Kommer med «egne» påskevettregler

Asker kommune forbereder seg på at 94 000 innbyggere skal tilbringe årets påskehøytid hjemme, og har utarbeidet egne «påskevettregler» for alle som ønsker å trekke utendørs.

– Det blir en annerledes påske i år. Regjeringen har iverksatt strenge tiltak for å forhindre spredningen av koronaviruset, og alle vi er berørt på hver vår måte. Det er viktig at vi ikke senker skuldrene i dagene som kommer og fortsetter å følge helsemyndighetenes råd. Det gjør vi for at vi skal kunne gå tilbake til hverdagen vår så fort som mulig, sier ordfører i Asker kommune, Lene Conradi.

Trygge og gode opplevelser

94 000 innbyggere skal i år tilbringe påsken i Asker. Selv om anbefalingen fra helsemyndighetene er å holde seg mest mulig hjemme og redusere nærkontakt med andre, kan friske folk oppholde seg ute. Nå forbereder kommunen seg på at mange kommer til å trekke utendørs i påskeuken.

– Det er både riktig og viktig å være ute, men vi ønsker å minne folk om at de må følge helsemyndighetenes anbefalinger også når de ferdes ute. Vi må bidra til at alle får gode og trygge naturopplevelser i påsken innenfor de rammene vi har i dag, sier Conradi og kommer med flere konkrete tips:

– Hvis du planlegger å være ute, legg turen til ditt nærområde, og velg gjerne en ny tursti. Ikke vær flere enn fem personer i en gruppe. Unngå steder der det ofte er mye folk. Vi har en flott kommune med mange fine tur- og sykkelmuligheter, man trenger ikke å dra til de mest populære utfartsstedene som Semsvannet, Brønnøya eller Rødtangen, sier Conradi.

Egne påskevettregler

Kommunen har utarbeidet enkle påskevettregler som de håper innbyggerne bruker frem til helsemyndighetene kommer med nye føringer.

  • Start turen hjemmefra og bruk ditt nærområde.
  • Skal du andre steder? Ikke reis kollektivt og unngå fulle parkeringsplasser.
  • Ikke oppsøk steder hvor det ofte er mye folk – finn gjerne nye tur- og sykkelstier.
  • For mye mennesker på tur? Det er ingen skam å snu.
  • Gi hverandre god plass i marka, minst to meter.
  • Legg turer til andre tider enn midt på dagen.
  • Husk god håndhygiene.
  • Det er tørt i marka, så vær ekstra forsiktig. Slukk godt.
  • Sitt ned og nyt naturens ro.

Hold deg hjemme om du er syk

Kommunen minner også om at man skal holde seg hjemme om man sitter i hjemmeisolasjon eller har symptomer på luftveisinfeksjon.

– Er du i hjemmeisolasjon, skal du ikke være ute. Har du symptomer på luftveisinfeksjon, skal du heller ikke være ute før du har vært helt frisk i minst ett døgn. Er du i karantene, kan du være ute, men med god avstand til andre, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

– Til tross for at det blir en hjemmepåske, er det mye fint man kan gjøre. Bruk tiden på å være sammen med familien, enten ved å være fysisk til stede eller ved hjelp av digitale løsninger. Plei relasjoner. Benytt anledningen til å skape nye minner. Og ikke glem å vise omsorg overfor dem som er ekstra sårbare og som ikke har noen å snakke med. I denne krevende tiden trenger vi alle omtanke og varme, avslutter Conradi.