– Det finnes heldigvis trygge voksne å snakke med i Asker kommune

Vollen-jentene Henriette Skauge (13) og Kim Luisa Straub (13) opplever at to år med pandemi har påvirket barn og unge i Asker. De er glade for at det er lav terskel for å få hjelp hvis man trenger det.

to jenter står ved siden av hverandre, smiler. Gatebilde i bakgrunnen
ÅPENHET: Henriette Skauge (13) Kim Luisa Straub (13) tør å snakke om hvordan de har det og mener at de ikke er skummelt å be om hjelp om man trenger noen å snakke med. Foto: Vibeke Glosli

– Det har vært en rar periode uten å kunne møte venner når man vil. Og så har det vært skummelt med besteforeldre. Det å være redd for at de skal bli syke og ikke kunne treffe dem, sier Henriette Skauge.

Venninnen Kim Luisa Straub er enig. Hun opplever at barn og unge i Asker har hatt ulike rammer under pandemien.

– Mine foreldre har vært redde for korona, mens andre foreldre har vært mindre redde og strenge. Jeg synes det har vært vanskelig når venner har funnet på ting uten meg og vært litt redd for at de snakker om meg når jeg ikke er der, sier Kim. 

Ikke alle har hatt det bra

Venninnene forteller om noen de kjenner som har følt seg alene og ikke hatt det så bra hjemme under pandemien.

– Foreldre har vært sammen mye mer enn vanlig, så det har nok vært mer krangling noen steder. Derfor er det bra at det finnes et tilbud i kommunen for de som trenger å snakke med noen. Det er jo ikke alle som føler at de kan snakke med vennene eller noen i familien, sier Henriette.

Begge håper at barn og unge som trenger det, oppsøker helsesykepleier på skolen, eller en annen trygg voksen.

– Vil be om hjelp hvis vi trenger det

Henriette og Kim sier at de ville bedt hjelp om de trengte det. 

– Jeg er en person som tør å si ifra om jeg har det vondt – og ville ikke vært flau for å snakke med noen om det, sier Henriette.

Kim nikker.

– Og man kan jo ta med seg en venn. Det er nok tryggere å ha med seg noen enn å gå alene, tror hun.

Ta kontakt!

Assisterende kommuneoverlege, Anne Grete Westly, sier at pandemien påvirket hverdagen til barn og unge i Asker, som i resten av landet.

– For mange har dette vært en anledning til å gjøre ting annerledes. De fleste oppgir at de har hatt det greit, og en del sier til og med at de har hatt det bedre under pandemien. En gruppe barn og unge har imidlertid fått redusert livskvalitet. Disse er det er viktig at helsetjenesten kommer i kontakt med, sier Westly. 

Hun oppfordrer de som har det vanskelig til å ta kontakt med fastlege, helsesykepleier på skolen, Barne- og familietjenesten i kommunen, eller en voksen man stoler på.

Tekst: Kjersti Salvesen 


Alle barn, ungdommer og familier kan oppleve ekstra strev og trenge hjelp og støtte.

Barne- og familietjenesten leverer flerfaglige helsetjenester til gravide, barn, ungdom og familier. 

Tilbudet består av:

  • Home Start
  • Jordmortjeneste
  • Helsestasjonstjenestene
  • Skolehelsetjenestene
  • Helsestasjon for ungdom
  • Skysstasjon i Asker sentrum (tirsdag 15-19.30, onsdag 15- 17.00 og torsdag 15-19.30)
  • Helsehuset på Midtbygda (mandager 14-17.30)
  • Fysio- og ergotjenester
  • Familie- og nettverkstjenester som gir psykisk helsehjelp og barneverntiltak
  • Rusforebyggende team
  • Mottak
  • Mottak Nord, telefon 66 76 85 50
  • Mottak Sør, telefon 948 35 674

En viktig grunnmur i tilbudet, er helsesykepleierne ved helsestasjonene og i skolehelsetjenesten. Alle som er bekymret eller urolig for et barn eller en familiesituasjon, kan dessuten ta kontakt med mottak, som er betjent alle ukedager. Mottakene er lokalisert på Skysstasjon og på Midtbygda. Mer informasjon finner du på Asker kommune sine hjemmesider.