Fremad for Tofte - frivillighetens forkjemper


Barn som løper
Vi ønsker at arenaen vår skal være et samlingspunkt for alle som bor på Tofte og Filtvet. Den tilhørigheten er viktig, og det er noe med at barn og unge skal ha andre steder å samle seg enn på nærbutikken eller bensinstasjonen, sier Kolbjørn Johansen.

En iskald bane på et lite tettsted er alt Kolbjørn Johansen trenger for å løse verdensproblemer.

- Hvis de voksne faller fra, så faller også ungene fra.
Med denne enkle setningen forklarer Kolbjørn Johansen drivkraften bak alle timene i frivilligheten og dugnadsåndens navn.

- Folk spør hvorfor man gidder å bruke tre timer på å brøyte kunstgresset eller legge is på skøytebanen en kald vinterkveld. Men du verden så mange verdensproblemer man får løst!

Gjør seg ikke selv

Det er 15 år siden Kolbjørn flyttet fra Finnmark til Filtvet med familien, men det er likevel ikke lenger enn at det er kort tid for å rekke alt han har gjort.
- Det er klart det er fantastisk å få en slik pris, men det er jo likevel ikke derfor man gjør dette. Det handler om det sosiale, om å bli kjent med nye mennesker. Og at ting ikke gjør seg selv.
Innbyggerne i Tofte og Filtvet bør kanskje sende et takkekort til Mehamn på Finnmarkskysten, for er det noe 44-åringen lærte i oppveksten, så er det nettopp at ting ikke blir gjort om man ikke gjør noe for det.

- Jeg har lært meg at man må være med og bidra om man ønsker å gjøre det man liker. Vi måtte skuffe banen om vinteren, klippe gresset om sommeren. Noe av det viktigste jeg lærer mine egne unger er at banen ikke brøyter seg selv.

Vinner av frivillighetsprisen Kolbjørn Johansen.
Kolbjørn Johansen ble tildelt Hurum kommunes frivillighetspris for 2018 av ordfører Monica Vee Bratlie for sin viktige rolle og store innsats innen idrett og korps på Tofte og Filtvet. Merkelappen «ja-menneske» var helt naturlig å sette på innflytteren som til de grader har vært med å prege sitt nye hjemsted.

Sosialt og lærerikt

Den holdningen tok Kolbjørn med seg da han flyttet sørover for IT-jobb i Asker. Det tok ikke mange månedene etter at han kom til Filtvet før han ble ringt opp og spurt om å være med i styret i Fremad Filtvet IL. Han nølte ikke med å si ja.

- Jeg begynte som nestleder og overtok som leder etter et år. Styreverv var noe jeg var vant til fra Mehamn. Jeg vet hvordan frivillighetsarbeid kan være en flott måte å bli kjent med nye folk og et nytt sted på, sier han.

Slo seg sammen

På Tofte og Filtvet har det ikke bare resultert i en kunstgressbane som har utviklet seg til et praktanlegg til ni millioner kroner – men også i at naboene nå jobber bedre sammen enn noensinne. Johansen var sterkt delaktig i arbeidet med sammenslåingen av Filtvet Fremad IF og Tofte IL, som siden 2012 har vært Tofte Fremad IF.
- Sammenslåingen har vært en viktig ting. Det var én ungdomsskole her, men elevene var spredt i to idrettslag, og vi så at mange falt fra fordi begge lagene slet med å holde på spillere.

Etter at en 30 år lang prosess til slutt kom i mål, har det gått fortere. Idrettsforeningen har nå over 600 medlemmer, et godt tilbud og et anlegg som betyr mye for mange.

- Det er blitt et bredt tilbud her, noe som er helt avhengig av dugnadsånd. Her er det en haug med folk som har stort engasjement, mange ildsjeler som står på.

Lim i nærmiljøet

IT-sjefen i Asker tror ikke sammenslåingen av kommunene vil påvirke den lokale tilhørigheten, eller betydningen av idrettens og frivillighetens rolle som lim i nærmiljøet.

- Jeg mener det er kjempeviktig med lokale tilbud og lokal tilhørighet uavhengig av sammenslåing. Det er jo her vi bor, selv om kommunen heter noe annet.

Fakta

Frivillighetsprisen deles ut i Hurum, Røyken og Asker hvert år. Prisen går til en initiativrik person, en gruppe eller en lokal forening som med sine idéer og pågangsmot har bedret trivsel og livskvalitet for andre, samt bidratt til et mer åpent, aktivt og trygt samfunn.

I Røyken var det Diakoniutvalget med Kari Kjølstad i spissen, som fikk årets frivillighetspris for sitt arbeid med hyggetreff for eldre og ensomme i kommunen.

I Asker offentliggjøres vinneren 5. desember.