Peter og Ulven

Det er søndag formiddag og noen timer til forestillingen «Peter og Ulven» i Multisalen på Asker kulturhus. Forestillingen er et samarbeid mellom Asker kammermusikkfestival og Asker kulturskole.

Ulven blir lurt av Peter
Ulven blir lurt av Peter Foto: Astrid Urdal

På det store lerret vises et hus på en grønn gressbakke. Et vakkert tre er kunstferdig lyssatt. Orkesteret, håndplukket for anledningen, sitter klare. Oboen spiller andens tema, og en av kulturskolens danseelever, i fjær og med store gule svømmeføtter, vagger ned mot andedammen som er lagd av scenelys. Om ikke lenge skal anda møte en ublid skjebne i møte med ulven. Og ulven skal møte en ublid skjebne i møte med Peter og hans allierte.

FOTO: Marianne Schwarz har koreografien på danserne

Generalprøvens siste justeringer
«Kvakk, kvakk, hva slags fugl er du da, som ikke kan svømme?» Pia Borgli, forteller, synes spotlighten muligens er litt for voldsomt, men gjør det likevel skarpt som and og som de øvrige dyrene når hun leser seg gjennom eventyret som publikum også skal få servert i musikalsk form.
        «Prosesjonen der jegerne bærer med seg ulven til dyrehagen: Kan dere gå i litt større sirkler på scenen?» lurer danselærer og koreograf Marianne Schwarz. Også i orkesteret må detaljer spikres før publikum får komme inn i salen.  

Klarinett som katt
FOTO: Fugl og katt i treet

Musikkstykket «Peter og ulven» ble skrevet av Sergej Prokofiev, og handler om hvordan Peter overlister ulven i samarbeid med den lille fuglen, katten og jegerne. Og det til tross for at bestefar har forbudt ham å i det hele tatt gå utenfor hageporten. Alle karakterene har et eget tema og et eget instrument. Publikum blir, i tillegg til obo (anda), også kjent med klarinett (katt), fløyte (den lille fuglen), fagott (bestefar) og trommer (jegerne). Peters tema er det strykerne som står for. 

Forestillingen er et samarbeid mellom Asker kammermusikkfestival og Asker kulturskole.  Dansere fra klassisk ballett nivå 6 legemliggjør både dyrene og menneskene. Musikerne er profesjonelle og har tilknytning til Asker. Flere av dem er lærere i kulturskolen, i tillegg til at de jobbe som utøvende kunstnere. Denne søndagen gjør de en nydelig jobb både med musiseringen og i å samhandle med danserne på scenen.    

FOTO: Klarinetten spiller kattens tema

Sminke vs. lunsj

FOTO: Marie Thérèse Cappello sminker fugl

«De har majones på lunsj-salaten, og da får vi problemer med sminken rundt munnen. Særlig dyrene. Vi burde sagt at de skulle hatt med enkle brødskiver. Hadde vi hatt mange forestillinger etter hverandre, ville vi ha fått inn rutinene rundt sminken. Men det går jo fint, vi har god tid nå til å rette det opp igjen før de skal på scenen.»

Det er Asker kulturskoles sminke- og kostymeansvarlige Marie Thérèse Cappello som forteller. Det er hun som transformerer de klassiske danserne til uforsiktige Peter, liten hvit fugl og sulten ulv. Nå er generalprøven gjennomført og siste hånd legges på sminke og kostymer før start. Peters sokker må festes med spenner, og så er alt klart for forestilling.

Blir ulven fanget denne gangen også?

FOTO: Marie Thérèse Cappello retter på Peters sokker