Heggedal i støpeskjeen


Illustrasjon fra Heggedal sentrum
Per Sletaune fra Heggedal nærmiljøsentral har kontor med utsikt over sentrumstomta, som akkurat nå er et gigantisk hull i bakken. Sletaune synes det er et oppmuntrende syn.

Det graves og bygges i Heggedal. Mye har skjedd allerede, og mye kommer til å skje de neste årene. Ikke alt er like synlig, men det er ingen tvil om at det satses i Heggedal.

Enkelte vil si at man har hørt om utbyggingen i Heggedal i «alle år», og de har et poeng. Helt siden 1950-tallet har man snakket, diskutert og regulert Heggedal. Likevel tippet det et nytt årtusen før arbeidet skjøt fart.
- Heggedal er et helt unikt sted, påpeker Tor Arne Midtbø, kommuneplansjef i Asker.
Det har en vakker beliggenhet, og det er et sted spekket med historie og identitet. Helt siden jernbanestasjonen kom hit i 1874 har det vært et levende industrisamfunn her, og restene ser vi i dag i form av bygninger som fabrikken, Kistefossdammen med damvokterboligen, meieriene og fyrhuset. Denne historien skal vi ta vare på. Likevel var det nesten som et blankt lerret da vi skulle begynne å bygge og utvikle et nytt tettsted.

Infrastrukturen på plass

Et blankt lerret er vel og bra, men det betydde også at mye måtte på plass.
- Vi begynte med infrastrukturen, sier Midtbø. Han peker på Fornebu, der Fornebubanen fortsatt er et hett diskusjonstema, som et prosjekt der de begynte i andre enden.

- Noe av det første vi gjorde var å bygge ut togstasjonen. Så kom en barnehage, sykkelpark og ny skole. Det som kanskje er mindre synlig er innsatsen som har blitt lagt ned i området rundt
Kistefossdammen. Her har vi gjort grunnarbeidene for fremtidens torg og park.

I dag er likevel det idylliske området ned mot Kistefossdammen asfaltert, og minner lite om en hyggelig park, men Midtbø kan forklare.
- Det er dårlig med parkeringsplasser i Heggedal sentrum nå. Vi har derfor valgt å asfaltere for å lage parkeringsplass, men den skal bort så fort bilene har fått andre steder å stå, forsikrer han.

Synlig fremgang

I dag er det graving og grunnarbeider som preger Heggedal sentrum. Snart vil byggene reise seg over gjerdekanten.

- Vi har hele tiden hatt et godt samarbeid med kommunen og utbyggerne, forteller Per Sletaune fra Heggedal nærmiljøsentral.
- Vi har fått god informasjon, og har forsøkt å bringe dette videre til innbyggerne. Men det er klart at det er noe annet når hver og én kan se at det går framover, sier han.
Nærmiljøsentralen er av de som skal på flyttefot når byggetrinn én av sentrumstomta er ferdig om et par år.

-Ja, vi skal, sammen med blant annet biblioteket, inn på innbyggertorget som kommer til å få en av de fineste plasseringene rett ved torget. Det gleder vi oss veldig til.

Illustrasjonsbilde fra Heggedal
Her ser vi veien som slynger seg rundt jernbanen og stasjonsområdet, forbi de fremtidige husene på fabrikktomta og videre gjennom Heggedal sentrum. Fremst i bildet ligger husene på Heggodden, med utsikt over Gjellumvannet. Midt i Heggedal ligger sentrumstomta sørvendt mot Kistefossdammen og med den historiske fabrikkbygningens fasade som et bakteppe. Illustrasjon: Jarmund og Vigsnæs (2014).

Et levende sentrum

Noen andre som gleder seg til byggestøvet legger seg, er butikkeierne i området. Blant dem finner vi Ali og Irene Uslu som driver Bakkal på Heggodden. De selger delikatesser, frukt og grønt, og gaveartikler.
- Vi åpnet for tre år siden, og har hatt byggearbeider tett på hele tiden, sier de.

- Fortsatt kommer folk i nærmiljøet innom og er overrasket over at vi holder til her. Til manges overraskelse er det allerede et levende sentrum i Heggedal, men vi ser fram til at det blir enda mere folk og liv.

Omfattende planer

Et yrende folkeliv står også på planen til utbygger Tandberg Eiendom. De står bak prosjektene både på sentrumstomta, som nå har fått navnet Heggedal Torg, og i og rundt fabrikken, som kalles Heggedal Vest.
- Nå gjør vi alle arbeidene under bakken på sentrumstomta, og så kommer de første to byggene nærmest hjørnetomta opp som byggetrinn én, forteller Espen Tandberg.

- Om to år skal disse byggene fylles med beboere, Kiwi og andre butikker, kafeer, vinmonopol og innbyggertorg. Da kan også arbeidet med uteområdene starte, parallelt med at vi bygger resten av husene på tomten, før vi beveger oss vestover, mot fabrikken og togstasjonen. Der har vi lagt planer som blant annet involverer spisesteder, butikker, leiligheter, et leilighetshotell og kanskje et treningssenter.

Det er vanskelig å sette en sluttdato per nå, men om åtte-ti år tenker vi at bygningsmassen i Heggedal sentrum vil være på omtrent 80 000 kvadratmeter mer enn i dag, over og under bakken.

Nytt og gammelt

På sentrumstomta bygges kun nye hus, men ellers byr utbyggingsplanene på en blanding av nye og rehabiliterte bygg.

- Det er viktig for oss å ta vare på historien. Bygninger som for eksempel fabrikken vil bli rehabilitert på en skikkelig måte. Det er en ny vår i vente for industrisamfunnet Heggedal, fastslår Tandberg.