27. august: Asker tar grep for å få ned smittetallene

Asker har hatt en økende smittetrend de siste to ukene, og det siste døgnet var antallet det nest høyeste i hele pandemien. Kriseledelsen har i dag besluttet å innføre gult tiltaksnivå, med noen tilpasninger, i trafikklysmodellen for skoler og barnehager fra mandag 30. august.

Lærer skriver på tavlen i klasserom.
Foto: Elin Eike Worren

– Etter seks uker med stabilt lavt smitte, ser vi nå, som resten av landet, rekordhøye smittetall også i Asker. Det er hovedsakelig smitte blant barn og unge, i tillegg til økt innreisesmitte, sier assisterende kommuneoverlege, Kjetil Andreas Nesland.

Delta-varianten har høyt spredningspotensial, innbyggere har økende sosial aktivitet og skolene og barnehagene har startet igjen.

– Alt dette har ført til økende smitte. Vi må redusere kontaktpunkter mellom barn og unge, og vi innfører derfor gult tiltaksnivå, med noen tilpasninger, for å få ned smitten, sier Nesland.

Innfører et tilpasset gult nivå

Tiltaksbyrden for barn og unge skal være så lav som mulig. Smittesituasjonen blant barn og unge betyr likevel at det er behov for å innføre et tilpasset gult tiltaksnivå i trafikklysmodellen. Tiltaket er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger i brev til kommunene 27. august, der kommuner med økt smittetrykk anbefales å øke tiltaksnivået i trafikklysmodellen. 

Tilpasset gult tiltaknivå innebærer blant annet

  • inndeling i kohorter inne og ute for å redusere antallet nærkontakter
  • forsterket renhold av overflater for å redusere smittefaren
  • videreføring av karantene og hurtigstester for å begrense smitten

Da det er høy vaksinasjonsgrad blant de voksne i Asker, er det ikke nødvendig å innføre alle tiltakene på gult smittevernnivå. Foreldre kan fortsatt gå inn og levere barna sine på i barnehagen og på skolen.

Nærmere informasjon vil bli gitt på kommunens nettsider og på den enkelte skole og barnehage.

– Begrens dine nærkontakter

Ordfører Lene Conradi har et viktig budskap til alle:

– Vi kan fortsatt ikke leve som før pandemien og vi har ikke gjenåpnet samfunnet helt. Vi ber om at alle, særlig barn og unge, ikke har altfor mange nærkontakter og holder én meter avstand i det offentlige rom, også de som er fullvaksinerte. Bruk munnbind når du ikke kan overholde én meter til andre, vask hender, hold deg hjemme og test deg om du er syk. Det er også mulig å kjøpe hurtigtester på apotek som tas hjemme før man går i ulike private sosiale sammenkomster- som en ekstra forsikring og bidrag til å hindre smitte. 

Conradi sier at kommunen følger nøye med på smittesituasjonen, og vurderer råd, regler og tiltak forløpende.

Hun minner om: 

– Har du utsatt vaksineringen, er det ikke for sent og du kan kontakte vaksinasjonstelefonen vår eller bestille time på nett. Alle kan bli alvorlig syke, og få langvarige ettervirkninger, sier Conradi.