15. mars: Nye, strengere smitteverntiltak i Asker

Asker følger nasjonale regler og anbefalinger. Regjeringen innfører strenge regionale smitteverntiltak i hele Viken fylke med virkning fra natt til tirsdag 16. mars. De nye tiltakene vil gjelde i Asker fram til og med 11. april.

Smittesituasjonen i Asker og i regionen er sterkt økende. Lørdag ble det registrert 33 smittede i Asker- det høyeste smittetallet i løpet av én dag så langt i pandemien. Trenden den siste uken har vært økende, og smitten øker mest i aldersgruppen 10 til 19 år.

I Viken dominerer den engelske virusvarianten med økt smittsomhet. Det er behov for tiltak som begrenser mobilitet gjennom pendling og sosiale og kulturelle aktiviteter mellom kommunene. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak i Viken og Oslo-regionen som også gjelder for Asker.

– Vi er veldig bekymret for den smitteutviklingen vi nå ser i Asker og i regionen. Vi har gjennom helgen og dagen i dag vurdert situasjonen løpende og diskutert strengere lokale tiltak, sier ordfører Lene Conradi, og legger til:

– I møtet med Statsforvalteren, FHI og Helsedirektoratet i dag, ble det lagt vekt på alvoret i situasjonen i Viken fylke og i Oslo-regionen. R-tallet må ned, og det er behov for koordinerte tiltak i kommunene rundt hovedstaden for å forsøke å få kontroll på pandemien. Jeg er derfor glad for at regjeringen innfører strengere regionale tiltak, sier ordføreren.

Dette er de viktigste reglene i Asker

 • Arrangementer forbys: Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Idrett og fritidsaktiviteter: Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktiviteter for voksne og barn. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater. Det er likevel tillatt å organisere idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år utendørs, i grupper på inntil 10 personer og kun med personer fra samme kommune. Det anbefales to meter avstand mellom deltakerne. 
 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan.
 • Butikker og varehus stenger, med noen unntak: matbutikker, kiosker, apotek, bandasjister, kiropraktor, bensinstasjoner, frisører (hele listen finner du i lenken under).
 • Restauranter, kafeer, barer og hoteller: Serveringssteder holder stengt, men det er tillatt med take away. Det innføres skjenkestopp. Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester.
 • Offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs, skal holde stengt: Treningssentre, svømmehaller, badeland, bibliotek, innbyggertorg, kino, fornøyelsesparker, bingohaller, museer (hele listen finner du i lenken under). 
 • Plikt til å bruke munnbind: Når det ikke er mulig å overholde regelen om én meter avstand, skal vi bruke munnbind. Regelen gjelder ikke barn under 12 år.

Dette er de viktigste anbefalingene i Asker

 • Unngå besøk hjemme.
 • Hold to meter avstand når du møter andre mennesker utover din egen husstand.
 • Unngå unødvendige reiser. Reiser til arbeid for de som ikke kan ha hjemmekontor, er ikke en unødvendig reise.
 • Ikke dra på kjøpesenter eller varehus i andre kommuner.
 • Du kan reise til fritidsbolig i en annen kommune, men gjør innkjøp i egen kommune før du drar.

Skolene på rødt og forsterket gult nivå

På grunn av smittesituasjonen har Asker kommune besluttet å gjeninnføre rødt nivå i trafikklysmodellen på ungdomsskolene, de videregående skolene og voksenopplæringen. Barnehager og barneskoler settes på forsterket gult nivå. Dette gjelder fra og med 15. mars til og med 26. mars.

Holde avstand og holde ut

Ordfører Conradi oppfordrer alle til å holde avstand og holde ut.

– Vi må igjen be innbyggerne om å begrense aktivitet, mobilitet og kontakt – om å holde avstand og om å holde ut. Det er mye å be om for mange som allerede har betalt en høy pris, men det er den eneste måten vi kan bremse pandemien på her og nå. Om vi får til dette sammen nå, er det grunn til å håpe at vi slipper langvarige tiltak.

Hun sier kommunens smittesporingsteam og teststasjon gjør en meget solid innsats, og har gjort det lenge.

– De siste dagene har de jobbet på høygir, og selv om det fortsatt er kapasitet til både testing og smittesporing, er vi redde for hva som kan skje dersom smitten blir for høy over for lang tid. Da er det fare for at vi ikke klarer å spore all smitten, og dermed ikke får oversikt over smitten i samfunnet. Da mister vi kontrollen.

Les alle detaljene i de nasjonale reglene og anbefalingene på regjeringen.no

Gå til råd og regler i Asker