- Vi lærer veldig mye ved å jobbe her!

Larisa og Reynalyn er to av de blide damene du finner bak disken på Kafé KIME på Heggedal innbyggertorg. Kombinert språk- og arbeidstrening, samt opplæring i restaurant og matfag, gjør arbeidsplassen til et solid kinderegg.

En dame med grønt forkle står bak en disk og smiler. I forgrunnen er bakhodet til en kunde.
Reynalyn stortrives bak disken hos Kafé KIME. Her blir hun «tvunget» til å lære seg norsk. Foto: Erik G. Vangsnes

– Jeg begynte først på Borgen, og kom senere hit til Heggedal. Jeg trives veldig godt, smiler Larisa. Seksbarnsmoren har vært i Norge siden 2008. Det meste av tiden har hun vært hjemmeværende med barna, men nå som alle er enten på skolen eller i barnehagen er hun veldig glad for å ha en egen jobb å gå til.

– Jeg liker godt å ha en jobb hvor jeg møter folk og må snakke norsk. Det er mange faste kunder her som snakker litt ekstra med meg hver gang de er innom. Det er veldig hyggelig!

I dag har hun fast jobb i kafeen to dager hver uke. Sammen med Reynalyn står hun bak disken den formiddagen vi er innom.

– Da jeg begynte her kunne jeg ingenting norsk. Her blir jeg kastet ut i det og «tvunget» til å snakke. Det setter jeg stor pris på, sier Reynalyn. Hun er praksiskandidat hos Kafé KIME, og startet i august. Allerede etter få uker merker hun stor forskjell.

– Jeg er veldig glad for å ha fått denne muligheten, sier hun.

Arbeidspraksis og språktrening

Navnet KIME kommer av forbokstavene til de fire ordene kompetanse, inkludering, mangfold og engasjement, og oppsummerer mye av det den sosiale entreprenøren står for.

– Vi åpnet på Borgen innbyggertorg i 2018, og har hatt driften av kafeen på Heggedal innbyggertorg siden januar 2024. Samtidig etablerte vi opplæringstiltak begge steder, i samarbeid med Asker kommune og NAV.  Engasjementet mitt startet da jeg så hvor mange kvinner med innvandrerbakgrunn vi hadde i nærmiljøet, som var uten jobb, sier daglig leder Hilde Skogedal.

Mange av disse kvinnene ønsker å jobbe, men for de fleste er språket en hindring.

– Med Kafé KIME kombinerer vi språkpraksis og arbeidstrening. I tillegg møter praksiskandidatene andre i nærmiljøet, som kommer innom som kunder. Det gir aktiv inkludering, legger hun til.

Begge kafeene tar inn ti praksiskandidater hvert halvår. I tillegg til arbeid i kafeene, har alle en kursdag hver uke. Her gjennomgår de samme pensum som VG1 restaurant og matfag.

– Målet vårt er at etter seks måneder skal kandidatene komme seg videre i ordinært arbeid i mat- og serveringsbransjen, sier Kristen Lorraine, kjøkkenleder og opplæringsansvarlig på Kafé KIME, Heggedal innbyggertorg.  

En dame med hijab løfter en øse med vaffelrøre over et vaffeljern.

Larisa er glad for å ha en fast jobb å gå til, og snakker gjerne litt ekstra med kundene. Foto: Erik G. Vangsnes

 

– Kjempesuksess!

– Samarbeidet med Kafé KIME er veldig bra! Her kan kvinner som står utenfor arbeidslivet både lære et yrke og få en jobb. Det betyr mye for den enkelte, sier Eli Capoferro i NAV Asker.

Avtalen med NAV og Asker kommune gjør at kafeene får bruke lokaler på innbyggertorgene som arena for opplæring, kafédrift og servering. 

– Dette prosjektet har virkelig vært en kjempesuksess! Kvinnene stortrives når de blir sett, og drømmen deres er å få en fast jobb. Veldig mange lykkes med det etter å ha fått opplæring her, sier hun.

Kafé KIME drives non-profit, og overskudd i kafédriften går til å utvikle opplæringstilbudet.

– Alle som handler i kafeene eller bestiller catering fra oss, er med på å gi flere kvinner muligheten til arbeid, sier Skogedal, som også har en oppfordring til andre i bransjen:

– Om noen ønsker å samarbeide med oss, eller har arbeidsplasser å tilby deltagerne våre, må de veldig gjerne ta kontakt!


Kafé KIME

  • Sosial entreprenør som legger til rette for språk- og arbeidstrening, i kombinasjon med opplæring
  • Kafétilbudet finnes på Borgen innbyggertorg og Heggedal innbyggertorg
  • Arbeidsplass for kvinner med minoritetsbakgrunn
  • Ti kvinner får hvert halvår praksisplass i hver av de to kafeene
  • Målet er at praksiskandidater skal komme seg videre i jobb
  • Gjennom en samarbeidsavtale med NAV Asker og Asker kommune, drives to møteplasskafeer i kombinasjon med opplæring
  • I tillegg til kvinnene som er under opplæring, er det flere innvandrerkvinner som jobber fast i de to kafeene

 

Tekst: Marit Asheim