– Da vi startet opp i 2012 ønsket vi å lage et nytt tilbud for barn med grunnlag i NaKuHels verdigrunnlag og beliggenheten vår på Øvre Sem. Mye av aktiviteten som foregikk på NaKuHel var beregnet på voksne, forteller Vibeke Wøien. Hun har vært med som frivillig siden før oppstarten av 5.klassedagene, og er fremdeles aktiv.
– Vi fant fort ut at tiåringer var en ideell målgruppe. De er nysgjerrige, tør være seg selv, suger til seg kunnskap og kan formidle videre. Derfor ble det nye tilbudet til 5.klassedager, legger hun til.
Dagene er tilpasset årstidene og tar utgangspunkt i natur og kultur som helsefremmende opplevelser, og det er ulike aktiviteter vår, høst og vinter. Alle aktiviteter foregår ute – uansett vær.

Nye vennskap
Vinterdagen Askermagasinet er innom er det elever fra Blakstad skole og Hvalstad skole som møtes. Et viktig poeng med tilbudet er å blande klasser fra ulike skoler. Elevene deles i mindre grupper, både med ukjente og medelever de ellers ikke er så mye sammen med. Slik knyttes nye bånd.
– Det er fantastisk å se hvor godt de samarbeider, og får nye relasjoner. Både med elever fra en annen skole, og med klassekamerater som de ikke kjenner så godt. Det gir effekter langt utover denne ene dagen, sier Rolf Johan Dyhre, lærer på Blakstad skole.
– Her møter de nye, trygge voksne, og tar med seg både læring og mestring i det som for mange er helt nye aktiviteter. Dager som dette gir flere mulighet til å kjenne på mestring.
På vinterdagen er alle elevene gjennom seks ulike poster sammen med sine frivillige gruppeledere. Her er alt fra hundekjøring og førstehjelp, til matlaging og truger. Elevene har også med seg en melkekartong fylt med vann, som har ligget i fryseren noen netter. Med denne skal de lage hver sin isskulptur.
– Dette er noe av det kuleste jeg har vært med på, sier en av guttene etter å ha sittet på en runde med et hundespann på jordet.
– Tenk så gøy at vi får lage hva vi vil av denne isklumpen. Ser du at dette blir et hjerte, smiler en jente.

Folkehelse og naturglede
– Refleksjon, sanseopplevelser, glede og undring er sentrale elementer i dagen – samtidig som dagen er tett knyttet opp til kjerneelementer og kompetansemål i konkrete fag. Denne dagen handler om grunnleggende ting som livsmestring og folkehelse og treffer på tvers av fag, sier Vibeke.
– Vi håper og legger til rette for at skolen drar nytte av dette tilbudet utover selve besøksdagen – at det inspirerer lærerne og at de tar med seg «NaKuHel-metoden» inn i skolehverdagen og på andre arenaer.
– Vi er også opptatt av å formidle verdien av frivillighet til elevene. Her møter de trygge voksne, som er her uten å få lønn, men fordi de ønsker å gi av sin tid for å glede andre. Mange av dem er pensjonerte lærere som fortsatt har stort engasjement for barn. Disse dagene gir fine møter på tvers av generasjoner, sier Helle Eriksdatter Wilberg, leder for aktiviteter og prosjekter ved NaKuHel.
5. klassedagene er et samarbeid med Asker kommune, og de 16 barneskolene lengst nord i kommunen har dem fast inne i sine årsplaner. NaKuHel vil gjerne bidra til at det etableres lignende tilbud også sør i kommunen.
Her kan du kan lese mer om målsetninger for dagene, både for lærere og elever.
– Dette er utrolig fine dager! Vi liker å være sammen med barna, forteller Margrethe, som har vært frivillig på 5.klassedagene i snart åtte år. Dessuten er det også et veldig godt voksenfellesskap i frivilliggruppa vår!
– Det blir mange fine møter gjennom dagen, og jeg går alltid hjem med en god følelse i kroppen, sier frivillige Espen.
Begge oppfordrer de flere til å engasjere seg som frivillige. Her er gode rutiner, så det er lett å komme inn og bidra som ny.

Populær fiskerett
En av aktivitetene gjennom dagen er matlaging, og det er populært å være med på kjøkkenet. På lunsjmenyen står «cornflakes-fisk», en form for fiskepinner som barna lager av hyse og cornflakes.
– Her lukter det godt, kommer det spontant fra elevene når de kommer til lunsj. For dem som ikke har laget maten selv, minner det om kylling. Godt er det i alle fall!
– Vi får ofte kommentarer som «jeg liker ikke fisk, men dette var jo godt», smiler frivillige Eli, som serverer denne dagen.
– Sansing og refleksjon som stikkord for dagen gjelder også for maten. Her får elevene smakebiter på mye nytt. Vi håper det gir lyst til å lære mer, sier Vibeke.

Tekst: Marit Asheim