Om kommunevåpen-avstemningen. Innlegg av Ragnhild M. Hartviksen-Oksholen, medlem i juryen og leder for prosjekt «Felles kultur, identitet og symboler» i nye Asker.

I konkurransen om kommunevåpen for nye Asker står man nå igjen med tre meget gode finalister. Av mer enn 2000 innsendte forslag valgte vi i juryen ut 10 kandidater, og rangerte dem med poeng før nett-avstemningen. Nett-avstemningen ga også de 10 kandidatene poeng fordelt på stemmetallene fra over 20.000 stemmer. De tre som nå står igjen med sammenlagt flest poeng skal til finalen i fellesnemnda, der den endelige vinneren skal kåres.

Blant de fire mest populære i nett-avstemningen, gikk hele tre til finalen! Av juryens topp tre gikk bare én til finalen. Vi i juryen har hatt én klar favoritt, som vi gjennom vår stemmegivning har sikret en plass i finalen. Det ligger i juryens oppdrag, og vi har hatt bistand fra fagkompetanse innen design, kommunevåpen og heraldikk i vårt arbeid. Av de tre som fikk flest poeng fra juryen, kom altså bare én til finalen. Det er fordi nett-avstemningen avgjorde at «folkets» to favoritter gikk til finalen i stedet for juryens andre og tredjeplass. Små endringer i stemmetallene fra enten juryen eller nettavstemningen ville gitt en helt annen finale. Men fasit er at de tre som nå går til finalen alle er fra de fire øverste plassene i nett-avstemningen. To av tre finalister er der på grunn av folkets stemmer.

Et mål for kommunevåpenkonkurransen har vært å sikre en god medvirkningsprosess og bred involvering. At over 2000 personer tegner og sender inn forslag, og over 20.000 stemmer fram sine favoritter, viser et engasjement som vi er glade for. At stemmene fra nettet faktisk har hatt en stor innflytelse er tydelig, og bare positivt.

Tabellen viser finalistene sortert på folkets stemmer.

(Innlegget er publisert i Asker og Bærums Budstikke 30. april 2018)