8. april: Seks sannsynlige tilfeller av sørafrikansk virusvariant i Asker

– Onsdag 7. april 2021 ble det påvist seks sannsynlige tilfeller av nytt mutert virus i Asker, opplyser kommuneoverlege Meera Grepp. Personene det gjelder var allerede i isolasjon. Kommunen følger situasjonen tett.

Alle de seks personene har fått påvist koronasmitte tidligere, og befinner seg allerede i isolasjon, i tråd med retningslinjene. Alle nærkontakter er i karantene, og alle familiemedlemmer er satt i ventekarantene.

– Vi venter på endelige prøvesvar på gensekvensering, for å finne ut om det er det sørafrikanske muterte viruset eller det brasilianske. Vi forventer at det er den sørafrikanske varianten og får svar over helgen. Smittesporingsteamet vil nå følge opp i henhold til gjeldende rutiner, med ekstra testing og tettere oppfølging av nærkontakter for å redusere risiko for eventuell videre spredning, sier Grepp.

Fordi det er funnet nytt mutert virus, har Asker kommune, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, iverksatt utvidede rutiner for TISK (testing, isolering, sporing og karantene).

Ikke mer alvorlig sykdom

– Vi har tett kontakt med Folkehelseinstituttet. Disse muterte variantene ligner på hverandre, og er, i likhet med det britiske, mer smittsomme enn den «vanlige» varianten. Det er så langt ingen holdepunkter for at disse gir mer alvorlig sykdom, sier Grepp.

Minner om grunnleggende smittevern

– Dette viser at situasjonen fortsatt er alvorlig. Vi er stadig avhengige av at alle følger de grunnleggende smittevernreglene. Det er de vanlige tiltakene mot koronapandemien, som å holde seg hjemme når man er syk, testing, smittesporing og karantene, holde avstand og få nærkontakter, som også gir virkning mot de muterte variantene, sier ordfører Lene Conradi.

Kommuneoverlegen og smittesporingsteamet følger situasjonen tett.