– Det blir mange skritt i løpet av en dag, smiler Randi-Marit Finden. Hun er sykepleier ved Solgården bo- og omsorgssenter, og har akkurat begynt ukens siste vakt. Sammen med de andre sykepleierne starter arbeidsdagen med rapport på teamrommet.
– Vi er organisert som et fagteam på huset, og ikke ute på hver vår avdeling. Når noen har behov for hjelp, ringer de oss. På den måten kan vi konsentrere oss helt og fullt om sykepleieroppgaver, forklarer Randi-Marit.
De er alle enige om at det gjør jobben mer interessant, samtidig som de opplever å ha mye kontakt med både pårørende og de nær 80 beboerne.
– Som sykepleiere er vi opptatt av å se de som bor her. Med denne organiseringen har vi mye større mulighet til å følge opp det vi skal, uten å bli opptatt med for eksempel måltider eller vasking, sier hun.
Godt å jobbe i team
Vakttelefonen ringer stadig, og snart er Randi-Marit på farten. En beboer forteller om sterke smerter og ønsker lindrende medisiner, mens en annen trenger sårstell. I gangen drøfter hun vitale målinger hos en tredje beboer, sammen med en helsefagarbeider. Feberen er på vei ned, men de skal fortsette å følge opp vedkommende gjennom dagen. Snart er det dessuten tid for dagens legevisitt.
– Som sykepleiere har vi et stort ansvar her på huset, både for medisiner og for oppfølging av beboere. Hverdagen er travel, men vi har heldigvis mange dyktige kolleger. Det er viktig å spille på lag med alle helsefagarbeiderne som jobber i avdelingene. De kjenner beboerne aller best, og er viktige ressurser for oss, forteller hun.
På medisinrommet klargjøres de siste dosettene med medisiner for neste uke. Randi-Marit har med seg to praksisstudenter som skal være på Solgården i åtte uker. De er imponert over ordningen med fagteam, og synes hverdagen på bo- og omsorgssenteret er mer interessant enn de så for seg på forhånd.
– Noe av det beste med å jobbe i team må være at man sjelden er alene om å ta beslutninger. Det er alltid noen å rådføre seg med om man er usikker, sier Oline Haugnes, tredjeårsstudent ved Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo. Organiseringen i Asker gjør det verdt å ta togturen ut av byen for praksis.
Intern kompetanse
– Vi har ansvar for blodprøver og oppfølging av dem, og kan også gi næring og medisiner intravenøst. For beboerne er det godt å kunne være i ro her, og ikke måtte reise til sykehuset mer enn høyst nødvendig, forklarer Randi-Marit. I høst har de i tillegg satt korona- og influensavaksiner på både beboere og ansatte.
På Solgården er det en egen korttidsavdeling, hvor sykepleierne har mye dialog med både pårørende og velferdsforvaltningen. Først for å klargjøre for nye beboere, og deretter planlegge overgangen når de skal hjem igjen.
– Dette er et godt sted å jobbe, og vi opplever å få brukt kunnskapen vår. Det er fint å få være med og gjøre siste fase av livet godt. Både for dem som bor her, og for pårørende, sier kollega Eli-Marie Kolbergsrud.
Fornøyde ansatte
– På Solgården har vi elleve sykepleiere ansatt, som jobber turnus. Det vil si at det alltid er minst én sykepleier på jobb hele døgnet. Organiseringen i fagteam fungerer veldig godt, og det har bare vært positive tilbakemeldinger siden vi begynte med det her på huset for ti år siden, sier avdelingsleder Ragni Midtbø.
Hun er leder for fagteamet på Solgården, et tilsvarende team på Nesbru, og et ambulerende fagteam som dekker bo- og omsorgssentrene på Gullhella, Holmen, Vardåsen og Asker.
– Organiseringen gjør at de ansatte blir godt drillet i sykepleieroppgaver, og det har nok mye å si for at de ønsker å bli værende i jobben. Ordningen er ikke så vanlig i andre kommuner, så vi har aldri problemer med å rekruttere nye sykepleiere hvis vi har en ledig stilling, forklarer hun.
– For pårørende er det også en trygghet å vite at vi alltid har rutinerte sykepleiere på jobb.
Fagteam med sykepleiere
- I stedet for å ha sykepleiere på ulike avdelinger, er de organisert i team på tvers av hele bo- og omsorgssenteret.
- Ordning har vært på Solgården bo- og omsorgssenter i ti år. Den finnes også ved Nesbru bo- og omsorgssenter, og et ambulerende team med base på Gullhella følger opp Vardåsen, Holmen, Gullhella og Asker bo- og omsorgssenter.
- I år har vi også startet med en tilsvarende ordning sør i kommunen.
- Sykepleierne er veldig fornøyde med organiseringen, og opplever å få bedre tid til å jobbe dedikert med sine fagoppgaver.
Tekst: Marit Asheim