Vi har i utgangspunktet en robust økonomi og gode tjenester for innbyggerne, men i likhet med mange andre kommuner står også Asker overfor økonomiske utfordringer.
I Asker rammes vi spesielt av endringer i inntektssystemet til kommunene, tapte skatteinntekter, høy lånegjeld, økende renteutgifter, økt kostnadsvekst og økte pensjonskostnader.
– Vi står i en krevende tid med nødvendige budsjettkutt som vil påvirke vår kommune. Jeg forstår at dette kan skape bekymring og usikkerhet. Vi må dessverre belage oss på et permanent lavere inntektsnivå i årene som kommer, sier ordfører Lene Conradi.
Redusere omfang og kvalitet
Asker har vært i omstilling siden 2022. Denne høsten har kommunen sett på strukturtiltak for å kutte i alle tjenesteområdene.
– Vi skal fortsatt levere lovpålagte tjenester, men vi vil måtte redusere både omfang og kvalitet på tjenestene. Vi må i større grad konsentrere ressursene til de kommunale kjernefunksjonene, og redusere tjenestenes omfang og kvalitet til et mer nøkternt nivå. Samtidig må vi sørge for at de mest sårbare innbyggerne våre fortsatt får god hjelp og støtte fra kommunen, sier Conradi.
Medvirkning og involvering
Kommunen har lagt til rette for medvirkning og involvering fra tillitsvalgte og verneombud i prosessen. Også berørte innbyggere har fått anledning til å mene noe gjennom møter, innspill og høringsprosesser.
– Vi står i en alvorlig økonomisk situasjon nå, og den må vi håndtere på beste mulige måte. Medvirkning, innspill og høringer er viktige deler av prosessen. Derfor vil jeg takke for gode innspill fra både tillitsvalgte og berørte innbyggere. De har vært nødvendige og nyttige i prosessen, sier kommunedirektør Lars Bjerke.
Nye muligheter
Omstilling kan åpne for nye løsninger som gir positive effekter for kommunen og de kommunale tjenestene.
– Gjennom tjenesteutvikling, innovasjon, fornuftig bruk av teknologi og digitale løsninger kan vi fornye tjenestene, få økt læring i organisasjonen og sikre gode tjenester for innbyggerne også framover. Samtidig gir det nye muligheter for å videreutvikle samarbeidet med frivilligheten, næringslivet og andre aktører i lokalsamfunnet, sier Bjerke.
Prosessen videre
- 3. desember: Formannskapet behandler handlingsprogrammet og budsjettet for 2025
- 19. desember: Kommunestyret vedtar handlingsprogrammet og budsjettet for 2025.
- Fra og med 1. januar 2025: Omstillingsvedtakene vil tidligst gjelde fra 1. januar 2025.
Omstilling i tall
2024: 120 millioner kroner
2025: 200 millioner kroner
2026: 150 millioner kroner
Les mer om forslag til Handlingsprogram og budsjett for 2025-2028.