Maud - hvor er du nå?


I august kom den ærverdige gamle polarskuta Maud seilende tilbake til Vollen – 101 år etter at hun ble sjøsatt der for første gang. Men hvor er Maud nå? Og hvor skal hun?

Maud ved kai i Tofte
POLARSKUTA MAUD ligger nå til kai i Tofte. Espen Tandberg og Jan Wanggaard hentet Maud ut av det arktiske Canada, og vil ta godt vare på henne inntil hun finner sitt endelige hvilested. Foto: Vibeke Glosli.

For å ta det siste først: Hvor skal polarskuta Maud? Det korte svaret er vel at her og nå er ingenting klarlagt, men at hun skal forbli i vårt område er sikkert.

Ikke travelt

– Vi har det ikke travelt, sier Espen Tandberg fra Tandberg eiendom, som er de som har initiert og finansiert prosjektet med å få Maud hjem. Det er viktigere for oss at vi ender opp med et sted der vi kan bygge et Maud-house en dronning verdig, enn at det går fort. 

At hun holder seg i nærheten er likevel klart. 
– Ja, det blir innen den nye kommunen. Vollen og Tofte er områder som er i loopen akkurat nå.

Samarbeid

Rådmann Lars Bjerke er enig i at Maud er en unik og viktig del av nasjonal og lokal kulturarv.
– Nå tar det sikkert noen år å finne ut hvor Mauds fremtidige hjem skal ligge, og så skal området reguleres før Tandberg eiendom kan koble på arkitekt for å bygge og fylle huset. Sånne prosjekter tar tid, men jeg kan bekrefte at også kommunen er innstilt på at når vi nå endelig har fått henne hjem, så skal vi ikke la henne seile av gårde igjen, understreker Bjerke.

Steller pent med Maud

En som ikke har problemer med å fylle ventetiden er Jan Wanggaard, prosjektlederen som har stått last og brast med Maud de siste syv årene, fra hun lå frosset fast i isen i Cambridge Bay, og til hun seilte inn i Vollen 18. august, og han slipper henne ikke enda.

– Nå først skal vi stelle litt pent med henne. Blant annet er det fortsatt ganske mye gjørme inni båten. Hittil har vi brukt spade, men før hun er ferdig skal vi ha gjort finpussen med tannbørste. I tillegg skal hun skylles med ferskvann for å få saltet ut av treet. Dette høres kanskje ut som småjobber, men det er snakk om en stor og kraftig skute. Da vi tok Maud opp av isen veide hun 500 tonn. Nå, etter at hun i praksis er frysetørret i flere måneder, har hun slanket seg 100 tonn, men det er fortsatt en solid dame.

Midlertidig hjem i Tofte

Mauds midlertidige hjem er avgjort, og i ferd med å forberedes.

– Hun skal ligge i Tofte i noen år, på Østnestangen, forklarer Tandberg.
– Der jobber vi med å få tak over hodet på den fornemme damen. Vi ser for oss at vi allerede nå lager et bygg med transparente vegger sånn at folk kan få se henne ordentlig. Man skulle kanskje tro at en båt som har ligget under isen i 86 år er forbi stadiet der hun trenger husly, men det er altså ikke tilfelle.
– Vi bygger hus mye for å kunne jobbe videre med båten i fred, og for at ikke folk skal kunne klatre om bord, sier Tandberg.
– Når det gjelder vær og naturforhold, har hun dessuten hatt veldig flaks tidligere, følger Wanggaard opp. Hun har ligget i brakkvann, uten planter som tærer på treet, og har vært godt bevart pakket inn i is nesten hele året. Eiketreet i båten er helt friskt, og like sterkt og solid som da det var nytt.

En historie å fortelle

Maud i isen
HJEM IGJEN: 101 år er gått siden polarskuta «Maud» ble sjøsatt fra Christian Jensens verft i Vollen. Skuta sank i Cambridge Bay i det arktiske Canada i 1930. Skroget ble hevet i 2016, og ferden hjem kunne så vidt starte. I 2018 var hun hjemme igjen. Foto: Jan Wanggaard.

Tiden fram til et permanent Maud-house skal også brukes til andre ting enn båtpuss.
– Vi er opptatt av å fortelle hele historien på en god måte, forteller Wanggaard og Tandberg. Det skal ikke bli som Fram-museet. Planene er ikke helt klare, men dette blir like mye et kunstprosjekt. Vi skal vise fram den vakre båten, og betydningen hun har hatt i historien, for Asker, for vitenskapen og for landet. Vi skal bygge et hus en dronning verdig. Et sted som forhåpentligvis vil gi pågangsmot og skape inspirasjon hos de besøkende – ikke minst for den oppvoksende generasjon.