Med nisser på loftet og kjelleren full av julehefter


Jul på Asker museum
Nissene på loftet er populære blant både barn og voksne på denne tiden av året.

På Asker museum er koselige aktiviteter og tente lys med på å skape den gode julestemningen.

- I desember pynter vi hele hagen med julelys, åpner nisseloftet og inviterer til nissevandring, forteller Asker museumsbestyrer Frederikke Hegnar von Ubisch.  Det er et takknemlig prosjekt å skape jul her omkring, forklarer hun.
Vi forstår hva hun mener. Hele stedet ser jo ut som et julekort uansett. Hit kan man bare komme, senke skuldrene og trekke inn julestemningen.

Julekort

Eiendommen med husene og den vakre hagen som kunstnerparet Tilla og Otto Valstad skjenket Asker kommune i gave til bruk som museum i 1949, skulle vise seg å skjule mange skatter.
– Vi har funnet julekort laget av lokale kunstnere, forteller Hegnar von Ubisch og blar i store permer der hun peker på vakre kort med julemotiv. Otto Valstads signatur er å se på flere av motivene, på samme måte som Gustav Wentzel, Andreas Singdahlen og Axel Ender også er det.

En ekte juleskatt

En dag på slutten av 80-tallet lekte sønnene til museumsbestyrer Frederikke Hegnar von Ubisch på låven på Asker museum da de fant en ekte skatt for ettertiden.
- De kom inn med esker pent knyttet sammen med hyssing, og inni lå det mengder av gamle julehefter i god stand. Det eldste er faktisk fra 1899. Mange av de som har bidratt med tekst og bilder i juleheftene var kunstnere som tilhørte «Askerkretsen». Hulda og Arne Garborg, Johan Boyer, Martha Steinsvik og Tilla og Otto Valstad er bare noen av de som har signert bidrag. Blar man i heftene kan man se lange gode historier og koselige illustrasjoner.
- På tidlig 1900-tall var julehefter ganske kostbart. Det var noe man unte seg til jul, og som man leste fra perm til perm og tok vare på i mange år. Nå er heftene en viktig del av utstillingen på museet før jul. Vi har også latt oss inspirere, så de siste årene har vi laget vårt eget julehefte, smiler Hegnar von Ubisch.

Omfattende museum

Siden museumsåpningen i 1950 har både museet og juletradisjonene økt i omfang.
- I 1995 overtok vi Labråten, kunstnerhjemmet til Hulda og Arne Garborg, rett over veien. Som Valstad-paret var også de en del av den innflytelsestunge kretsen med kunstnere som var med og bygget landet på begynnelsen av 1900-tallet. De var opptatt av å ta vare på norske tradisjoner. Labråten er praktisk talt det norske teaters vugge.

Asker museum administrerer også eiendommer som Albert Seheims ski- og hjulmakeri, og Sem sag og høvleri, begge i nærheten av Semsvannet, og dessuten Jansløkka skolemuseum som ligger i det eldste huset på Jansløkka skole. Et annet viktig tilskudd til museet er Fusdallåven, som ble flyttet til eiendommen på Hvalstad fra Asker sentrum, og sto ferdig i 1991.
- Låven brukes til så mye, og under den bygget vi det moderne museumshuset. Her er kafeen åpen og klar til å ta imot gjester året rundt, også nå i desember når julestemningen senker seg rundt bordene.

Nisser på loftet

Noen som setter stor pris på låven er nissene som bor der.
– De holder seg rolige om sommeren, men når advent nærmer seg dukker de opp på nisseloftet inne på låven, forklarer Hegnar von Ubisch.
– Det har etter hvert blitt mange av dem, og de kommer fra flere forskjellige land. Om vi ikke gir nissene grøt og steller pent med dem, hender det de gjør litt ugang, ler hun.
– Men heldigvis får vi for tiden stadig besøk av barnehagegrupper som hjelper oss å ta vare på nissene.

Mye jul

Nissene på loftet har mye å følge med på om dagen. Ikke bare er det barnehagebesøk og gode julehistorier til stadighet. Det er også den årvisse lysfesten der du kan komme helt uten å ta med lommeboken. Og vi må ikke glemme det populære barnas julemarked som museet arrangerer sammen med Steinerbarnehagen på Hvalstad den første søndagen i advent. Det er julestemning og hygge i hver en krok av det idylliske museet.

Det er kanskje ikke så rart nissene på loftet sover godt fra 20. dag jul?