Klubben som samler Klokkarstua


Mann som sitter på et berg.
Fra utsiktspunktet ved Himmelvannet over Klokkarstua, på toppen av Knivsfjell, kan Kongsberg, Horten og Holmestrand skimtes i det fjerne. Nede på Drammensfjorden bruker ferga tre minutter på de 180 meterne over Svelvikstrømmen fra Verket til Svelvik – Norges korteste bilfergestrekning.

Fra utsiktspunktet ved Himmelvannet på Klokkarstua kan du se helt til Kongsberg og Horten, men «liv og røre» finner du på idrettsanlegget i bånn av bakken.

- Her er jeg født og oppvokst. Her har jeg bodd hele livet.
Steffen Samuelsen smiler, brer armene ut og presenterer anlegget til Huringen IF. En stor og velholdt gressbane, en ny 7er-bane med kunstgress, ballbinge, sandvolleyballbane og klubbhus. Med barnehagen og eldrehjemmet på hver sin kant.

Kong Vinter

Her ved Klokkarstuas samlingspunkt starter Steffens historie, og pågår i aller høyeste grad fremdeles. Her har han fulgt i sine forfedres fotspor, eller rettere sagt løyper.
– Jeg begynte med fotball, som alle var med på den gangen. Samtidig fikk jeg tidlig interesse for å kjøre skiløyper, forteller 32-åringen, som ofte ble med sin far og bestefar rundt på snøscooter.
Denne interessen får både fastboende og tilreisende stor glede av nå. Steffen Samuelsen har kjøpt egen løypemaskin, og går nå løs på sin syvende vinter med å kjøre skiløyper i skogen og fjellene rundt Klokkarstua.
– Vi har ikke noen organisert vinteridrett her, men vi synes det er viktig at det skal være tilrettelagt for aktiviteter også på vinterstid.

Mosjon for kroppen, fryd for øyet

At lysløypa, så vel som turløyper, starter her nede ved idrettsanlegget føles helt naturlig. Det synes åpenbart også VisitHurum, som beskriver fotballbanen til Huringen IF som «et godt utgangspunkt for en flott og populær tur for hele familien».
Denne turen legger vi ut på nå. Vekk fra Klokkarstuas hjerte, men likevel til et sentralt punkt for hele tettstedet. Vandringen opp til utsiktspunktet ved Himmelvannet, på toppen av Knivsfjell, er mosjon for kroppen og til slutt – en fryd for øyet.
Etter snaue tre kvarter på grusveier og skogstier – rett som det er forbi de nevnte lysløypene – er vi fremme ved det idylliske tjernet 270 meter over havet. Like ved, mot vest, blir idyllen ytterligere forsterket i det hele Drammensfjorden kommer til syne.
«Et mål for turen» har sjelden vært mer beskrivende. Her oppe kan du se, lytte, prate, nyte eller grille. Dokumentér det gjerne med en selfie eller to.
– Sosiale medier har helt klart bidratt til at flere har fått øynene opp for dette stedet. Det er blitt populært å legge ut bilder på Facebook og Instagram, sier Samuelsen og viser noen eksempler på telefonen.

Tilbake til start

Vi kunne tatt veien videre innover, og for eksempel gått til høyre ned Kyststien mot Holmsbu sentrum, men nå er det Klokkarstua vi skal se og snakke mer om. Tettstedet med rundt 700 innbyggere som fra gammelt av er mest kjent for snart tusen år gamle Hurum kirke eller skibindingene til Rottefella, og i nyere tid kanskje for landslagsspiller Iver Fossum.
– Han er veldig flink til å komme innom klubben, stille opp og prate med ungene, forteller Samuelsen.
Flere av disse ungene er i full gang med kveldens økt når vi akkurat har vunnet kappløpet med skumringen og er vel tilbake til start. Kanskje er det for sent for oss, men for neste generasjon finnes det alle muligheter til å bli den neste Fossum.
– Et sånt anlegg er kjempeviktig for et sted som Klokkarstua. Derfor har vi lagt til rette for at alle kan bruke det til alle døgnets tider. Vi har en aktivitetskasse ved siden av banen hvor man kan låne baller og annet utstyr, sier Samuelsen.
På samme måte brukes klubbhuset til langt mer enn møtevirksomhet. Det vil si, folk møtes der, men ikke bare for å diskutere vedtak.
– Huringen IF arrangerer klubbkvelder for eksempel i forbindelse med Halloween, pensjonister møtes til quizkvelder og så har du tilstelninger som dåp, konfirmasjon og så videre, forteller Samuelsen.
Men det er enda mer.

En smak av Japan

Hvorfor driver dere med judo?
- Fordi det er GØØØYY!

Et 20-talls unger i barneskolealder roper i kor når vi ber dem å svare på spørsmålet vårt, og de bekrefter det vi egentlig allerede har antatt som tilskuere på judotreningen.
Innimellom instruksjon av teknikker og terping på de japanske navnene på disse, forklarer trener Alexander Vedeler at suksessoppskriften egentlig er såre enkel.

- Vi skal ha det mye moro. Det er det alt handler om, sier han.

Perfekt for barnefamilier

Mot slutten av samtalen skjønner vi mer og mer hva Steffen Samuelsen snakket om i innledningen.

Det er noe å finne på hele året, samtidig som det at det ikke skjer så mye utenom alle aktivitetene gjør det til et trygt og rolig sted å bo.
- For barnefamilier er det perfekt. Du får ikke klump i magen av å sende ungene utendørs her, for du vet at det ikke er noe farlig at de er ute i gatene. Alle kjenner alle, så du vet hvor barna dine er og hvem de er sammen med, sier tobarnsfaren.

Man flytter kanskje ikke til Klokkarstua, eller for den saks skyld andre lignende steder, om et utsvevende party- eller shoppingliv er det man trakter etter. Men det er heller ikke langt unna.

- Mange drar til Holmsbu eller Sætre om de vil ut for å spise og drikke, det er ikke mer enn ti minutter unna her, sier Samuelsen.
Ønsker man mer larm eller flere jobbmuligheter, er ikke Oslo mer enn drøye tre kvarter eller Drammen drøye 30 minutter unna. Til Asker sentrum, som etter sammenslåingen blir det nye kommunesentret, bruker man omtrent det samme.
- Noen var kanskje litt redde for at stedene ytterst i kommunene ville bli litt glemt, men jeg tror det kommer til å bli godt ivaretatt. Jeg håper det kan gi en effekt i form av mer tilflytning hit, særlig for de i etableringsfasen kan vi bli mer attraktive, sier Samuelsen.

Og han selv?
- Jeg har ikke tenkt meg noe annet sted!