30.mai: Sannsynlig to tilfeller av indisk virusvariant i Asker

- Det er svært sannsynlig at vi nå har fått to smittetilfeller av den indiske virusvarianten i Asker, opplyser kommuneoverlege Meera Grepp. Ett av disse er allerede ute av isolasjon.

I følge kommuneoverlegen er alle nærkontakter raskt satt i karantene. De smittede er - og har vært - i isolasjon, i tråd med retningslinjene. Én av personene er allerede ute av isolasjonskarantene. Begge er i 20-årene.
 
- Vi følger nøye med på smittesituasjonen og er veldig oppmerksomme dersom vi har mistanke om at det kan være mulighet for nærkontakt og smitte med ulike virusvarianter og nå særlig smitte med den indiske varianten, sier kommuneoverlege Meera Grepp.

Følger situasjonen tett

Kommunen har hele tiden høy beredskap, smittesporingsteamet jobber kontinuerlig og kommuneoverlegen har kontakt med FHI.
 
- Vi har lenge fulgt retningslinjene med forsterket TISK-arbeid, hvor omfattende testing, tidlig isolering, grundig smittesporing og utvidet karantenesetting er nøkkelord, sier Grepp.
  
En av personene fikk påvist covid19-smitte 20. mai, og ble umiddelbart satt i isolasjon. Alle nærkontakter ble satt i karantene, og én av nærkontaktene fikk påvist smitte 21. mai. Rutinemessig screening av positive prøver viste sannsynlig indisk variant, svaret forelå 28.mai.
 
- Sannsynligheten er meget stor for at disse to tilfellene har indisk virusvariant. Helt sikre blir vi ikke før vi får de endelig svarene fra laboratoriene, noe som kan ta noen dager. Men vi følger opp som om det er den indiske for sikkerhets skyld - i tråd med anbefalingene, sier Grepp. 

Ha lav terskel for å teste deg!

Kommuneoverlegen ber alle huske grunnleggende smittevern og ha lav terskel for å teste seg.
- Selv om vi nå er i en situasjon med gradvis gjenåpning av samfunnet og at vi gleder oss over deilige sommerdager, minner dette oss om at pandemien dessverre ikke er over. Derfor oppfordrer jeg alle om å fortsatt ha lav terskel for å teste seg. Husk å holde avstand, vaske hendene, og hold deg hjemme hvis du har symptomer, oppfordrer Grepp.
 
I følge Folkehelseinstiruttet (FHI) er risikoen for at den indiske varianten vil spre seg i Norge ansett som middel høy. Det kommer fram av en nylig gjennomført risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.
 
FHI understreker på sine nettsider at selv om det er strenge tiltak ved grensen, kan vi ikke garantere oss mot smitte inn til landet, og den indiske virusvarianten kan være den varianten vi vil se mest av også i Norge fremover.
 
FHI regner også med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig.