Nye vannprøver fra Hvalstrand viser at vannet er rent. Asker kommune tok ekstra prøver etter uvanlig mange meldinger om kvalme, oppkast og diaré hos barn som hadde badet på Hvalstrand.

Ingen tegn til kloakkforurensning

De rutinemessige vannprøvene som var tatt på Hvalstrand før meldingene om oppkast og diaré,  viste at badevannet hadde god kvalitet, i år som tidligere år. Heller ikke de nye prøvene viser tegn til kloakkforurensning.

Til tross for tilfredsstillende bakterieprøver kan det forekomme at vannet blir forurenset av avføring fra fugler. Noen ganger kan avføring fra fugler også være synlig på vannets overflate. Slik type forurensing er kortvarig og lokal. På dager med sterk sol vil solens UV-stråler ha en bakteriedrepende effekt.

Unngå å svelge sjøvann

Selv om alle prøver viser god vannkvalitet, oppfordrer Asker kommune på generelt grunnlag å unngå å svelge sjøvann og unngå synlig forurensing i vannet.

- Oppkast og diare kan ha sammenheng med svelging av sjøvann. Det varme været gjør at mange barn nå oppholder seg lenge i vannet og gjerne får i seg litt sjøvann når de hopper og bader med hodet under vann. Vi råder derfor alle badende om å være forsiktige med å bade med hodet under vann, og unngå å svelge sjøvann, særlig på steder med synlig fuglemøkk i vannet. Nå som det er veldig mange mennesker på stranden, er det også en mulighet for smitte fra person til person i vannet, sier kommuneoverlege Meera Grepp.