Dette er Vollen


Vollen er Askers perle. I kystsamfunnet ved Slemmestadveien trives både unge og eldre.

Vel-leder Knut Førsund og kona Annelise Førsund starter gjerne dagen med en kaffekopp, men snart er ildsjelene i gang med sine mange gjøremål for nærmiljøet i Vollen.
Vel-leder Knut Førsund og kona Annelise Førsund starter gjerne dagen med en kaffekopp, men snart er ildsjelene i gang med sine mange gjøremål for nærmiljøet i Vollen. Foto: Sonia Anita Jensen.

Mye har skjedd siden Roald Amundsen bygget polarskuta «Maud» i Vollen for litt over 100 år siden. Verftet er borte, men kystkulturen er fremdeles levende i denne delen av Asker, som også kalles for Bringebærkysten etter de mange hagebrukene som en gang var i drift.

Nærheten til sjøen, naturen, butikker og kollektivtransport har lenge gjort dette til et attraktivt bo-område. Her er drømmen om det gode livet på landet levende.

Barndommens rike

- Jeg er veldig glad i Vollen. Det var fint å vokse opp her. Men stedet har endret seg. Mens vi tidligere fikk beskjed om at vi var fra bondelandet, får vi nå høre at vi er snobber. Men heldigvis er Vollen fremdeles et rolig sted, sier Ida Østenstad Auke (29).

Hun er utdannet journalist, men bor og arbeider på Hesleberg gartneri. På høyden over hurtigbåtkaia forbereder hun årets rosesesong, sammen med sin far, Knut Auke.

Det er her hun tilbringer mesteparten av tiden sin.

- Det jeg liker aller best med Vollen er dette stedet, duften av roser og den lille skogen som ligger bak huset vårt. Dette er barndommens rike. Men det er ikke lett for ungdom å flytte hit i dag, for boligprisene er høye, sier hun.

Mange av de tidligere gartneriene i Vollen har gitt tomt til nye boliger og en snipp av Hesleberg gartneri har gitt plass til ungdomsboliger.

Knut og Lise vil alle vel

Leder av Vollen Vel, Knut Førsund (78) nøler ikke med å kalle Vollen «verdens beste sted», selv om han selv har røtter lenger sør i fjorden.

– Jeg er så glad i Vollen, sier har om stedet hvor han har bodd de siste 25 årene.

Kona, Lise (77) har 42 års botid i Vollen. De ramser opp Vollens fortrinn; mange turmuligheter, rik historie, fint museum, koselige cafeer, gode bademuligheter, flere havner, aktive foreninger som vel, historielag og nærmiljøsentral.

– De fleste vil gjøre noe godt for nærmiljøet. Det åpner for samarbeid. «Mauds» hjemkomst er et eksempel på dette, sier de.

Ønsker raskere og bedre pendlerbåt til Oslo

Selv plukker de gjerne søppel når de ser det. Den engasjerte lederen i vellet har en rekke arrangementer som er godt etablert i Vollen; fakkeltog på nyttårsaften hvor 1 500 innbyggere nylig deltok for 11. gang. Sankthansfeiring på Vollen-stranda. VollenStikka når ut til 3 000 husstander. Bringebærfestival og familiefest. Barnerekka, søndagsklubben på Oslofjordmuseet. Nabosone hvor folk passer på for hverandre. Og mesterskap i alt fra krabbefiske til kjeglespill og kulespill.

- Her er det mye å ta seg til, sier Knut Førsund. Trivsel, trygghet og tilhørighet er vellets slagord. Nå ivrer han for raskere og bedre pendlerbåt til Oslo. Derfor vil han bytte ut fergene «Baronen» og «Baronessen» med en miljøvennlig el-båt, og inviterer til folkemøte med lokale foreninger og næringsliv.

- Vi vil ikke ha mer biltrafikk gjennom Vollen.  Folk kjører for fort på Slemmestadveien, sukker han. 

a-ha

Lise Førsund anbefaler gjerne hyggelig spaserturene rundt Vollen sentrum, som gir vakkert utsyn og god oversikt, som fra Årostoppen, Hesleberg, Østenstadbråten til Marieroveien, der hun bodde med sine barn. Hit inviterte sønnen, Magne Furuholmen, sine kompiser til bandøving. Og da Morten Harket stemte i ble det virkelig lyd i underetasjen. Det er det få som kjenner til.

- Her hadde a-ha sine første øvinger, smiler hun.

Vollen har veldig mye fint å by på, sier Lise Førsund, Knut Førsund, Ida Østenstad Auke og Knut Auke.
Vollen har veldig mye fint å by på, sier Lise Førsund, Knut Førsund, Ida Østenstad Auke og Knut Auke. Foto: Torbjørn Tandberg.