24. april: Smittevernregler under Ramadan 2020

I går, torsdag 23. april, startet den hellige måneden ramadan for muslimer. Smittevernregler gjelder også under ramadan. Følg myndighetenes råd og respekter moskeenes avgjørelser.

I år blir det en annerledes ramadan enn tidligere. Korona-pandemien har tvunget moskéene til å holde stengt. Dette har ført til at muslimer har måttet tenke annerledes på hvordan de kan samle seg til bønn og hva de bør gjøre når fasten brytes på kveldene. 

- Jeg vet at mange har gledet seg til å dra til moskeen sammen med familie og venner, men det får dere dessverre ikke gjort i år. I år blir ramadan annerledes. Det er ekstremt viktig å både vise hensyn og respektere myndighetenes smittevernregler ved praktisering av fasten og feiringen. Ta godt vare på dere selv og de rundt dere og ha en fin høytid, sier ordfører Lene Conradi.

Helse Norge har laget informasjon om hvilke sykdommer og tilstander som tilsier at du ikke bør faste.

Fasten er i utgangspunktet obligatorisk for alle voksne muslimer (over puberteten). De fleste friske, voksne personer tåler godt å faste i en begrenset periode, forutsatt at de får i seg tilstrekkelig næringsrik mat og drikke mellom solnedgang og soloppgang.

Når ramadan faller på sommeren, blir dette i Norge svært mange timer. Dagene er lange, og i deler av landet er det midnattssol. Derfor kan fastetiden i enkelte tilfeller justeres.

Barn og psykisk syke er unntatt fasten. Det samme gjelder hvis fasten kan forverre din sykdomstilstand eller forlenge sykdomsperioden. Det kan også gis utsettelse eller dispensasjon i noen livssituasjoner (f.eks. alderdom, graviditet og amming) og under enkelte andre forhold (f.eks. lange reiser, tungt fysisk arbeid, aktiv militærtjeneste og krisehåndtering).

Myndighetenes regler for smittevern i forbindelse med koronaviruset må følges, også under ramadan:

  • Vask hendene ofte
  • Hold to meter avstand til andre mennesker
  • Unngå grupper på mer enn fem personer
  • Hold deg hjemme hvis du er syk