Oppdatert informasjon om koronaviruset. Information on coronavirus.

Informasjonssider om koronasituasjonen i Asker / corona in Asker.

23. mars: Kommuneoverlegen med tydelige råd til askerbøringer

Hva er greit å gjøre? Og hva bør du unngå i denne krevende tiden? Vi har samlet viktig informasjon til barn, unge og voksne her.

Det er en krevende situasjon vi nå er i. Regjeringen har iverksatt strenge tiltak for å forhindre spredningen av koronaviruset, og hverdagen for de aller fleste er snudd på hodet. Skoler og barnehager er stengt, kultur- og idrettsarrangementer er avlyst, og mange har flyttet kontoret hjem.

Det kan være vanskelig å vite hvilke retningslinjer man skal følge og hva som til enhver tid gjelder nasjonalt og lokalt. Vi forsøker derfor i denne saken å svare på noen av spørsmålene vi mottar fra våre innbyggere.

Er det greit å være ute?

Det klare rådet fra helsemyndighetene er å holde seg mest mulig hjemme og holde avstand til andre. Helsedirektoratet sier samtidig at folk som ikke sitter i hjemmeisolasjon kan være ute, men minner om at koronaviruset kan smitte også utendørs.

- Er du helt frisk, men i karantene fordi du har vært i utlandet eller fordi du er nærkontakt til en som er bekreftet smittet, kan du være ute, men hold minst en meter avstand til andre. Hvis du har luftveissymptomer skal du ikke være ute før du har vært helt frisk i en dag, sier kommuneoverlegen i Asker, Meera Grepp.

Hun anbefaler folk å gå tur i sitt nærområde og unngå steder der det kan være mange mennesker.

- Det er svært viktig å holde avstand til andre også når man er utendørs. Når folk ikke er på jobb, og det i tillegg er fint vær, er det naturlig at flere vil trekke til de mest populære turområdene vi har i Asker. Det kan føre til fulle parkeringsplasser og mange folk i marka, noe som kan gjøre det vanskelig å holde avstand. Et godt alternativ er å gå tur der du bor. På den måten unngår du også å bruke kollektivtransport og slipper fulle parkeringsplasser.

Er det greit for barn å leke sammen?

Siden skoler og barnehager holder stengt, er det mange foreldre som lurer på om barn kan møtes og leke sammen. Helsemyndighetene er tydelige på at man må prøve å begrense kontakt med andre. Det gjelder også barn.

- Man kan omgås søsken som normalt, men vi anbefaler ikke å samle flere småbarn til leketreff eller felles aktiviteter. Bursdagsselskaper bør utsettes og overnattingsbesøk bør begrenses i denne perioden. Målet er å holde avstand for å hindre smitte. For å ivareta barnas behov for lek, kan man ha en til to faste lekevenner gjennom hele perioden, sier Grepp.

Også større barn og ungdom bør redusere sitt samvær med andre mest mulig. I den grad de er sammen, bør det være i mindre grupper og i en avstand på minst en meter.

- Det er også viktig å minne om at alle barn og unge som er syke med luftveissymptomer må holde seg hjemme, selv med milde symptomer. Barn og ungdom som er i hjemmeisolasjon eller hjemmekarantene skal ikke omgås andre utenfor husstanden. Det gjelder selvfølgelig også de voksne.

Flere gode råd til foreldre om aktiviteter sammen med barna, finner du på helsenorge.no.

Kan jeg dra på hytta?

Helsetjenesten i hyttekommuner har ikke kapasitet til å ta hånd om hyttebeboere i tillegg til egne innbyggere. Regjeringen har derfor innført et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Unntaket er om du er i karantene fordi du deler husstand med en som er bekreftet smittet av koronaviruset. Du kan overnatte på hytta i den perioden den smittede er i isolasjon.

Bor du i Asker og har hytte i Asker, kan du bruke hytta som vanlig.

Du kan lese mer her.

Kan jeg bruke idrettsanlegget der jeg bor?

For å forhindre smitte, har Asker kommune valgt å stenge alle sine idrettsanlegg, både for organisert og uorganisert aktivitet.

- Vi så tidlig at idrettsanleggene våre trakk til seg både voksne som ønsket å trene og barn som ønsket å leke. Det gjør det vanskelig for oss å forhindre at mange samles på et sted. Vi har forståelse for at mange savner muligheten til å trene, men inntil videre må alle respektere at idrettsanleggene holder stengt, sier kommuneoverlegen.

Kan jeg invitere venner på besøk?

Helsemyndighetene anbefaler å begrense besøk og samvær med andre. Det vil si at du helst ikke bør besøke andre eller ha besøk av venner og familie.

- Det er ikke forbudt å samles i private hjem, men vi anbefaler å la være. Skal du likevel ha venner på besøk, sørg for at det er snakk om få mennesker og at de er friske. Det er også viktig å holde avstand i selskapet og følge de generelle hygienerådene, sier kommuneoverlegen i Asker.

Kan barna mine dra på lekeplassen?

Myndighetene anbefaler å unngå å bruke lekeplasser for å beskytte barn mot smitte og forhindre spredningen av koronaviruset.

- Regelen om at folk ikke skal samles i større grupper gjelder også lekeplasser. Vi anmoder også om at uteområdene som tilhører skoler og barnehager ikke brukes av andre barn på dagtid enn de som har fått et omsorgstilbud av kommunen, sier Grepp.

Kan jeg besøke besteforeldre?

Eldre og personer med underliggende sykdom er mer utsatt for å bli alvorlig syke av koronaviruset. Helsemyndighetene anmoder derfor om å avvente med å besøke besteforeldre som er gamle og syke. Vi anbefaler heller at du ringer eller skyper.

Asker kommune har også valgt å stenge alle helse- og omsorgsinstitusjoner for besøk fra pårørende. Kun nødvendige besøk tillates etter avtale.

Kan jeg reise kollektivt?

Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb.

- Vi anbefaler å unngå å bruke kollektivtransport med mindre det er helt nødvendig. Det er viktig at de som reiser holder avstand til andre passasjerer.

- Ellers er det viktig å huske på håndhygiene. Vask alltid hendene etter at du har vært ute, etter toalettbesøk og før du spiser, avslutter Grepp.