– Asker har en stolt flytende historie

Han er nettopp ferdig med årets trebåtfestival i Sætre. Peter Charles Ennals er allerede i gang med planleggingen av 2023-utgaven av Norges største trebåtfestival.

flere trebåter ligger til kai. fjord og blå himmel rundt
KULTURHISTORIE: Peter Charles Ennals vil formidle det han kaller flytende Asker-historie til dagens ungdom. Foto: Peter Charles Ennals

49-åringen hviler ikke på laurbærene etter en ny og vellykket festival.

– Det var gøy å komme i gang etter to års avbrekk på grunn av koronaen. Nå handler det om å videreutvikle produktet, med seminar til vinteren. Foredragene skal dreie seg om de stolte båtbyggertradisjonene i Vollen. Særlig representert ved Anker & Jensens verft, sier Peter Charles Ennals til Askermagasinet.

– Jeg vil gjerne, i samarbeid med Riksantikvaren, plassere Asker i førersetet på dette området også i moderne tid. Vi må formidle denne historien til kommende generasjoner, sier mannen som bobler over av gode idéer og gjennomføringskraft.

Båtkjøp som 12-åring

Sætre-mannen vokste opp på Bestum i Oslo, og kjøpte sin første trebåt som 12-åring – for 3000 kroner. Det var en snekke på 24 fot.

– Den måtte pusses kraftig opp, og motoren fungerte ikke. Jeg fant en gammel motor i gresset på slippen, og fikk overhalt den. Takket være en pensjonert skipper, som syntes det var moro at en 12-åring var så engasjert i gamle trebåter. Han og flere gamle sjøulker på slippen hjalp meg mye med å få båten i skikkelig stand.

– Jeg elsket allerede da praktisk arbeid, og fikk veldig mye hjelp av karene jeg ble kjent med. De var skipsmekanikere og tømrere, og syntes det var moro å hjelpe til, forteller mannen, som sammen med Tor Erling Granseter fant opp Asker Trebåtfestival.

Er byggmester

Levebrødet til Ennals er å bygge og restaurere hus. Han er byggmester, med ti ansatte i firmaet. Det ikke mange vet er at den allsidige tømreren var på det britiske landslaget i langrenn i åtte år, fram til 1997-sesongen.

– Da var det VM i Trondheim, og jeg hadde gledet meg veldig til det. Men, det britiske skiforbundet mistet alle sine sponsorer så å si over natten og droppet VM-satsingen. Da mistet jeg motivasjonen, og la opp tvert, sier han.

– Det var på landslaget jeg skaffet meg den gode grunnmuren formmessig, som jeg er så heldig å ha i dag, smiler mannen med engelsk far og norsk mor. Ennals er født i Norge.

Vakkert område

Hvordan kom du til Sætre?

– Først «mellomlandet» vi på Tofte. Jeg fant et billig hus der, og pusset det opp. Etter hvert dukket sjansen til å kjøpe Gamle Storsand pensjonat opp. Det skjedde i 2006, og kona Mariann og jeg falt pladask for den flotte beliggenheten helt nede ved fjorden.

Peter Charles og Mariann har tre jenter og en gutt i alderen 12 til 18, og alle fire er interessert i langrenn og friidrett.

– Det er ikke tvil om at vi bor i det vakreste området i hele Oslofjorden. Dessuten har vi marka innen umiddelbar nærhet, med mange flotte skiløyper.

Peter Charles er firebarnsfar, med tre jenter og en gutt i alderen 12 til 18. Han har fått alle fire til å bli interessert i langrenn og friidrett. Selv var han utøver på det britiske langrennslandslaget fram til 1997-sesongen.

Støttet av Asker kommune

– Etter at Asker, Hurum og Røyken kommune ble slått sammen og ble til «nye» Asker kommune, skiftet også «gamle» Hurum trebåtfestival navnet til Asker trebåtfestival. Gjennom det gode samarbeidet med Asker kommune ønsker vi å utvikle trebåtfestivalen videre i lys av trebåttradisjonene i Asker, sier Peter Charles Ennals.

 

Tekst: Tore Shetelig