

Nasjonale helsemyndigheter varsler om at Norge vil være preget av korona i flere måneder fremover, og at det vil ta lang tid før vi kan senke skuldrene. Samfunnet gjenåpnes gradvis med strenge smittevernregler både på arbeidsplasser, i helse- og utdanningsinstitusjoner og i kollektivtrafikken. For at gjenåpningen skal være vellykket og trygg, er det en forutsetning at alle følger de generelle smittevernrådene myndighetene kommer med.

- Smittevernrådene, som er relativt enkle å følge, bør bli en del av vår livsstil i tiden fremover. Klarer vi ikke det, kan konsekvensen være at myndighetene må gjeninnføre de strenge tiltakene, og da rykker vi tilbake til start, sier Grepp.

Disse rådene gjelder fortsatt:

  • Hold god avstand til andre – minst én meter, helst to
  • Vask hendene ofte og grundig
  • Husk god hostehygiene
  • Har du symptomer på luftveisinfeksjon – hold deg hjemme
  • Unngå steder der det ofte samles mange mennesker

Slik kan man være sammen på en trygg måte

Men hva med alle bursdagsfeiringene de kommende ukene? Mange lurer på om det er trygt å invitere til selskap. Kommuneoverlegen i Asker har noen gode råd.   

- Mange gleder seg til å være sammen med venner og familie igjen. Inviter gjerne til selskap, men ikke flere enn 20 mennesker, hold god avstand og vent med klemmene til en annen gang. Sørg for at alle som kommer er friske. Har du mulighet til å flytte selskapet utendørs, er det best. God hygiene er viktig ved matlaging og ellers.

- Kan man invitere besteforeldre på besøk?

- Er besteforeldre friske og under 65 år, kan de fint være en del av en gruppe på 20 mennesker. De som er over 65 år eller er i risikogrupper kan også inviteres, men da bør det være en mindre forsamling. Det blir ekstra viktig å passe på at alle følger hygieneråd og holder avstand, også til barn, sier Grepp.