Kortreist skiglede


Vi er omringet av vakker natur, og i disse dager trekker skiløypene folket opp av sofaen og ut på tur. Og liflig duft av nystekte vafler kan være en sterk motivasjonsfaktor når oppoverbakkene skal forseres.

Tindre Bjørholt er jublende glad for de fine skiforholdene i marka.
Tindre Bjørholt er jublende glad for de fine skiforholdene i marka. Foto: Nils-Erik Bjørholt.

Foruten skiløyper og sånn noenlunde stabile snøforhold har vi nemlig en annen faktor som i seg selv burde bidra til at dørstokkmila blir forsvinnende lav på fine vinterdager; de betjente hyttene. Enten hyttene betjenes av frivillige eller ikke, er det lett å kjenne igjen dugnadsånden. Her steker de vafler, blander saft og serverer skigåere med friske roser i kinnene med et stort smil. Men husk at hyttenes eksistens forutsetter at du og jeg bruker dem.

Her er et utvalg av hytter som fine turmål i vårt område nå i vintersesongen.

Stikkvannshytta

Du har mange løyper å velge mellom om du vil til Stikkvannshytta i Hurum. Felles for de fleste av dem er at du får god trening i fiskebein det siste stykket opp til hytta, men går du fra Grønstad gjestegård får du en ganske snill løype. På grunn av arbeider i skogen er skogsbilveiene fra Sætre brøytet i år, og dermed kan du fint komme deg opp på hytta til fots eller på sykkel også gjennom vinteren. De beste løypene denne vinteren er fra lenger sør i Hurum, og går du fra Røskestad og oppover får du en fin tur på rundt 8,5 kilometer en vei. Stikkvannshytta holder åpent lørdager og søndager mellom klokken 10.00 og 16.00, og da er det bare å følge vaffelduften det siste stykket.

ROS hytta

I Kjekstadmarka finner vi ROS-hytta. Den ligger i Røyken, men er et fint turmål enten du starter i Røyken eller Asker. Fra Røykensiden kan du gå for eksempel gå fra Kjekstad golfbane, noe som gir deg 6,8 kilometer i variert terreng en vei. Er du derimot i Asker kan du sette fra deg bilen på Dikemark og få en noe kortere løype over åsen. Sikkert er det i hvert fall at du får prøvd deg på litt terreng uansett hva du velger, og da smaker det enda bedre med rømmevafler og toddy når du kommer fram. ROS-hytta drives av et andelslag og er avhengig av at frivillige stiller opp bak vaffeljernet. Hvis du har lyst til å bidra til at hytta kan holde åpent hver lørdag og søndag med skiføre fra klokken 11.00 – 16.00, vil du bli tatt godt imot.

Skulle du komme fram utenom hyttas åpningstid, kan du ta en pust i bakken i gapahuken utenfor. Når vi først er inne på turer mellom Røyken og Asker, kan vi også nevne et populært turalternativ, nemlig å ta toget til Spikkestad og gå skiløypene tilbake til Asker, eller motsatt, med eller uten en liten omvei for å stoppe på ROS hytta.

Gupu

Et populært turmål i Asker er trivelige Gupu gård som holder åpent lørdager og søndager 10.30 – 16.00. Hvis du setter bilen ved Sem Gjestegård får du en tur på fire og en halv kilometer en vei. Om du er på utkikk etter en kortere tur, kjører du til Vestmarksetra og går derfra i et par kilometer før du er framme. Litt oppoverbakker må du regne med, som stort sett overalt ellers i vårt område, men så har du til gjengjeld et rikholdig kjøkken å velge fra når du tråkker over dørstokken.

Vel framme kan du låne akebrett for å herje fra deg eventuell overskuddsenergi som måtte være igjen etter turen, eller du kan gå inn og varme deg på en sunn og deilig suppe. Men de har selvfølgelig også vafler, og ikke minst den legendariske Gupu-kaken som har fulgt familien i generasjoner.