- Vil trenge stadig mer beredskap fremover

Endret sikkerhetspolitisk situasjon, klimaendringer og langvarige naturkatastrofer, stadig nye krav og økt trusselbilde. Den nye beredskapssjefen i Asker kommune, Ole Bøklepp, ramser opp flere grunner til hvorfor styrking av beredskapsarbeid blir viktig fremover.

Portrett av Ole Bøklepp, nærbilde foran en grå vegg. Han smiler.
Nyansatt beredskapssjef i Asker kommune, Ole Bøklepp, gleder seg til å starte i jobben i Asker kommune. Foto: Henrik Slipher

- Som fagperson synes jeg vi er i ferd med å våkne. Jeg opplever at folk i større grad forstår situasjonen vi er i, og hvorfor beredskap er viktig. Både nasjonalt og lokalt. Krigen i Ukraina endret nok mye. Flere forstår alvoret og hvorfor det er behov for økt beredskap fremover, sier Ole Bøklepp.

Han er nyansatt beredskapssjef i Asker kommune, og kommer fra en stilling som seniorrådgiver i seksjon Operativ beredskap i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Tidligere har han erfaring fra Forsvaret, beredskapsstaben hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, og seks år som beredskapsleder i Fredrikstad kommune.

- Det er noe eget med å jobbe i en kommune. Det er større spenn i arbeidsoppgaver, og man kommer tettere på hverdagen til folk. Det har jeg savnet på nasjonalt og regionalt nivå, forteller han, og legger til at det er én av flere grunner til at han søkte stillingen i Asker.

Tettere på folk

Selv bor Bøklepp i Oslo, men allerede før oppstart i Asker er han i gang med å lese seg opp på den nye arbeidsgiveren. Et par store permer har vært årets sommerlektyre.

- Jeg jobber med å gjøre meg kjent i Asker, og en av de første oppgavene mine blir å samkjøre meg med kommunen. Jeg har med meg mye erfaring, og vil bruke tid på å finne ut hva man har gjort her tidligere – og hvorfor.

- En liten funfact: Da jeg begynte i jobben som beredskapsleder i Fredrikstad, var det landets åttende største kommune. Når jeg nå begynner i Asker, er dette landets åttende største, smiler han.

Med andre ord har han med seg mye relevant erfaring, også fra en stor kommune.

- Kommunen er til for menneskene som bor her. Det er omfattende å ta godt vare på 100 000 innbyggere, også når det kommer til beredskap. Men det er nettopp det som gjør det så spennende å jobbe i en kommune!

- På nasjonalt og regionalt nivå er beredskapsarbeid mye lovverk, og behandling av dette. Man ser ikke hvordan det påvirker mennesker direkte. I kommunen derimot, får jobben vi gjør direkte konsekvenser for innbyggerne, og vi ser helt konkret hvordan det treffer. For meg gjør det jobben både interessant og givende.

Viktig med egenberedskap

Noe av det Bøklepp fremhever som avgjørende i beredskapsarbeidet, er godt samarbeid med innbyggerne i kommunen. At flest mulig har tatt enkle forholdsregler, og har egenberedskapslager til å klare seg i en uke dersom en krise inntreffer. Både med vann, mat og alternativ oppvarming utover strøm. Fullstendig liste over det man bør ha hjemme ligger på nettsiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

- Det hjelper enormt i en krise at flest mulig har egenberedskap på plass. Da kan vi som kommune konsentrere oss om dem som virkelig trenger hjelp, sier han.

- Like viktig som et lager, er det å ha et nettverk rundt seg. Noen man kan henvende seg til og gå til, dersom det trengs. Det går også an å gå sammen om et felleslager, for eksempel i borettslag med små boenheter, hvor det er vanskelig å oppbevare nok mat og drikke til en ukes forsyning.

I dag mener han det er store forskjeller på grad av egenberedskap. Plass har noe å si, og de som bor mer landlig til har kanskje lettere for å oppbevare mer. Men forskjellene avhenger også av generasjoner – og ikke minst vaner.

- Jeg har en mor som leier ut en leilighet til studenter, og der ser vi forskjellene helt tydelig. Mens noen kommer med både ved og frysevarer som skal holde en stund, kommer andre nesten uten noe. Jeg tror mye handler om vaner. Er du vant til å handle hver dag og ha butikker som er åpne nesten hele døgnet, da tenker du heller ikke på at du skal lagre mat og vann hjemme.  

Solid beredskapsteam

Bevissthet rundt egenberedskap er derfor noe Bøklepp vil jobbe med fremover. Han mener økt mediedekning knyttet til ulike kriser er en god drahjelp. Stadig omtale av beredskap er med på å løfte det frem hos folk flest.

- Vi må være forberedt på at ting like gjerne kan skje i Asker, som andre steder. Om ikke naturkrisene blir nye, blir de forverret og varer lengre – som følge av klimaendringer. Det må vi også være forberedt på. Skogbranner kommer hyppigere, og kraftig regnvær kan for eksempel gi tilfeller av urban flom.

- Det totale bildet og behovet for beredskap øker. Vi har en helt annen samfunnssituasjon nå enn for bare tre-fire år siden. Det er vel også det Asker kommune nå tar konsekvensen av, og styrker eget beredskapsteam med en ny beredskapssjef.

I tillegg til Bøklepp som nyansatt beredskapssjef, har kommunen to beredskapsrådgivere med lang erfaring.

- Jeg gleder meg veldig til å bli del av et solid team!

 

Les mer om kommunens beredskapsarbeid, og se helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Asker. 



Tekst: Marit Asheim